logo


Η πρόσφατη ανάρτηση του Αντιδημάρχου (και) Πολιτισμού Ν. Καρυστινού για τη μετατροπή της σχέσης με το Δήμο της Χ. Γιαννέτου, που τα τελευταία 8 χρόνια ασχολείται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου, από εθελοντική σε συνεργατική, αποτέλεσε την αφορμή για την επανειλημμένη διατύπωση σχετικής ερώτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο εκ μέρους της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Α. Πέππα– στην οποία, αξίζει να σημειωθεί, απάντηση δεν δόθηκε επί τόπου- και οδήγησε σε ενημερωτική συνάντηση χθες, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη.

Στη συνάντηση είχαν κληθεί εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, αλλά παρέστησαν: Από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” ο επικεφαλής Χ. Τσεβάς, από τους “ΜΑΖΙ για το Διόνυσο” ο επικεφαλής Ν. Κλήμης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση η Α. Φιλιππακοπούλου, καθώς και οι Π. Οικονομάκου και Δ. Ιατρού, τοπικές σύμβουλοι στην Κοινότητα Διονύσου με τη “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα, η κ. Πέππα, που όπως προελέχθη είχε υποβάλει τις σχετικές ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ενδιαφέρθηκε να παρευρεθεί, ενώ δεν παρέστη και εκπρόσωπος του Εύπολι. Στη συνάντηση είχε επίσης προσκληθεί και ο Η. Υφαντής, επικεφαλής της “Δράσης συνΠολιτών”, της τρίτης συνιστώσας της Δύναμης Ευθύνης. Ο κ. Υφαντής που απουσίαζε εκτός Αθηνών, είχε εντούτοις αποστείλει στη συνάντηση πρωτοκολλημένη παρέμβαση, με αποδέκτες το Γενικό Γραμματέα, το Δήμαρχο και τους δυο συναρμόδιους Αντιδημάρχους και με σειρά ερωτημάτων, ζητώντας να αναγνωσθεί προς ενημέρωση των παρευρισκομένων. Η παρέμβαση αυτή ποτέ δεν ανακοινώθηκε και ποτέ δεν αναγνώσθηκε- αν και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα υπήρξε αναφορά στο “εφεύρημα του κ. Υφαντή περί συνεργατικής σχέσης, η οποία προφανώς δεν ισχύει”.

Πιο συγκεκριμένα:

Στόχος της συνάντησης ήταν να διευκρινισθεί ποια θα είναι στο εξής η σχέση της κ. Γιαννέτου με το Δήμο, μετά και από την ίδρυση- το περασμένο καλοκαίρι- της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης, ώστε να πάψουν οι περιρρέουσες εντυπώσεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας, αλλά και να διασαφηνιστεί το πλαίσιο της σχέσης του Δήμου με τα σωματεία που προσφέρουν εθελοντικά στον τόπο.

Είναι αλήθεια ότι, όπως είπε ο ίδιος ανατρέχοντας στο ιστορικό της υπόθεσης, η κ. Γιαννέτου εκδήλωσε την πρόθεση να σταματήσει, μετά από 8 χρόνια συνεχούς προσφοράς, να ασχολείται εθελοντικά με τη Βιβλιοθήκη, οπότε ήταν ορατός ο κίνδυνος η Βιβλιοθήκη να κλείσει. Και είναι επίσης αλήθεια πως μέσα από τις επαφές και τις συνεργασίες που ως εθελόντρια είχε δρομολογήσει όλα αυτά τα χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας, μπορούσε να εξασφαλίσει επιχορηγήσεις και προγράμματα- αλλά μόνο αν συνδεόταν με κάποιο τρόπο με το Δήμο. Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια πρόσληψής της μέσω προκήρυξης του ΟΑΕΔ, η οποία δεν καρποφόρησε επειδή δεν πληρούσε το κριτήριο της ανεργίας, απέφερε εντούτοις την πρόσληψη βοηθού βιβλιοθηκονόμου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο οργανόγραμμα (ΟΕΥ) του Δήμου- που ισχύει από το 2011 και εδώ και κάποια χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια να τροποποιηθεί- δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση Βιβλιοθήκης.

Το αίτημα της κ. Γιαννέτου για πρόσληψη μετά από 8 χρόνια αμισθί προσφοράς θεωρήθηκε “΄έντιμο”, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Μιχιώτης όσο και οι δυο τοπικές σύμβουλοι του Διονύσου, έτσι μπροστά στην πιεστική ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η Βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάληλες συναντήσεις, όπου η εθελόντρια αναφέρθηκε σε σειρά προγραμμάτων και δράσεων «με εξαιρετικό ενδιαφέρον», ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της πανδημίας, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα από τη Βιβλιοθήκη. Βασιζόμενος στις προτάσεις αυτές, ο Γενικός Γραμματέας εισηγήθηκε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και το Δήμαρχο να αναλάβει η κ. Γιαννέτου να οδηγήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην επόμενη φάση: Αυτή της αναδιοργάνωσης, της εκπαίδευσης κατάλληλου προσωπικού, της προμήθειας λογισμικού, και βέβαια του προγραμματισμού δράσεων για το μέλλον. Πρόκειται δηλαδή για σύμβαση έργου στη μεταβατική περίοδο, υπογράμμισε ο κ. Μιχιώτης, για το οποίο της ζήτησα περιγραφή δραστηριοτήτων, περιγραφή παραδοτέου, ενδεικτικό προϋπολογισμό και πιθανά προβλήματα στα αρχικά στάδια της μετάβασης. “Πρόκειται προφανώς για πρόσκαιρη αντιμετώπιση. Η μόνιμη αντιμετώπιση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης θα εξασφαλισθεί με μόνιμο προσωπικό, που θα υπαχθεί στην αρμόδια Αντιδημαρχία με τον νέο ΟΕΥ”, υπογράμμισε ο ίδιος. Στο ερώτημα, τέλος, γιατί μία Βιβλιοθήκη, αυτή στο Διόνυσο, έναντι- για παράδειγμα- των ανενεργών στη Δροσιά ή στο Κρυονέρι, διευκρίνισε πως με την προμήθεια λογισμικού, την ψηφιοποίηση των τίτλων και τη δικτύωση, μπορούν όλες να ενταχθούν στο σύστημα και να καλύψουν τις ανάγκες και το ενδιαφέρον στις περιοχές του Δήμου.

“Ο εθελοντισμός δεν μπορεί να επιβληθεί εσαεί, επειδή βολεύει ή λύνει προβλήματα”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ν. Κλήμης, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα. “Στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσαμε την ίδρυση της Ενιαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τον κανονισμό της λειτουργίας της, και αφήσαμε κενό για τα σχετικά με τη στελέχωσή της μέχρι να έρεθει ο νέος ΟΕΥ. Σ’ αυτή λοιπόν τη μεταβατική περίοδο, το ενδιάμεσο διάστημα, κάποιος πρέπει να τρέξει τη Βιβλιοθήκη, και αν δεν θέλει πια εθελοντικά, τότε θα πρέπει να γίνει σύμβαση έργου με ημερομηνία έναρξης και λήξης και με συγκεκριμένο κόστος”, τόνισε ο κ. Κλήμης. Ο ίδιος ζήτησε να εκπαιδευθούν εθελοντές και υπάλληλοι, ώστε στο τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου να υπάρχει προσωπικό έτοιμο να αναλάβει τη Βιβλιοθήκη και να μην υπάρχουν υπόνοιες για υποκείμενη σχέση με την κ. Γιαννέτου.

Το παραπάνω ιστορικό ήταν η αφορμή, ώστε στη χθεσινή συνάντηση να ξεκινήσει ευρύτερος διάλογος για το πώς ο Δήμος επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τα Εθελοντικά Σωματεία και μ’ αυτά στα οποία κάθε τόσο κάνει οικονομικές ενέσεις.

Για παράδειγμα, με τα Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Τσεβάς, αυτών που προσφέρουν στο σύνολο του Δήμου και μας κρατούν σώους. “Μεγάλη ντροπή” χαρακτήρισε εδώ ο Γενικός Γραμματέας την ελάχιστη επιχορήγηση του Δήμου προς τα Κλιμάκια (σ.σ. ουκ ολίγες φορές οι Εθελοντές προμηθεύονται με δικά τους έξοδα στολές και εξοπλισμό, ενώ πρώτη φορά φέτος μετά από έξι χρόνια τα 5 Κλιμάκια της πόλης επιχορηγήθηκαν με το συνολικό ποσόν των 12.000 ευρώ). Και πρόσθεσε πως στον νέο ΟΕΥ καταβάλλεται προσπάθεια να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί το μονομελές σήμερα Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

Σε κανένα σημείο της συζήτησης, τέλος, δεν έγινε λόγος  για άλλους φορείς που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου της πόλης, ενδεικτικά και μόνο του Δημοτικού Πολυϊατρείου και της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ερωτήματα του κ. Υφαντή, ανάμεσά τους και αυτό περί της θεσμικής κατοχύρωσης στη μετατροπή μιας σχέσης από εθελοντική σε συνεργατική:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΥΦΑΝΤΗ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Είναι προφανές ότι γίνεται απόπειρα νέας προσέγγισης του ζητήματος του εθελοντισμού στον Δήμο μας με πρωτοβουλία του Γ.Γ. Επειδή προσκλήθηκα στη χθεσινή συνάντηση αλλά ήταν αδύνατο να παρευρεθώ, απέστειλα μια σειρά ερωτημάτων ώστε να διευκολύνω τον γόνιμο διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση. Όπως ενημερώθηκα, δεν έγινε καμία αναφορά στα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία –κατά την γνώμη μου- παραμένουν ισχυρά.

Με την ευκαιρία, να σημειώσω ότι τιμώ το έργο της κ. Γιαννέτου, όπως και όλων των εθελοντών που καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Να σημειώσω, επίσης, ότι οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο της κ. Γιαννέτου γίνεται για την οικονομία του διαλόγου και να παρακαλέσω ο διάλογος να παραμείνει στο θεσμικό πεδίο. Εξάλλου, η ανακίνηση και δημοσιοποίηση του θέματος που αφορά στη Βιβλιοθήκη Διονύσου και την κ. Γιαννέτου δεν έγινε με δική μου ευθύνη. Τα ερωτήματα που, συναφώς, διατυπώνω είναι τα εξής:

1. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκαν και συζήτησαν με την κ. Γιαννέτου, εξέτασαν και ιεράρχησαν τις απαραίτητες ενέργειες για την επόμενη μέρα και δρομολόγησαν ήδη την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων. Μεταφέρω από την δημόσια ενημέρωση “Συγκεκριμένα, δρομολογήθηκε η προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, εξασφαλίστηκε η απασχόληση βοηθού βιβλιοθηκονόμου, μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και τέλος, ξεκίνησε η από κοινού σχεδίαση δύο νέων δράσεων, η μία εξ αυτών εξ αποστάσεως λόγω covid.” Αφού δηλώσω ότι θεωρώ εξαιρετική και αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Δήμου, δια του Γ.Γ., να έρθει κοντά στους  εθελοντές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα ήθελα να ενημερωθώ για το ποιο είναι το πρόγραμμα των επαφών των –κατά περίπτωση- αρμοδίων αντιδημάρχων και του Γ.Γ. με τις λοιπές εθελοντικές ομάδες για την από κοινού συζήτηση και αντιμετώπιση (τυχόν) προβλημάτων και δυσλειτουργιών, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, την σχεδίαση νέων δράσεων κ.λπ. (η συζήτηση για το αν και κατά πόσο η παροχή υπηρεσιών βιβλιοθηκονόμου εμπίπτουν στην Κοινωφελή Εργασία, καθώς και αν υπάρχουν άλλες –εξίσου ή περισσότερο απαιτητικές ανάγκες με κοινωφελές πρόσημο- δεν είναι του παρόντος αλλά είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει).

2. Για την τροποποίηση (μετάπτωση;) της σχέσης της κ. Γιαννέτου με τον Δήμο από εθελοντική σε συνεργατική και αφού δηλώσω ότι θεωρώ εξαιρετική και αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Δήμου, δια του Γ.Γ., να αναγνωρίσει εμπράκτως – και όχι μόνο ηθικώς- την προσφορά της κ. Γιαννέτου, θα ήθελα να ενημερωθώ (α) αφενός για τη θεσμική κατοχύρωση και, συναφώς, για τον τρόπο υλοποίησης της μετάπτωσης της σχέσης από εθελοντική σε συνεργατική και (β) αφετέρου για το συνολικότερο πρόγραμμα του Δήμου, δια του Γ.Γ., να αναγνωρίσει εμπράκτως–και όχι μόνο ηθικώς- την προσφορά και άλλων εθελοντών (εφόσον και γι’ αυτούς κριθεί “απαραίτητη” η τροποποίηση της σχέσης τους με τον Δήμο – η συζήτηση επί της αρμοδιότητας, των κριτηρίων και των διαδικασιών για να κριθεί “απαραίτητη”  η τροποποίηση μιας σχέσης από εθελοντική σε συνεργατική δεν είναι του παρόντος αλλά είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει).

3. Δεδομένης της εξαιρετικής και αξιέπαινης πρωτοβουλίας του Δήμου, δια του Γ.Γ., να προσεγγίσει τους εθελοντές (με αφετηρία την Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου), είμαι βέβαιος ότι έχει προηγηθεί συστηματική καταγραφή των εθελοντών, της προσφοράς τους, καθώς και σχετική αξιολόγηση (κατ’ αναλογία του αξιολογικού πορίσματος, όπως το μεταφέρω αυτολεξεί από την δημόσια ενημέρωση: “Η σημερινή δημοτική αρχή αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στον Δήμο Διονύσου. Ιδιαίτερα, αναγνωρίζει τη σημαντική προσφορά της κας Χριστίνας Γιαννέτου, που μαζί με μια αξιόλογη ομάδα εθελοντών, πέτυχε να καθιερώσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη συνείδηση των δημοτών μέσα από τις δράσεις της”). Γνωρίζοντας τον μεθοδικό και συστηματικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται και λειτουργεί ο Γ.Γ., θα ήθελα να ενημερωθώ για το συνολικό εθελοντικό έργο που παράγεται στον Δήμο, καθώς και για τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι ο διάλογος που ξεκίνησε πρέπει να περιλάβει όλες τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.