logo


“Μέχρι και βασανιστική για το ακροατήριο διαδικασία” χαρακτήρισε την πρόσφατη (Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου) με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΤΙΑΣ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου Στ. Μιχιώτης, που με παρέμβασή του πρότεινε την έγκαιρη αποστολή των εισηγήσεων του Προέδρου προς τα μέλη, ώστε να υπάρχει χρόνος και για τη διατύπωση γραπτών ερωτήσεων εκ μέρους τους και για τη σχετική έρευνα, ώστε αυτές οι ερωτήσεις να απαντώνται αμέσως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και να μην αναλώνονται τα μέλη σε πολύωρες συνεδριάσεις.

Δεν είχε άδικο: Ειδικά για το θέμα που αφορούσε στην ανάγκη για την ανέγερση Βρεφικού Σταθμού στον Άγ. Στέφανο, ώστε να ανταποκριθεί ο Δήμος στην αυξημένη ζήτηση για την ηλικιακή αυτή ομάδα παιδιών, που σήμερα προωθούνται σε γειτονικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, οι προβληματισμοί ήταν πολλοί- αλλά σαφείς απαντήσεις δεν δόθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα: Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, συμφωνούσαν με τη διαπίστωση στην εισήγηση του Προέδρου Ν. Κοκκαλά και παραδέχονταν πως η ανάγκη να αποκτήσει η πρωτεύουσα του Δήμου Διονύσου, ο Άγ. Στέφανος, ιδιόκτητο δημοτικό Βρεφικό Σταθμό είναι επιτακτική και πρέπει άμεσα να ικανοποιηθεί (σ.σ. σήμερα στην περιοχή λειτουργούν δυο Σταθμοί μη ιδιόκτητοι- στην οδό Τραπεζούντος και μέσα στο στρατόπεδο της ΑΒΥΠ, στον οποίο, όπως τόνισε ο Πρόδρος, έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα). Η αναγκαιότητα αυτή, όπως προκύπτει από την εισήγηση, οδηγεί αναπόφευκτα και στην αγορά οικοπέδου 1,5-2 στρεμμάτων όπου θα κτισθεί Βρεφονηπιακός Σταθμός 800-1000 τετρ. μέτρων.

Το σημείο αυτό- δηλαδή της απόκτησης του οικοπέδου- κυριάρχησε στη συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από την  αντιπαράθεση του Προέδρου με τη Χ. Χατζηκωνσταντίνου. Βασικό ερώτημα της τελευταίας: Εφόσον ληφθεί η απόφαση, ποιος θα αγοράσει το οικόπεδο; Ο Δήμος ή η ΕΣΤΙΑ;

“Ο Δήμος, φαντάζομαι, απαντούσε ο Πρόεδρος, και επειδή στο σημείο αυτό το καταστατικό είναι ασαφές, θα ζητήσω τη συνδρομή και του νομικού συμβούλου του Δήμου και του ειδικού συνεργάτη Δημάρχου, του κ. Παπαϊωάννου. Πάντως ο Δήμος συνήθως αγοράζει ακίνητα, έτσι γίνεται στις άλλες πόλεις. Εντούτοις σήμερα δεν ψηφίζουμε την αγορά οικοπέδου αλλά την αναγκαιότητα ανέγερσης Σταθμού την οποία διαπιστώνουμε ως Νομικό Πρόσωπο”.

“Η ΕΣΤΙΑ, γιατί εκ του καταστατικού της έχει αυτή τη δυνατότητα, της αγοράς πάγιων περιουσιακών στοιχείων”, διαβεβαίωνε ο Ν. Παπαϊωάννου, νομικός, ειδικός συνεργάτης Δημάρχου με αρμοδιότητα και για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, που επίσης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη. Παρόλο όμως που πολλά μέλη παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από τα γραφεία της ΕΣΤΙΑΣ, ουδείς συμβουλεύθηκε το καταστατικό της, ώστε αμέσως να αποσαφηνισθεί το ζήτημα (σ.σ. δικαιώνοντας την εκ των παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα και την πρότασή του για έγκαιρες προσυνεδριακές διαδικασίες).

Ο κ. Παπαϊωάννου συνεχίζοντας πρότεινε επιπλέον στην απόφαση της ΕΣΤΙΑΣ να συμπεριληφθούν δυο προϋποθέσεις: Να δεσμευθεί ο Δήμος πως θα αγοράσει το οικόπεδο με δικούς του πόρους και πως το κτήριο που θα ανεγερθεί θα αφορά δεσμευτικά σε Βρεφονηπιακό Σταθμό και όχι σε άλλη χρήση για το Νομικό Πρόσωπο.

Έτσι, στην ανάγκη για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού, εκείνη την ώρα προστέθηκε και αυτή μιας αίθουσας εκδηλώσεων, “που είναι μια πρόσθετη σκέψη αυτής της στιγμής, δευτερεύουσας σημασίας”, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ.

 

Το θέμα, για την ιστορία, εγκρίθηκε ομόφωνα, με τη λευκή ψήφο της κ. Χατζηκωνσταντίνου, που- μη διαφωνώντας με την ανάγκη για την ανέγεση Σταθμού- επέμεινε στη δεσμευτική προϋπόθεση της αγοράς του οικοπέδου από το Δήμο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί το εξής: Το Νομικό Πρόσωπο, που επιχορηγείται από το Δήμο Διονύσου, διαθέτει σήμερα αποθεματικό πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση Σταθμού, εφόσον αποφασιστεί, θα γίνει με πόρους της ΕΣΤΙΑΣ.