logo


Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης, με αναφορές που παραπέμπουν στο προεκλογικό κλίμα, ενάμιση και πλέον χρόνο μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να μετατρέψει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης. Στο στόχαστρό του βρίσκεται ο συνήθης πολιτικός του αντίπαλος, Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, και πλέον και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου.

Ο πρώτος για την περίφημη υπόθεση με “τα νερά του Κρυονερίου”, που είχε αναδειχθεί σε σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ζαμάνη, χωρίς τότε να αποδώσει τα αναμενόμενα για τους Ανοιχτούς Ορίζοντες. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη της υπόθεσης περιλαμβάνει την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος για τον κ. Καλαφατέλη, που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος του Δήμου, επειδή στη διάρκεια της Κοινοταρχίας του στο Κρυονέρι προμηθεύτηκε νερό από ιδιώτη.

Ο δεύτερος, ο Αντιδήμαρχος, ερημοδίκησε, όπως έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, σε προκαλλικρατική υπόθεση διεκδίκησης ακινήτου από τον ίδιο και άλλους φερόμενους ιδιοκτήτες. Το Δικαστήριο δικαίωσε τους υπόλοιπους αλλά καταδίκασε τον κ. Παπαβασιλείου σε δικαστική δαπάνη επειδή ερημοδίκησε. Εντωμεταξύ ο Αντιδήμαρχος είχε συνομολογήσει, προφορικά πάντως και όχι γραπτώς, πως το ακίνητο ανήκει στο Δήμο, παραιτούμενος από κάθε αξίωση. Κατά της δικαστικής απόφασης, που του επιδόθηκε 7 χρόνια αργότερα, ο κ. Παπαβασιλείου άσκησε ανακοπή ερημοδικίας (“ψευδή και εξαπατώντας το Δήμο” κατά τον κ. Ζαμάνη) και εν συνεχεία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, που αποφασίζει την άσκηση ή όχι ενδίκων μέσων, αποφάσισε- μετά και από σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου- τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς και την κατάργηση της δίκης, “χαρίζοντας 15.000 ευρώ από δημοτικό χρήμα”, επαναλαμβάνει συνεχώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, που ζήτησε την ανάκληση της απόφασης αυτής. Στον αντίποδα ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου είχε χαρακτηρίσει σ’ εκείνη τη συνεδρίαση της Επιτροπής “ανελαστική και ανεπιεική” την τυχόν πρόθεση του Δήμου να επιμείνει στη διεκδίκηση της αξίωσής του για την καταβολή της δικαστικής δαπάνης, που επιβλήθηκε από το δικαστήριο εξαιτίας της ερημοδικίας του κ. Παπαβασιλείου και μόνον. Αυτή η δικονομική συμπεριφορά, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, κατά παγία και συνήθη τακτική ισοδυναμούσε με παραίτηση του νυν Αντιδημάρχου από ενδεχόμενη απαίτηση ή διεκδίκηση έναντι του Δήμου σε αντίθεση μάλιστα με τους λοιπούς τότε «διεκδικητές» συνεναγόμενους. Στην ίδια συνεδρίαση, τέλος, ο Δήμαρχος απέδωσε το αίτημα Ζαμάνη περί ανάκλησης της απόφασης σε “παθογενή, μισαλλόδοξη, εκδικητική, στείρα και στοχοποιητική συμπεριφορά”.

Έκτοτε ο τέως Δήμαρχος εξακοντίζει χαρακτηρισμούς- “ψεύτες, απατεώνες, συμμορία” είναι μερικοί από αυτούς- που υπό άλλες συνθήκες θα επέσυραν μηνύσεις και αγωγές αυθωρεί και παραχρήμα. Φαίνεται να τις επιδιώκει κιόλας: “Θα βρίζω συνεχώς κι όποιος έχει μέσα του λίγη τσίπα και λίγο ψυχή ας μου κάνει μήνυση για εξύβριση”.

Από την άλλη πλευρά η Δημοτική Αρχή, στις προκλήσεις αυτές δεν έχει σηκώσει το γάντι μέχρι στιγμής, αποφεύγοντας να στήσει στην πόλη παράρτημα… Εισαγγελίας, όπως είχε γίνει τα προηγούμενα 5 χρόνια. Παρουσιάζει όμως με τη σειρά της σοβαρά, σοβαρότατα, προβλήματα διαχείρισης όσον αφορά στις μειοψηφίες:

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη. Αναμενόμενο: Η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου, περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα, και όπως είχε επισημάνει η Οδός Διονύσου, ήταν πολλά τα θέματα που οι παρατάξεις δεν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στο διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα να αγνοηθεί πλήρως και με τη συγκατάθεση όλων η πρόβλεψη του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου περί εικοσάλεπτης προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία.

Είκοσι δύο ερωτήσεις και 5 μίνι τοποθετήσεις διατυπώθηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στη διάρκεια αυτών των 90 λεπτών- και από τις ερωτήσεις απαντήθηκαν οι 18, άλλες με μεγαλύτερη κι άλλες με μικρότερη σαφήνεια. Εκκρεμούν βέβαια όλες οι ερωτήσεις και τα αιτήματα που έχουν υποβάλει γραπτώς οι παρατάξεις εδώ και μήνες και παραμένουν αναπάντητες, προκαλώντας δικαιολογημένες διαμαρτυρίες: Η Διοίκηση, όποια κι αν είναι αυτή, υποχρεούται- και δεν είναι στη διακριτική της ευχέρεια- να απαντά σε ερωτήσεις πολιτών και μελών συλλογικών οργάνων, και μάλιστα μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Παραμένει έτσι ακατανόητη η απροθυμία και των τριών Δημοτικών Αρχών που έχουν περάσει από τον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους αυτή. Ακόμη περισσότερο που αυτή η Διοίκηση επαγγελλόταν τη διαφάνεια- άρα δεν έχει τίποτα να κρύψει, θα έλεγε κάποιος- ενώ επιζητεί διακαώς- τουλάχιστον κάποια από τα στελέχη της- τις ευρύτερες συναινέσεις. Ποιος όμως και γιατί θα ήθελε να συνεργαστεί και να συναινέσει με κάποιον που τον απαξιώνει;