logo


Διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση αδέσποτου σκύλου στη Ροδόπολη, μετά το θανάσιμο- όπως εξελίχθηκε- τραυματισμό του από διερχόμενο όχημα. Το ιστορικό της υπόθεσης, η οποία αναδείχθηκε μέσα από το facebook μετά από τις οξύτατες καταγγελίες της Ε. Πανταζή και εν συνεχεία του Συλλόγου Αρωγών Ζώων Αγ. Στεφάνου, ήγειρε ερωτηματικά τόσο αναφορικά με τον τραυματισμό του ζώου όσο και με τη στάση του Δήμου Διονύσου απέναντι στο περιστατικό.

Σύμφωνα με την κ. Πανταζή, όλα δείχνουν πως ο διερχόμενος οδηγός κάθε άλλο παρά τυχαία χτύπησε με το αυτοκίνητό του το σκυλί, το οποίο μεταφέρθηκε τραυματισμένο στην κτηνιατρική κλινική, με την οποία διατηρεί σύμβαση ο Δήμος- αλλά δυο ημέρες μετά το ατύχημα, παρά την έγκαιρη ενημέρωση των υπεύθυνων. Εκεί παρέμεινε επί ένα μήνα για τις σχετικές εξετάσεις, οπότε και διαπιστώθηκε η ανάγκη δυο χειρουργείων, δαπάνης 2000 ευρώ περίπου. Η έγκριση εκ μέρους του Δήμου για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων δεν ήρθε ποτέ, έτσι το σκυλάκι πέθανε το περασμένο Σάββατο.

Την υπόθεση, για την οποία- αξίζει να σημειωθεί- ο Δήμος Διονύσου έχει υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων, έφερε στη χθεσινή (Τρίτη 13 Οκτωβρίου) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες συμπολιτών των οποίων έγινε αποδέκτης.

Απαντώντας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Τσουδερός, επιβεβαίωσε τα πραγματικά περιστατικά που συνδέονται με την υπόθεση, προσθέτοντας πάντως πως το ζώο μεταφέρθηκε αμέσως στην κλινική στην Παλλήνη, όπου του έγιναν σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί η έκταση των τραυμάτων του. Η εικόνα που έδωσε η κλινική για την κατάσταση του ζώου την περασμένη Παρασκευή, συνέχισε ο Αντιδήμαρχος, ήταν αυτή της επιδείνωσης και της ανάγκης για δυο χειρουργεία- ένα στη θωρακική μοίρα και ένα στη λεκάνη- συνολικής δαπάνης περίπου 2000 ευρώ. Σημειωτέον, υπογράμμισε ο κ. Τσουδερός, πως η σύμβαση του Δήμου για βαρύ ορθοπαιδικό περιστατικό προβλέπει δαπάνη 248 ευρώ. “Κατόπιν τούτου δεν μπορούσα αβασάνιστα να εγκρίνω δαπάνη 2000 ευρώ, επιπλέον όσων είχαμε πληρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, και το άφησα για να αναζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις- γιατί τόσο βαρειά χειρουργεία και τι ακριβώς δικαιολογούσε τη δαπάνη αυτή. Στο μεταξύ πράγματι το σκυλάκι απεβίωσε. Περιμένω από την κλινική την ιατροδικαστική γνωμάτευση για την αιτία θανάτου, παρόλο που προφορικά με είχαν διαβεβαιώσει πως ό,τι και να κάναμε δεν θα μπορούσαμε να σώσουμε το ζώο. Παρά τα όσα κυκλοφόρησαν προς τα έξω για τον ανάλγητο Αντιδήμαρχο που άφησε το σκυλάκι να πεθάνει, εγώ έχω τη συνείδησή μου ήσυχη πως το φροντίσαμε όπως μπορούσαμε. Αυτό που κάναμε είναι να αναζητήσουμε την αιτία για το ύψος του ποσού, με το μυαλό στη σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως κάτοικοι της Ροδόπολης ήδη μαζεύουν υπογραφές και εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά, με την υποβολή μήνυσης κατά του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως η Οικονομική Επιτροπή μόλις τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε μετά από διαγωνιστική διαδικασία τη συνεργασία για μεν την περίθαλψη των αδέσποτων μέχρι του ποσού των 126.500 ευρώ με το “Νοσοκοµείο Ζώων Αθηνών Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Είδη Α.Ε.», ενώ για τη φιλοξενία τους μέχρι του ποσού των 56.000 ευρώ με τον κτηνίατρο Χ. Κτενά. Και στις δυο περιπτώσεις προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης, δηλαδή επέκτασης της σύμβασης, κατά 50%. Στην ίδια διαδικασία, για τις υπηρεσίες περισυλλογής και µεταφοράς αδέσποτου που χρήζει ιδιαίτερη αντιµετώπιση στον κτηνίατρο, καθώς και εκπαίδευσης σκύλου, δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος με αποτέλεσμα να κηρυχθούν άγονες.