logo


Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναμένεται να έρθει το προσεχές διάστημα η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των δημοτικών Κοιμητηρίων. Για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί η υποβολή σχετικών προτάσεων από τα 7 Τοπικά Συμβούλια, άλλα από τα οποία συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες ενώ άλλα έχουν αποστείλει παλαιότερες σχετικές προτάσεις τους.

Ήδη συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιήσει τα Τοπικά Συμβούλια Κρυονερίου, Άνοιξης και Ροδόπολης, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου θα συνεδρίαζε το Τοπικό της Σταμάτας αλλά λόγω του κρούσματος κορονοϊού σε εργαζόμενο η συνεδρίαση αναβλήθηκε, ενώ παλαιότερες προτάσεις τους θα στείλουν η Δροσιά σχετικά με τον καθορισμό τελών, ο Διόνυσος, όπου σε πρόσφατη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα προβλήματα από την έλλειψη χωνευτηρίου αλλά και χώρου για την απόσυρση των οστών αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν πλήρως αποστεωθεί και τέλος ο Αγ. Στέφανος σχετικά με τη μη χρέωση επιπλέον τελών ταφής σε περίπτωση μη πλήρους αποστέωσης, καθώς και την παράταση ταφής των ενταφιασμένων τέκνων δημοτών, εφόσο  οι γονείς βρίσκονται εν ζωή και το ζητήσουν με ειδικά αιτιολογημένο αίτημα.

Σύμφωνα με τον Γ. Φωτάκη Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των δημοτικών Κοιμητηρίων, θα ακολουθήσει η τροποποίηση όλων των κανονιστικών διατάξεων του Δήμου Διονύσου, με στόχο τη διόρθωση και επικαιροποίησή τους, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην πόλη αλλά και με πρόβλεψη για το μέλλον.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως δέσμευση της Διοίκησης και του Δημάρχου προσωπικά ήταν η λειτουργία του νέου Κοιμητηρίου στη θέση Μπισμπίρι μέχρι τέλους του χρόνου, η οποία λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία ενδέχεται να καθυστερήσει. Τελευταία εξέλιξη η δήλωση του Γ. Τσουδερού στην πρόσφατη (6/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και στο πλαίσιο της συζήτησης για την 7η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, ανακοίνωσε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εξετάσει την αγορά επιπλέον έκτασης με χρήση Κοιμητηρίου.

Υπενθυμίζεται πως το 2013, στην πρώτη καλλικρατική Διοίκηση Καλαφατέλη, ο Δήμος Διονύσου- αντιμετωπίζοντας το οξύτατο πρόβλημα χωρητικότητας στα 7 Κοιμητήρια των Κοινοτήτων του- προχώρησε στην αγορά, με αναγκαστική απαλλοτρίωση, 6 στρεμμάτων στη θέση Μπισμπίρι στον Άγ. Στέφανο. Αυτά τα 6 στρέμματα είναι μία από τρεις συνεχόμενες ιδιοκτησίες, συνολικής έκτασης 21 στρεμμάτων περίπου, που από το 1996 ο προκαλλικρατικός Δήμος Αγ. Στεφάνου είχε απαλλοτριώσει, μια που από τη δεκαετία του ’90 ήταν σαφές πως το Κοιμητήριο της περιοχής έβαινε γοργά προς κορεσμό. Η απαλλοτρίωση επί χρόνια δεν είχε συντελεσθεί, έτσι το 2012 ζητήθηκε επανεκτίμηση της αξίας των τριών ακινήτων από Ορκωτούς Λογιστές με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Η τιμή των 24 ευρώ/τ.μ. που έδωσαν οι Λογιστές κρίθηκε συμφέρουσα από το Δήμο και από έναν εκ των τριών ιδιοκτητών, αυτού με τα 6 στρέμματα, και έτσι προχώρησε η απαλλοτρίωση, έναντι 148.000 ευρώ, μόνο για το εν λόγω ακίνητο- αν και με αντιδράσεις, κυρίως από την τότε μείζονα μειοψηφία, μετέπειτα Διοίκηση Ζαμάνη.

Πρόσφατες πληροφορίες θέλουν και τους άλλους δυο ιδιοκτήτες να συγκλίνουν στην πώληση των οικοπέδων τους, και για το σκοπό αυτό ο Δήμος προτίθεται να ορίσει Ορκωτούς Εκτιμητές για τον υπολογισμό της αξίας των ιδιοκτησιών.