logo


Πάνω από 22.000 ευρώ έχει δαπανήσει το Νομικό Πρόσωπο της ΕΣΤΙΑΣ το τελευταίο επτάμηνο για ενοίκια ακινήτων, όπου στεγάζονται τα ΚΑΠΗ της πόλης. Μόνο που, όπως είναι γνωστό, η λειτουργία των ΚΑΠΗ έχει ανασταλεί από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, στην προσπάθεια να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες από την εξάπλωση του κορονοϊού. Φαίνεται όμως πως δεν έγινε ταυτόχρονη προσπάθεια να μαζευτούν λίγο τα έξοδα του Νομικού Προσώπου στον τομέα αυτόν, παρόλο που σύμφωνα με τη νομοθεσία δίνεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης του ύψους των ενοικίων εφόσον συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις και λόγοι που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Τη δυνατότητα αυτή ίσως θα έπρεπε να εξετάσει και ο κεντρικός Δήμος Διονύσου, ο οποίος ενοικιάζει πλέον τρία κτήρια στον Άγ. Στέφανο για τη στέγαση των υπηρεσιών του- αυτό όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες, το κτήριο της πρώην Εφορίας και το τρίτο που ενοικιάστηκε μόλις πρόσφατα στο κέντρο της Κοινότητας για να στεγάσει υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού- Αθλητισμού- Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής- καθώς και ένα ακόμη, για πολιτιστικές δραστηριότητες στη Ναυαρίνου στην Άνοιξη. Για τα ακίνητα αυτά καταβάλλεται μηνιαίως το ποσόν των 20.000 ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα, με απόφαση Δημάρχου ή/και Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιούνται απ’ ευθείας αναθέσεις, όπως η καθαίρεση και απομάκρυνση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων ύψους 23.560 ευρώ, η επιθεώρηση, επισκευή και συντήρηση των 17 πλέον πιστοποιημένων παιδικών χαρών της πόλης ύψους 24.800 ευρώ, η συντήρηση του κλαδοφάγου ύψους 18.228 ευρώ, η προμήθεια απολυμαντικού μέσου για το πόσιμο νερό ύψους 22.577 ευρώ, η απεντόμωση- μυοκτονία- καταπολέμηση κουνουπιών ύψους 20.584 ευρώ, η βιντεοσκόπηση δράσεων του Δήμου ύψους 17.856 ευρώ (σ.σ. αντί του αρχικού προϋπολογισμού των 23.150 ευρώ), η υπηρεσία συντήρησης και επισκευής κάδων μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων ύψους 24.781 ευρώ, η προώθηση συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες (WiFi4EU) ύψους 15.000 ευρώ.

Όλες οι παραπάνω απ’ ευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 168.000 ευρώ περίπου, πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός μηνός, του Σεπτεμβρίου, που ακόμη δεν έχει εκπνεύσει…

Στα ποσά αυτά προστίθεται ουσιαστικά ακόμη ένα: Πρόκειται για την απόφαση Δημάρχου για την επείγουσα προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 25 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, ο Δήμος Διονύσου είχε προχωρήσει σε ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, με διακήρυξη, τους όρους της οποίας είχε συντάξει η Υπηρεσία Περιβάλοντος. Η ίδια Υπηρεσία αναγνώρισε πως στη διακήρυξη, και ειδικά για τα καύσιμα κίνησης, είχαν περιέλθει εκ λάθους όροι που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία και επανειλημμένα κάλεσε το Δήμο να σταματήσει τη διαδικασία. Το αίτημά της αυτό δεν εισακούστηκε, η διαδικασία του διαγωνισμού προχώρησε κανονικά, ανακηρύχθηκε ο οριστικός ανάδοχος αλλά όταν η σύμβαση πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο νομιμότητας, διαπιστώθηκε κώλυμα στην υπογραφή της. Έτσι προκηρύσσεται εκ νέου διαγωνισμός- αλλά τα διαθέσιμα καύσιμα βάσει της ενεργής σύμβασης επαρκούν για ένα μόλις μήνα. Έτσι, και μέχρι να τελεσφορήσει ο νέος διαγωνισμός, διάστημα που υπολογίζεται σε 6 μήνες, ο Δήμαρχος Διονύσου προχωρεί σε επείγουσα προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών, με πρόσκληση προς όλους τους πρατηριούχους καυσίμων της πόλης να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον. Η διαδικασία βασίζεται σε συνδυασμό διατάξεων του νόμου 4412/2016 περί δημοσίων προμηθειών- στο άρθρο 32 που αναφέρεται σε ανάθεση χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση (για συμβάσεις που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν εξαιτίας ειδικών περιστάσεων) καθώς και στο άρθρο 118 περί απ’ ευθείας αναθέσεων.

Και όλα αυτά, όταν τα έσοδα του Δήμου Διονύσου παρουσιάζουν σημαντικό, σημαντικότατο πρόβλημα, μια που, για παράδειγμα, οι εισπράξεις από τους λογαριασμούς ύδρευσης προς το παρόν και διάφορους λόγους δεν πραγματοποιούνται- θέμα που θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.