logo


138.000 ευρώ μοίρασε φέτος ο Δήμος Διονύσου στα 38 συνολικά σωματεία της πόλης, αθλητικά και πολιτιστικά που υπέβαλαν αίτηση επιχορήγησης για τις δράσεις τους. Στα χρήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 12.000 ευρώ, με τα οποία νωρίτερα είχαν επιχορηγηθεί τα Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Το συνολικό ποσόν σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένο κατά 62.500 ευρώ, αποτελώντας δείγμα  της αναπόφευκτης οικονομικής δυσπραγίας στην οποία έχει περιέλθει και ο Δήμος Διονύσου λόγω μείωσης της εισπρακτικής του ικανότητας.

Η κατανομή των ποσών, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή χωρίς μακρά συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όπως μέχρι σήμερα, έγινε με μοναδικό κριτήριο τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσεων του κάθε σωματείου, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαιτέρως, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, την κοινωνική διάσταση των δράσεων αυτών, ειδικά για τα αθλητικά σωματεία.

Στους 23 φτάνουν οι πολιτιστικοί φορείς- Εξωραϊστικοί Σύλλογοι, φιλοζωικές οργανώσεις, Ροταριανοί Όμιλοι, πολιτιστικά σωματεία, φορείς που επιχορηγούνταν για πρώτη φορά όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου και το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Στ. Καρδιόλακας»- που ζήτησαν οικονομική ενίσχυση από το Δήμο, με το ποσόν γι΄αυτούς να ανέρχεται συνολικά στις 48.500 ευρώ.

Ενώ σχεδόν τα διπλάσια χρήματα, 89.500 ευρώ, μοιράστηκαν 15 αθλητικά σωματεία, από τα οποία μάλιστα τα πέντε εδρεύουν στην Άνοιξη, και κάποια υπηρετούν και το ίδιο άθλημα.

Ο παραπάνω αριθμός, των 15 αθλητικών σωματείων, φαίνεται πάντως πως δεν είναι σωστός: Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, τις οποίες επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ακόμη ένα σωματείο, ποδοσφαίρου, στη Δροσιά, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του, ζητώντας κι αυτό μερίδιο από την πίτα του Δήμου.

Ήδη δυο αθλητικά σωματεία, η ΔΟΞΑ Άνοιξης και Α.Ο. Διονύσου, με επιστολές τους διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η κατανομή των επιχορηγήσεων, θίγοντας για άλλη μια φορά το ζήτημα των κριτηρίων: Την αγανάκτησή της για τον εμπαιγμό στο θέμα των πολυδιαφισμένων κριτηρίων και την κατάφωρη αδικία, εκφράζει η ΔΟΞΑ των 210 αθλητών. Ενώ έλλειψη πολιτικής βούλησης, άδικη κατανομή και μια ακόμη χαμένη ευκαιρία να μπουν κανόνες στην επιχορήγηση των σωματείων, καταλογίζει στη Δημοτική Αρχή ο Αθλητικός Όμιλος Διονύσου των 600 αθλητών και των 7 τμημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, διαμαρτυρίες, προφορικές πάντως, για τον τρόπο κατανομής της δημοτικής επιχορήγησης έχουν ακουστεί και από άλλα σωματεία της περιοχής.

Δεν είναι μυστικό πως στην πόλη λειτουργούν πολλοί αθλητικοί σύλλογοι. Υπερβολικά πολλοί, αν πιστέψουμε τα λόγια του Μ. Γιαρένη, από τον ΑΟ Άνοιξης, πριν από λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν είχε έρθει προς συζήτηση αίτημα νεοσύστατου σωματείου που ζητούσε ώρες προπόνησης στη μέση της χρονιάς. Είχε πει τότε ο κ. Γιαρένης: “Σε ολόκληρο το Δήμο Κηφισιάς των 70.000 δημοτών υπάρχουν 7 Κλειστά Γυμναστήρια και λειτουργούν 3 ομάδες βόλεϋ και 5 ομάδες μπάσκετ, ενώ στο Δήμο Διονύσου, με το μισό σχεδόν πληθυσμό και χωρίς υποδομές, υπάρχουν τρεις ομάδες βόλεϋ, και πάμε για την τέταρτη- στα λόγια μόνο- και 7 ομάδες μπάσκετ. Δεν μπορεί ο καθένας να αποφασίζει να συστήσει σωματείο χωρίς να υπάρχουν υποδομές”.

Τρεις δημοτικές διοικήσεις, η μια μάλιστα σε δυο θητείες, δεν τόλμησαν να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων: Γιατί αν οι πρόσφατες παραχωρήσεις των αθλητικών χώρων της πόλης για τις προπονήσεις και την έδρα των σωματείων ήταν το εύκολο κομμάτι, όπως πολλοί επεσήμαιναν, το δύσκολο είναι να μοιραστεί το δημοτικό χρήμα. Πολύ περισσότερο που ο αριθμός των διεκδικητών αυξάνει χρόνο με το χρόνο- αντί να μειώνεται, με την ενθάρρυνση των περίφημων συνενώσεων που πολλοί ομνύουν στο όνομά τους αλλά λίγοι τις επιδιώκουν πραγματικά.

Η επιστολή της ΔΟΞΑΣ Άνοιξης:

Και αυτή του Α.Ο. Διονύσου:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Ο ΑΟ Διονύσου ιδρύθηκε το 1984, και στα 36 χρόνια λειτουργίας του δημιούργησε 7 αθλητικά τμήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλεϋ, τέννις, πινγκ πονγκ, στίβο και ενόργανη γυμναστική και είναι ο μεγαλύτερος και ο  μοναδικός σύλλογος του Δήμου Διονύσου με τόσα τμήματα και αθλούμενα μέλη. Κάθε τμήμα μαζί με  τα αντίστοιχα τμήματα υποδομών, σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες , δημιουργεί τον συνολικό αριθμό  600 στον Όμιλο.

Τα στοιχεία και ο αριθμός των αθλητών (αριθμός δελτίων, όνομα αθλητών, συμμετοχή σε αντίστοιχα πρωταθλήματα), καθώς και οι ειδικές αθλητικές αναγνωρίσεις των αντίστοιχων αθλημάτων που υπήρχαν,  κατατέθηκαν  στον δήμο, που πήρε την πρωτοβουλία  να μπουν  κανόνες αλλά και κριτήρια για τον τρόπο που θα γίνονταν οι παραχωρήσεις των κλειστών και ανοιχτών γηπέδων.

Ο ΑΟΔ στήριξε και θα στηρίξει και στο μέλλον την εφαρμογή των κριτηρίων σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις των γηπέδων (ανοιχτών και κλειστών).

Τα ίδια κριτήρια, με κάποιες αλλαγές ίσως θα ίσχυαν, όπως μας είχαν  διαβεβαιώσει και στις επιδοτήσεις των σωματείων. Με έκπληξη, λύπη και πίκρα αλλά κυρίως με  το αίσθημα αδικίας διαπιστώσαμε ότι ούτε και φέτος δεν υπήρξε η πολιτική βούληση στο δύσκολο κομμάτι των επιδοτήσεων να εφαρμοστεί κανένα κριτήριο.

Ο Αθλητικός Όμιλος Διονύσου με τα 7 τμήματα και τους 600 ενεργούς αθλητές/αθλήτριες αντιμετωπίστηκε το ίδιο με συλλόγους  με ένα μόνο τμήμα και λιγότερο από το 1/5 των αθλητών του ΑΟΔ.

Δυστυχώς  απόφαση για το ύψος των επιχορηγήσεων πάρθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο .

Την στιγμή αυτή όμως είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στην ιστορία, το μέγεθος του συλλόγου αλλά στα αθλούμενα μέλη μας να διαμαρτυρηθούμε για την μη εφαρμογή κανενός κριτηρίου στο θέμα των  επιχορηγήσεων καθώς για άλλη μία χρονιά χάθηκε η ευκαιρία να θεσμοθετηθούν κανόνες για την δίκαιη απόδοσή τους.

Το ΔΣ του  Α Ο ΔΙΟΝΥΣΟΥ