logo


Ούτε και η καταδίκη του φασισμού κατάφερε να συγκεντρώσει ευρεία ομοθυμία από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, και έτσι το ψήφισμα που έφερε στη χθεσινή (29/9) με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση προς συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως η παράταξη των “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, εγκρίθηκε μεν αλλά με 20 ψήφους μόνο, σε ένα Σώμα που απαρτίζεται από 41 δημοτικούς συμβούλους, αρκετοί από τους οποίους- αν και είχαν δηλώσει παρόντες στην έναρξη της συνεδρίασης- “απουσίαζαν” την ώρα της σχετικής ψηφοφορίας επιλέγοντας να μην ψηφίσουν και “επέστρεψαν” αμέσως μετά στην κανονική ροή της συνεδρίασης.

“Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, πέρα από προσωπικές πολιτικές προτιμήσεις και διαφορές, μας ενώνει κάτι πιο στέρεο και σοβαρό, η πίστη μας στους δημοκρατικούς θεσμούς και η μηδενική μας  ανοχή απέναντι σε φασιστικά φαινόμενα”, υπογράμμισε στην εισήγησή του ο επκεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμης.

“Με την ελπίδα μιας ευρείας συμφωνίας, λοιπόν, φέρνουμε σήμερα ένα ψήφισμα με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται στο τέλος της. Όλοι γνωρίζουμε, όλοι ζήσαμε τη Χρυσή Αυγή στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, το ήθος, το ύφος και τις πράξεις της. Εκ των προτέρων τονίζω πως με το ψήφισμα αυτό δεν ερχόμαστε να κρίνουμε μια δικαστική απόφαση, που άλλωστε δεν έχει εκδοθεί ακόμη, αλλά να εκφράσουμε την έντονη επιθυμία καταδίκης της ηγετικής ομάδας της Χ.Α. Προσωπικά άλλωστε προτιμώ να κατηγορηθώ ότι με ένα δημόσιο ψήφισμα προσπάθησα να επηρεάσω μια δικαστική κρίση παρά να νιώσω ότι σιωπώ μπροστά σε ενδεχόμενη αθώωση κάποιων νεοναζί. Θα ήθελα συνάδελφοι να δείτε με προσοχή το κείμενο, πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε τυχόν τροποποιήσεις, με την ευχή να βγει ένα ομόφωνο ψήφισμα όπως έχει γίνει και σε άλλους Δήμους, ή έστω πλειοψηφικό”.

Στην εισήγηση του κ. Κλήμη, αλλά και στην ουσία του ψηφίσματος που ήταν η καταδίκη του φασισμού, φάνηκαν να συμφωνούν οι περισσότεροι από τους παριστάμενους εκείνη την ώρα δημοτικούς συμβούλους, μια που οι μοναδικές αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις ήρθαν από τον Π. Πανάγο εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον Σπ. Γιαννουλάτο από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”. Ο πρώτος επέμεινε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα ρητή αναφορά στην πολιτική ευθύνη τριών κυβερνήσεων- ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- να μην οδηγήσουν σε δίκη τη Χρυσή Αυγή επί τόσα χρόνια, διαφορετικά θα απείχε της ψηφοφορίας, ενώ ο δεύτερος, καταδικάζοντας το φασισμό, θεώρησε εντούτοις το ψήφισμα ως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, γι’ αυτό και δήλωσε πως δεν το ψηφίζει.

Με παρέμβασή του τέλος στη συζήτηση ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πόλιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Καρυστινός υπογράμμισε πως το ψήφισμα αποτελεί καθαρά πολιτική θέση και όχι θέση παρέμβασης στο Δικαστήριο και ζήτησε τη λήψη ομόφωνης απόφασης από το Σώμα “για να δείξει την ομοψυχία και την ομοφωνία του”.

Το ψήφισμα που τελικά όντως εγκρίθηκε ομόφωνα, με τη θετική ψήφο όμως λιγότερων από τους μισούς δημοτικών συμβούλων, έχει ως εξής:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

Η δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει προς το τέλος της. Η δίκη αυτή αφορά μια εγκληματική οργάνωση, τη δράση της οποίας η κοινωνία μας έχει βιώσει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο.

Η απόφαση αυτής της δίκης αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Έχουμε το χρέος αλλά και τη δύναμη να τα υπερασπίσουμε. Να βάλουμε τέρμα στη φασιστική απειλή, 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα.

Δεκάδες θύματα της ναζιστικής συμμορίας και μάρτυρες των επιθέσεων αψήφησαν τις απειλές των φασιστών και κατέθεσαν στη δίκη, στηρίζοντας τις κατηγορίες και το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτό και αποτελεί πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα η εισαγγελική πρόταση, η οποία προτείνει την αθώωσή της. Αν υιοθετηθεί από το δικαστήριο, θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με την ασύδοτη δράση των ταγμάτων εφόδου. Ως κοινωνία, θα έχουμε κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Διονύσου δηλώνουμε προς το δικαστήριο την επιθυμία μας να προχωρήσει στην παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Όχι μόνο του Ρουπακιά, του δολοφόνου τού Παύλου Φύσσα, αλλά όλων αυτών που έδιναν και δίνουν τις εντολές και εκπαιδεύουν τα μέλη για να εκτελούν τις επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αντιφασιστών, συνδικαλιστών, αγωνιστών των κινημάτων και δημοκρατικών πολιτών.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Διόνυσος, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Για την ιστορία να σημειωθούν τα εξής:

Από τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης των 16 δημοτικών συμβούλων, δώδεκα υπερψήφισαν το ψήφισμα, Στ. Κριεμάδης, Γ. Κριεμάδη και Β. Φώτος απουσίασαν την ώρα της ψηφοφορίας (σ.σ. οι δυο τελευταίοι επέστρεψαν αμέσως μετά), ενώ ο Μ. Γαρεφαλάκης δεν μπόρεσε να συνδεθεί εγκαίρως, όπως διευκρίνισε αργότερα με παρέμβασή του. 

Σχεδόν σύσσωμη η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, παρούσα μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, απουσίασε από την ψηφοφορία. Από τα 11 πλέον μέλη της παράταξης οι Ι. Αμπαρτζίδης, Στ. Ουσταμπασίδης, Π. Τσούκας, Α. Πέππα, Δ. Ράικος, Αγγ. Αγαθοκλέους και Θ. Στάικος, δεν ψήφισαν αλλά επανήλθαν αμέσως μετά. Από την ίδια παράταξη θετική ψήφο έδωσαν οι Δ. Ζαμάνης, Κ. Μαϊχόσογλου και Τ. Μπάσης, ενώ απών επί σειρά συνεδριάσεων καταγράφεται ο Στ. Δημητριάδης.

Από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” των 6 μελών το ψήφισμα υπερψήφισαν οι Κ. Κουριδάκης και Δ. Αλεξανδρής, οι Μπ. Λαζαρίδης και Σπ. Γιαννουλάτος απουσίασαν και επέστρεψαν αμέσως μετά (σ.σ. ο κ. Γιαννουλάτος είχε ήδη δηλώσει πως δεν το ψήφιζε), ενώ οι Σ. Αγγελάκη και Γ. Νικητόπουλος δεν προσήλθαν εξ αρχής στη συνεδρίαση.

Η παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” παρούσα κατά τα 2/3 στη συνεδρίαση με τους Χ. Τσεβά και Χ. Πέππα (σ.σ. δεν προσήλθε στη συνεδρίαση ο Π. Λουκάτος), την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζε.

Απείχε με ρητή δήλωση του κ. Πανάγου η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ενώ θετική ψήφο έδωσαν προφανώς τα δυο μέλη των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, καθώς και η ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού.