logo


Νέος πονοκέφαλος προέκυψε αναφορικά με το κτηριακό πρόβλημα των σχολείων στο Δήμο Διονύσου, όταν ο μελετητής για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων της πόλης ανακάλυψε πως ο δεύτερος όροφος στο Γυμνάσιο- Λύκειο Αγ. Στεφάνου είναι αυθαίρετος! Τούτο ειπώθηκε στη χθεσινή (22/9) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (σ.σ. στην οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν προσήλθε κανείς εκπρόσωπος από τις παρατάξεις της μειοψηφίας). Πιο συγκεκριμένα, το θέμα για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών μονάδων του Δήμου αποσύρθηκε, μια που το τρίτο σχολείο της μελέτης, το 2ο Δημοτικό Διονύσου, ανήκει σε απαγορευτική-υψηλή- για χρηματοδότηση ενεργειακή κλάση. Εντούτοις στο πλαίσιο διευκρινίσεων που δόθηκαν για την απόσυρση του θέματος, τόσο ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης επιβεβαίωσαν πως ο όροφος στο Γυμνάσιο- Λύκειο Αγ. Στεφάνου είναι αυθαίρετος, με αποτέλεσμα να πρέπει ξεκινήσουν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής του, που είναι αρκετά χρονοβόρες, μια που απαιτούνται σειρά μελετών. Όσο για την ενεργειακή αναβάθμιση και άλλων κτηριακών μονάδων, ήδη είναι ανοιχτό το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ της Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που ο Δήμος πρέπει να εκμεταλλευτεί εγκαίρως με μελέτες και προτάσεις για χρηματοδότηση, ώστε μέχρι το τέλος της τετραετίας όλα τα σχολικά κτήρια να είναι αναβαθμισμένα ενεργειακά, όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

Εντωμεταξύ, με τρία έργα- τον προαύλιο χώρο στο Λύκειο Δροσιάς, στο Ζάννειο, που έχει υποστεί καθίζηση, και τη στέγη στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Άνοιξης- ξεκινά τις εργασίες επισκευών και συντήρησης στις σχολικές μονάδες της πόλης ο εργολάβος. Είναι ο ίδιος, υπενθυμίζεται, στον οποίο είχε αποσταλεί ειδική πρόσκληση, ένα βήμα πριν από την έκπτωση, μια που ενάμιση μήνα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης δεν είχε εμφανιστεί. Η προειδοποίηση αυτή είχε τότε πιάσει τόπο, μια που όπως είχε ενημερώσει την Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο εργολάβος παρουσιάστηκε τελικά, έτοιμος να πιάσει δουλειά.

Στη σχετική εργολαβία, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ περίπου, περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες που δεν μπορούν λόγω κόστους ή εύρους να γίνουν από τις δυο Σχολικές Επιτροπές. Σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ελαιοχρωματισμοί των σχολείων, εργασία που έχει εκτελεστεί από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με τα αιτήματα των Διευθυντών, ενώ πρόβλημα παροσουσιάζεται για τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης: Τα οικονομικά της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο, μια που οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στις 122.000 ευρώ, όταν, όπως δηλώνει η Πρόεδρος Τ. Κώνστα, τα έξοδα- μόνο για πετρέλαιο θέρμανσης, καθαριστικά, ΔΕΗ και ΟΤΕ- αναμένεται να φτάσουν στις 128.000 ευρώ, ενώ και αυτές για τα έξοδα συντήρησης των κτηρίων ανέρχονται στις 45.000 ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί οι 27.000 για επισκευές που έχουν ζητήσει οι Διευθυντές. Έτσι στα ταμείο της Επιτροπής βρίσκονται σήμερα μόνο 15- 18.000 ευρώ, κατά πολύ υπολειπόμενα για εργασίες μεγέθους ελαιοχρωματισμών των σχολείων ευθύνης της.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη διευρυμένη συνάντηση ανάμεσα στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, τα Προεδρεία των Σχολικών Επιτροπών και τρεις Αντιδημάρχους- Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερό, Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη και Παιδείας Ν. Καρυστινό– με αντικείμενα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

Εκ μέρους των συναδέλφων του Διευθυντών ο Π. Γιατζάκης από το Λύκειο Κρυονερίου, που είναι μέλος στη ΔΕΠ, μετέφερε στη συνάντηση δυο αιτήματα: Την εξασφάλιση κάλυψης των σχολείων για τη διαδικτυακή εκπαίδευση, καθώς και τους απαραίτητους ελαιοχρωματισμούς. Γι’ αυτό το τελευταίο, ίσως χρειαστεί να περιμένουν.