logo


Με τέσσερα βασικά αιτήματα προσήλθε στη συνάντησή της με τη Δημοτική Αρχή Διονύσου η Ένωση Γονέων την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου- την καθαριότητα στα σχολεία, την προστασία της υγείας της σχολικής κοινότητας, τις καταλήψεις και το κτηριακό. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, περίπου την ίδια ώρα που και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ πραγματοποιούσε στο ίδιο μέρος παράσταση διαμαρτυρίας για τα μέτρα προστασίας μαθητών, δασκάλων και γονιών από τον κορονοϊό, συμμετείχε ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Δ. Τσιράκης με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, οι Αντιδήμρχοι Γ. Τσουδερός και Ν. Καρυστινός και οι Πρόεδροι των δυο Σχολικών Επιτροπών.

Στις αυξημένες ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε κατ’ αρχάς ο Πρόεδρος της Ένωσης, επισημαίνοντας το μικρό αριθμό καθαριστριών σε σχέση με τον αντίστοιχο των σχολείων: Όπως είναι γνωστό, για τις 38 σχολικές μονάδες του Δήμου Διονύσου έχουν προσληφθεί 24 καθαρίστριες, την ίδια στιγμή που στα 4 συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου απασχολείται μια καθαρίστρια, ενώ στα Νηπιαγωγεία του Διονύσου και της Ροδόπολης το ωράριο της καθαρίστριας είναι μόλις τρεισήμιση ώρες. Επιπλέον καθαρίστριες εξάλλου, λόγω του μεγέθους των μονάδων, έχουν ζητήσει για το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγ. Στεφάνου τόσο οι Διευθυντές όσο και οι Σύλλογοι Γονέων των δυο σχολείων. Ο Πρόεδρος της Ένωσης υπενθύμισε πως η εξασφάλιση καλύτερης καθαριότητας στα σχολεία ήταν η προμετωπίδα των αιτημάτων στη διάρκεια των σχολικών καταλήψεων (και) στο Δήμο Διονύσου. Από την πλευρά του ο κ. Καλαφατέλης υποσχέθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε και να προσληφθούν και άλλες καθαρίστριες και να παραταθεί το ωράριό τους σε όσα σχολεία είναι μειωμένο.

Επόμενο θέμα που θίχτηκε στη συνάντηση ήταν αυτό των καταλήψεων και της στάσης όλης της τοπικής  κοινότητας απέναντί τους. Με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν στο Λύκειο Δροσιάς, η Ένωση Γονέων καταδίκασε τους βανδαλισμούς και τη βία, υπογραμμίζοντας πως στόχος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το σπάσιμο των καταλήψεων από κανέναν αλλά η προσπάθεια να κατανοηθούν τα αιτήματα των παιδιών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με φήμες που ακούγονται ευρέως στην πόλη, υπήρξαν φαινόμενα δωροδοκίας παιδιών για να σπάσουν τις καταλήψεις των συμμαθητών τους!

Νοσηλευτή σε κάθε σχολείο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζήτησε εν συνεχεία η Ένωση, κάτι που όμως δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος. Η εναλλακτική πρόταση ήταν να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με την πρόσληψη περισσότερων παιδιάτρων, αλλά και να προμηθευθεί ο Δήμος τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Το κτηριακό, τέλος, που αποτελεί κεντρικό πρόβλημα του καλλικρατικού Δήμου, απασχόλησε για μια ακόμη φορά τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ιδιαιτέρως μετά από τη γνωστοποίηση πως ο όροφος στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Αγ. Στεφάνου είναι αυθαίρετος. Για το συγκεκριμένο κτήριο, πάντως, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για έλεγχο στατικής επάρκειας μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Ο κ. Καλαφατέλης ενημέρωσε επιπλέον πως ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί το Λύκειο Διονύσου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ως σχολική στέγη το παλιό κτήριο του ΕΠΑΛ, στα σύνορα Αγ. Στεφάνου- Κρυονερίου. Το κτηριακό, τόνισε ο κ. Τσιράκης, αναμένεται να γίνει εκρηκτικό του χρόνου, μια που το Γυμνάσιο του Αγ. Στεφάνου περιμένει απόφοιτους από 7 τάξεις Δημοτικών. Στο συγκεκριμένο σχολείο, σύμφωνα με τη Διευθύντριά του, έχει ήδη σημειωθεί αύξηση μαθητικού δυναμικού κατά 60%, ενώ μείωση κατά 40% παρατηρείται στο Λύκειο της περιοχής. Η λύση που ακούστηκε, της τοποθέτησης προκάτ αιθουσών, μόνο ως προσωρινή μπορεί να γίνει δεκτή, μια που απαιτείται οριστική και μόνιμη διευθέτηση του κτηριακού προβλήματος στη σχολική στέγη του Δήμου.

Τα συμπεράσματα της παραπάνω συνάντησης αναμένεται να αποτυπωθούν σε κοινή ανακοίνωση Δήμου και Ένωσης, η οποία πάντως δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.