logo


Πάνω από ένα χρόνο έχει καθυστερήσει η παράδοση στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου των απολογισμών για τα έτη 2018 και 2019 εκ μέρους του λογιστή Α. Ιωάννου, στον οποίο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αναθέσει τη λογιστική υποστήριξη της Επιτροπής με σύμβαση που έληξε το Δεκέμβριο του 2019. Την καθυστέρηση αυτή, που σημαίνει αδυναμία στο κλείσιμο των οικονομικών χρήσεων του Νομικού Προσώπου, καθώς και την αντιμετώπισή της, έφερε προς συζήτηση στη μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση της Επιτροπής η Πρόεδρός της Α. Τόκα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εισήγηση, παρά τη σχετική αλληλογραφία και τις επανειλημμένες οχλήσεις προς το λογιστή, και παρά τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου, απολογισμοί ακόμη- ένα και πλέον χρόνο από την αλλαγή Διοίκησης και τουλάχιστον 9 μήνες από την αντικατάστασή του από νέο λογιστή- δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία του Νομικού Προσώπου. Έτσι η κ. Τόκα έφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο την πρόταση για αποστολή εξωδίκου προς το λογιστή με συγκεκριμένες προθεσμίες παράδοσης, “ως μορφή πίεσης και έσχατη λύση”, ώστε να τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες- όγκος ακαταχώρητων τιμολογίων για το 2018 και ενδεχομένως και για το 2019.

Στη διάρκεια της συζήτησης το Διοικητικό Συμβούλιο, αν και συνομολόγησε πως η καθυστέρηση ήταν υπερβολική, αποδείχθηκε απρόθυμο να καταφύγει αμέσως στη λύση του εξωδίκου, και παρά το γεγονός πως ο λογιστής δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, πρότεινε να του δοθεί ακόμη μια παράταση, δεσμευτική αυτή τη φορά, μιας εβδομάδας, μήπως και συμμορφωθεί. Υπέρμαχος αυτής της λύσης στάθηκε η τέως Πρόεδρος Λ. Κανακάρη, που ζήτησε να μην οξυνθεί περαιτέρω το κλίμα ανάμεσα στην Επιτροπή και το λογιστή- “δεν έχετε βαρεθεί τα εξώδικα και τις μηνύσεις;”, ρώτησε χαρακτηριστικά- και να βρεθεί κάποια λύση ώστε το Νομικό Πρόσωπο να απεγκλωβιστεί από την εκκρεμότητα αυτή. Προθυμοποιήθηκε επιπλέον να μεσολαβήσει προσωπικά στο λογιστή ώστε να βρεθεί συμφιλιωτική λύση, μια που πρόκειται για συνάδελφό της, με το επιπλέον δεδομένο πως για το 2019 εκείνη ήταν οικονομική υπόλογος. Προσέθεσε μάλιστα πως κατά τα λεγόμενα του λογιστή, του έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στα γραφεία της Επιτροπής, ισχυρισμό που η Πρόεδρος διέψευσε κατηγορηματικά.

Στη συζήτηση ζητήθηκε η άποψη και του Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρου, ειδικού συνεργάτη Δημάρχου, με αρμοδιότητα και για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως στο πλαίσιο σύμβασης με το φοροτεχνικό γραφείο και το λογιστή για τη λογιστική υποστήριξη της Επιτροπής, αναλήφθηκαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις με συγκεκριμένες προθεσμίες που όμως δεν τηρήθηκαν. Συνεπώς η αποστολή εξωδίκου με πολύ μικρή ημεροχρονολογία συμμόρφωσης κρίνεται επιβεβλημένη, και αν και αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι και διαδικασίες.

Το Σώμα, μετά και από παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων και μελών της Επιτροπής Σπ. Αρνή και Π. Λουκάτου, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας, δηλαδή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, και εφόσον εκπνεύσει η προθεσμία χωρίς ανταπόκριση από τον κ. Ιωάννου, να του σταλεί εξώδικο άνευ ετέρου.

Η εβδομάδα πέρασε- αλλά η παράδοση δεν πραγματοποιήθηκε. Αντ’ αυτής ο λογιστής έστειλε επιστολή ζητώντας νέα παράταση τριών εβδομάδων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αποστολή του εξώδικου. Στο- σκληρό- εξώδικο, που συνέταξε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου και που απευθύνεται και στην τέως Πρόεδρο, το αίτημα του λογιστή περί νέας παράτασης “επιβεβαιώνει τους φόβους μας περί μεθοδεύσεως, εκφεύγουσας πλέον των ορίων της πλημμελούς αντισυμβατικής συμπεριφοράς… πρόκειται εκδήλως περί σκοπούμενης εν επιγνώσει σας απτόμενης αδικηματικού χαρακτήρα ως εκ της προφανούς διακινδύνευσης της ποιότητας και βασιμότητας της οφειλόμενης υπηρεσιακής παροχής”. Καθιστά μάλιστα και τους δυο- λογιστή και τέως Πρόεδρο- “αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ενεχομένους λόγω της εμφανούς συνεργείας, των νομίμων καταλογιστικών μέτρων και κυρώσεων” για το σύνολο του όποιου ελλείμματος διαπιστωθεί.

Η προθεσμία που θέτει το εξώδικο για την παράδοση των απολογισμών λήγει αύριο Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει αν παρέλθει και αυτή η προθεσμία άπρακτη για το Νομικό Πρόσωπο που έχει ταλαιπωρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, και συνεχίζει να ταλαιπωρείται, από δικαστικές διαμάχες.