logo


ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΙΑΔΑ   ΡΑΨΩΔΙΑ  Ε΄

1  Χρόνος Μετά,

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

μου τα πες με τον πρώτο σου το λόγο.

Μα τώρα που η απραξία σου φουντώνει πάλι

εσύ επαναπαύεσαι στη σύντομή σου εξουσία

και στους δημότες το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς…».

Υποσχέθηκε με έμφαση την 1η Σεπτέμβρη 2019 στην ομιλία της ορκωμοσίας του:

«Μια Πόλη ανθρώπινη και οργανωμένη, με ασφαλείς κοινόχρηστες υποδομές και δημότες, διαβούλευση, σεβασμό στο περιβάλλον και συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του Δ.Σ

Έχουμε υποχρέωση να καταγράψουμε αντικειμενικά το περιεχόμενο αυτού του έργου που έχει συντελεστεί ή δρομολογήθηκε μετά από 1 χρόνο ευθύνης, αποφάσεων και πρωτοβουλιών της νέας δημοτικής αρχής:

1. η νέα διοίκηση του Δήμου λειτούργησε στηριζόμενη απόλυτα στους νόμους του Υπουργού Εσωτερικών, που νόθευσαν ακόμα περισσότερο και αυτή την λειψή απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας του Δ.Σ. από όργανο δημοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης, διαβούλευσης και συλλογικής λήψης των αποφάσεων, σε διακοσμητικό όργανο:

1.1. μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητές του στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής όπου έδωσε στην πλειοψηφούσα παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία θέτοντας εκτός τις μικρές παρατάξεις,

1.2. δίνοντας τη δυνατότητα σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα οι μειοψηφικές εισηγήσεις να γίνονται πλειοψηφικές επειδή δεν κατατέθηκε «άλλη» πρόταση, μηδενίζοντας έτσι τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων,

1.3. αντικαθιστώντας τις δια ζώσης συνεδριάσεις του, λόγω της πανδημίας και της έλλειψης προϋποθέσεων στο Πνευματικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου, σε συνεδριάσεις παρωδία με τηλεδιάσκεψη, αρνούμενοι πεισματικά είτε να χρησιμοποιηθούν άλλοι χώροι όπως κλειστά γυμναστήρια και αμφιθέατρα είτε να ακολουθηθεί η πρακτική του εθνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με προτάσεις που καταθέσαμε και απάντηση δεν πήραμε.

2. οι εργολάβοι όχι μόνο δεν έφυγαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν τόσο οι απ’ ευθείας αναθέσεις όσο και τα αντίστοιχα ποσά που εξοικονομούνται από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, λόγω της οικονομικής κρίσης, και όχι από την κρατική χρηματοδότηση για να μην πληρώνουμε δυο και τρεις φορές για τον ίδιο σκοπό,

2.1. επικαλούμενοι την αδυναμία ο Δήμος να εκτελέσει το έργο με ίδιους πόρους

2.2. κρυπτόμενοι πίσω από την πανδημία, που εκτός των άλλων καταργεί και τα όρια των απ’ ευθείας αναθέσεων και

2.3. αναγκασμένοι καθώς ο χρόνος ήταν πάντοτε πολύ περιορισμένος για άλλες ενέργειες

3. τα απορρίμματα, κάθε είδους, παρά την περίοδο ανοχής των 5 μηνών που ζητήθηκε από το Δήμαρχο, συνεχίζουν να είναι ενταγμένα στην καθημερινότητα του δημότη καθώς όλος ο Δήμος έχει γεμίσει με μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές σε δρόμους κεντρικούς ή και όχι, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν ουσιαστικά και αισθητικά το περιβάλλον και η δυσοσμία να επικαλύπτει τα αρώματα του περιαστικού πράσινου.

4. τα βοθρόνερα και τα βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να κυλούν, χωρίς κανένα έλεγχο παρά τους σχετικούς κανονισμούς του Δήμου, σε δρόμους και ρέματα μολύνοντας τη θάλασσα, την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα ενώ ταυτόχρονα ο δημότης δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα χωρίς φόβο και κίνδυνο για την υγεία του.

5. οι λακκούβες και τα μπαλώματα στους δρόμους, τα αδιέξοδα και οι στενοί δρόμοι καθώς και το κυκλοφοριακό χάος όλο το χρόνο στις κεντρικές οδούς και η ηχορύπανση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας και αδυναμίας των δημοτών να κινηθούν με οποιοδήποτε μέσο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Ειδικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι αδύνατον χωρίς συνοδό να κυκλοφορήσουν ακόμα και στη γειτονιά τους.

6. η κατάργηση της σκανδαλώδους, όπως έχει υποστηριχθεί από τη Διοίκηση, ανάθεσης εκατομμυρίων για λάμπες LED της προηγούμενης δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν έχει υπάρξει εδώ και τόσο χρόνο, κανένας νέος σχεδιασμός για να λυθεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας και του υψηλού κόστους του δημοτικού φωτισμού αλλά και ο σχεδιασμός, όπως – όπως, της ασφαλτόστρωσης των 42 χιλιομέτρων το 2023 δεν λύνει από μόνος του το πρόβλημα και οι δημότες θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με κίνδυνο της ζωής τους.

7. η πρόσφατη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής απέδειξε περίτρανα το σοβαρότατο έλλειμμα διοίκησης και λήψης των αναγκαίων αποφάσεων όλων των Διοικήσεων του Δήμου διαχρονικά να επιλυθεί το πρόβλημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού των περισσότερων δημοτικών κοινοτήτων και ανέδειξε την αδυναμία της διοίκησης του Δήμου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να λειτουργεί ως ανεύθυνος διαμεσολαβητής  και «αμορτισέρ» της Κυβέρνησης της Ν.Δ.

8. η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα και αποσπασματικότητα κάθε ενέργειας όλου του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου είναι έκδηλη κάθε φορά που οι δημότες έρχονται σε επαφή με τους αρμόδιους, κατά περίπτωση, για να τακτοποιήσουν ή να ρωτήσουν για κάποιο θέμα τους, καθώς ο νέος αξιοκρατικός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), κύριο μέλημα και εξαγγελία της διοίκησης από τον περσινό Νοέμβρη, παραμένει, όπως φαίνεται, ως πρόθεση κάποιων και όχι ως επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού, βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης του δημότη. 

Η δημοτική αρχή είναι αλήθεια, από τα προαναφερόμενα, ότι μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε το ακατόρθωτο να μας αποδείξει με το έργο της (!!!) ότι είμαστε πραγματικά προνομιούχοι που ζούμε στο Δήμο Διονύσου με αυτή τη Δημοτική Αρχή και θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουμε την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας και άσε πολίτες και δημοτικούς συμβούλους να λένε και να καταγγέλλουν, κάποια στιγμή θα κουραστούν, εμείς απαντάμε με το έργο μας…»,

Κύριε Δήμαρχε,

Είστε προφανώς, πλήρως εκτεθειμένος απέναντι στις δικές σας υποσχέσεις και μην προσπαθήσετε να κρυφθείτε πίσω από πολιτικάντικα «κόλπα» και την πανδημία ότι φταίνε για την αδυναμία σας και όχι η απουσία πολιτικής βούλησης και σχεδίου που να σέβεται όλους τους δημότες και όχι  μόνο την εκλογική σας πελατεία

Το όποιο πιθανά έργο ισχυριστείτε ότι έχετε κάνει, κατά την λογοδοσία σας(;;;), ήταν αποτέλεσμα είτε των γεγονότων που σας συμπαρέσυραν και αναγκαστήκατε (π.χ. χωροταξικό, πολεοδομικό, δασικοί χάρτες) είτε γιατί φοβηθήκατε το παραταξιακό κόστος και τις πιέσεις φορέων και των δημοτών (π.χ. διάθεση αθλητικών χώρων).

Τέλος ελπίζουμε να αξιοποιήσετε όσα καλόπιστα προαναφέραμε γιατί η Πόλη μας τα έχει ανάγκη και να μην ισχύσει η λαϊκή παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα τους αλλιώς»

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος