logo


Ι. Αμπαρτζίδης είναι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Διόνυσος- Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Σε μια τέτοια περίοδο με δυσεπίλυτα οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα και με έναν λαό να βρίσκεται σε αναβρασμό, απογοήτευση και αβεβαιότητα, το να εμπλέκεσαι με τα κοινά δεν είναι και το πιο εύκολο, ας μου επιτραπεί η λέξη, «σπορ». 

Το ελάχιστο που περιμένει κάποιος από όλους εμάς που ασχολούμαστε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να ασκούμε τις αρμοδιότητες που μας όρισαν οι Δημότες του τόπου μας από την θέση ευθύνης που αναλάβαμε μετά τις εκλογές. Θεσμικά ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση οφείλει να είναι ελεγκτικός και παρεμβατικός κατά της διοικούσας αρχής σύμφωνα με τα πλαίσια του νόμου και των καθηκόντων μας. Είναι εξίσου αυτονόητο πως εάν η αντιπολίτευση είναι  μαχητική, στοιχειοθετημένη και ενεργή δημιουργεί ζητήματα στην εκάστοτε αρχή και δεν είναι εν πολλοίς αρεστή. Αυτή όμως είναι  η πεμπτουσία τoυ δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης (Διάταγμα Θεοδωρικάκου) να επιλύσει το ζήτημα  «κυβερνησιμότητας» των Δήμων μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε συνδυασμό με την κατάσταση λόγω του Covid-19, η κατάσταση αντί να βελτιωθεί έχει χειροτερεύσει επικίνδυνα στον Δήμο μας.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης έχει περιπέσει σχεδόν σε αχρηστία με τις σοβαρές αποφάσεις να λαμβάνονται από την Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, που σημειωτέον βάσει διατάγματος η συμπολίτευση έχει «αναγκαστικά» την πλειοψηφία.  Η πανδημία ήρθε απλά να βάλει το κερασάκι στην τούρτα στα όσα φαιδρά λαμβάνουν χώρα με τις απευθείας αναθέσεις, τα νομοθετικά διατάγματα και τα τηλε-Συμβούλια (διαδικτυακά ή με τηλεφωνικές κλήσεις) που περνάνε αναθεωρήσεις, τροποποιήσεις προϋπολογισμών δίχως οι Δημότες να μπορούν έστω έως παρατηρητές να ενημερωθούν για όσα τους αφορούν, την καθημερινότητά τους, το σπίτι τους. Δεν ζητήσαμε ποτέ να ανακαλυφθεί ο τροχός. 

Στην εποχή της πληροφορίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει το live streaming. Tι τους φοβίζει;

Εάν για όλα τα προηγούμενα ορθά μπορεί να επικαλεστεί κάποιος πως δεν είναι ευθύνη της Διοίκησης Καλαφατέλη το εκλογικό σύστημα, τα διατάγματα, η πανδημία, οι παθογένειες και οι χρόνιες ελλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τότε ευθέως ρωτώ, η σκόπιμη και η συστηματική φίμωση από συντονιστικά όργανα του Δήμου που βάσει νομοθεσίας συμμετέχει η αντιπολίτευση τι είναι; Εξηγούμε.

Ο γράφων ορίστηκε ομόφωνα ως τακτικό μέλος  της αντιπολίτευσης στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου την 24η Σεπτεμβρίου 2019 με αριθμό απόφασης 337/2019 που συνήλθε σε τακτική Δημόσια Συνεδρίαση την ίδια ημέρα. Η απόφαση είναι δημοσιευμένη στην «Διαύγεια».

Στις τουλάχιστον  δύο συνεδριάσεις που έπεσαν στην αντίληψή μου και πραγματοποιήθηκαν Μάϊο και Σεπτέμβριου του 2020 δεν έλαβα καμία πρόσκληση, ούτε ενημέρωση πριν και μετά.  Όπως φανερώνουν οι  πιο κάτω επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου όσοι συμμετείχαν αναγράφονται ονομαστικά.

(Αντιπυρική περίοδος 2020)

https://www.dionysos.gr/…/synedriase-meso…

(Καιρικό σύστημα Ιανός)

https://www.dionysos.gr/…/se-kokkino-synagermo-o-dimos…

Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων, κατά την 6η Συνεδρίαση του Δ.Σ στις 23 Ιουνίου 2020 έθιξα το ζήτημα λαμβάνοντας τον λόγο στα προ ημερησίας θέματα. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στον Κο Κρητικό, που έχει οριστεί ως αρμόδιος συντονιστής, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε άγνοια και μετέφερε τις ευθύνες στο γραφείο του Δημάρχου και συγκεκριμένα στην συνεργάτιδα του την Κα Μπάμπη, που συντονίζει τις συνεδριάσεις για αμέλεια και αδράνεια. Ο Κος Καλαφατέλης είναι Πρόεδρος βάσει νόμου. 

Όταν έθιξα σε συνεδρίαση του Δ.Σ το ζήτημα ο Κος Καλαφατέλης  αφού ανέλαβε την ευθύνη  για την μη πρόσκληση, απολογήθηκε και διαβεβαίωσε πως δεν θα επαναληφθεί (σελ. 29 στα πρακτικά). Επικαλέστηκε έναν Κο Κούνη ως αρμόδιο ενημέρωσης, του οποίου την ιδιότητα αγνοώ. Ο κ. Κρητικός ήταν δικαιολογημένα απόντας στην συνεδρίαση. 

Το αποτέλεσμα της θεσμικής παρεμβάσεως μου αυτής ήταν να επαναληφθεί ακριβώς η ίδια συμπεριφορά και στάση σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για τον «Ιανό» τον μήνα Σεπτέμβριο 2020.

Ο λόγος που οδηγήθηκα στην δημοσιοποίηση και καταγγελία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς έχει να κάνει με την γενικότερη νοοτροπία και πορεία πλεύσης της παρούσας διοίκησης στον Δήμο.  Καλυπτόμενη πίσω από το διάταγμα και την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας, η διοίκηση Καλαφατέλη έχει προβεί και συνεχίζει ακάθεκτη, σε ένα κρεσέντο αυταρχικής και αντιπαραγωγικής συμπεριφοράς, στην λογική «νόμιμο, άρα ηθικό» αποκλείοντας και ποδοπατώντας θεσμούς και όργανα που οφείλει να σέβεται και να συνυπολογίζει ως εκπροσώπους των Δημοτών. «Αποφασίζουμε και διατάζουμε» και όποιον πάρει ο Χάρος είναι ο Κος Καλαφατέλης και οι σύμβουλοι του. Δεν αντέχουν ούτε να ακούν μια αντίθετη γνώμη και όταν υπάρχει καταφεύγουν στην λοιδορία και τις ύβρεις για να καπελώσουν την άγνοια και την πολιτική τους ένδεια.

Μήπως δεν θέλουν, παραδείγματος χάριν, στο συντονιστικό όργανο για την πολιτική προστασία να γίνουν ερωτήσεις όπως: «Τι γίνεται με τα ακαθάριστα οικόπεδα στο Δήμο μας;»

Να θυμίσω πως στις 30-7-2018 μια μόλις εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι, 41 ευαίσθητοι και συνειδητοποιημένοι συμπολίτες μας προεξάρχοντος του Κου Νικόλαου Παπαϊωάννου (σημερινού ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου), του Κου Ηλία Υφαντή (ενός εκ των τριών πόλων της Δύναμης Ευθύνης και εγγυητή της διαφάνειας της διοικούσας παράταξης) και του νυν Γ.Γ του Δήμου Κου Μιχιώτη, είχαν στείλει εξώδικο στον τέως Δήμαρχο Κο Ζαμάνη καθιστώντας τον υπεύθυνο για παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών σε περίπτωση πυρκαγιάς για τα ιδιωτικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί. Αλήθεια, φέτος γιατί δεν στάλθηκε αντίστοιχο εξώδικο, τι ακριβώς απώλεσαν αυτοί οι συμπολίτες μας την μνήμη τους ή την ευαισθησία τους;

Φρονώ πως η πολιτική προστασία δεν μπορεί να επαφίεται στην προσωπική κρίση κανενός και πως ο θεσμικός ρόλος των μελών της ορθά έρχεται να καλύψει όλο το φάσμα των αρμοδίων. Ακόμη και εάν την πλήρη ευθύνη την φέρει ο εκάστοτε Δήμαρχος η Αντιδήμαρχος (όπως στο Μάτι), τουλάχιστον η ενημέρωση και η συμβολή είναι υποχρέωση των φορέων που εμπλέκονται, μέσα σε αυτούς και της αντιπολίτευσης.

Ως νέος Δημοτικός Σύμβουλος αντιλαμβάνομαι πως οφείλω σε όσους με επέλεξαν να διαδραματίσω ένα γεφυροποιό ρόλο τόσο μεταξύ της νέας γενιάς με την παλαιά, όσο και θεσμικά επιτελώντας το αντιπολιτευτικό μου έργο παραγωγικά και όχι στείρα. Όμως για να χτίσεις γέφυρα χρειάζονται δύο όχθες.

Μέχρι σήμερα η διοίκηση Καλαφατέλη εργάζεται ωσάν ο Δήμος να είναι «τσιφλίκι» του και οι σύμβουλοί του ως «κολίγοι». Για τους Δημότες δε, λίγοι και αρεστοί, η γνωστή παρέα «εντός των τειχών». Οι υπόλοιποι υποστηρικτές μέσα στα ευχολόγια και τα θα, με ορίζοντα το άπειρο.

Με τέτοια νοοτροπία και πράξεις, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας. Προσωπικά δεν έχω σκοπό να υποκύψω σε λογικές του παρελθόντος, που είναι και άκυρες και άκαιρες.

Ιωακείμ Δ. Αμπαρτζίδης – Δ.Σ Διονύσου με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες του Διονύση Ζαμάνη