logo


Όταν η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, έστω και καθυστερημένα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου- δυο φορές μάλιστα- αναγνωρίζοντας τα λάθη της, όταν γνωμοδότηση του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Ν. Παπαϊωάννου επεσήμαινε τα προφανή, τα ίδια που τόνιζε και η μείζων μειοψηφία η οποία άσκησε και προσφυγή, όταν η νομοθεσία τελικά είναι καθαρή και ξάστερη και δεν επιδέχεται διασταλτικών ερμηνειών, η Δημοτική Αρχή προτίμησε να κωφεύσει επιμένοντας στη μεγάλη έκπτωση που είχε επιτύχει και να συνεχίσει μια τακτική που αποδείχθηκε μπούμερανγκ. Έτσι, μετά από την ανακήρυξη του αναδόχου, η περίφημη σύμβαση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης, θέρμανσης και λιπαντικών, που όμως προέβλεπε ανεφοδιασμό των δημοτικών οχημάτων στο Αμαξοστάσιο του Δήμου και όχι στο (σ.σ. εκτός ορίων του Δήμου) πρατήριο του αναδόχου, όπως επιτάσσει η νομοθεσία, εστάλη για έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο- και δεν πέρασε τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στην 43η συνεδρίασή της να συζητήσει νέα διακήρυξη- με νόμιμους όρους αυτή τη φορά- για νέο διαγωνισμό προμήθειας καυσίμων. Παράλληλα θα έχουν παρέλθει άπρακτοι 7 μήνες, στο διάστημα των οποίων ο Δήμος ανεφοδιάζεται με καύσιμα βάσει της προηγούμενης σύμβασης που είναι ακόμη ενεργή μέσω του δικαιώματος προαίρεσης, ενώ μέχρι να τελεσφορήσει ο νέος διαγωνισμός, κάτι που ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Τσουδερός υπολογίζει σε 4-5 μήνες, θα προβεί αναγκαστικά σε- τι άλλο;- απ’ ευθείας ανάθεση ή αναθέσεις, για να μη μείνουν οχήματα, μηχανήματα και κτήρια από πετρέλαιο και λιπαντικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών που η Δημοτική Αρχή αναγκάζεται από ελεγκτικές Αρχές να αναθεωρήσει την πολιτική της, αναφορικά με υποψήφιες συμβάσεις: Η πρώτη, υπενθυμίζεται, αφορούσε στην απόφαση για σύμβαση με την εταιρεία φύλαξης των δημοτικών χώρων, την οποία η νυν Διοίκηση ακύρωσε τον περασμένο Οκτώβριο, όμως η εταιρεία που είχε αναδειχθεί ως οριστικός ανάδοχος προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών προσφυγών και δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα ο Δήμος να υποχρεωθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες της.

Το παραπάνω όμως δεν είναι το μοναδικό θέμα με ενδιαφέρον στην Ημερήσια Διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (σ.σ. που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών στις 9 το πρωί, και ίσως με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας να πρέπει να επανέλθει η τηλεδιάσκεψη), όπου ακόμη περιλαμβάνονται:

*Αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, με την ένδειξη ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΝ και ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου, να συζητηθεί η άσκηση ή όχι ενδίκου μέσου στην υπόθεση μετατροπής των συμβάσεων πρώην γυμναστών από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Για το θέμα, που είχε και πάλι απασχολήσει την Οικονομική Επιτροπή στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν εκδοθεί δυο δικαστικές αποφάσεις- η μία απορριπτική και η δεύτερη θετική υπέρ των γυμναστών- ενώ ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου είναι κατηγορηματικός: Η αρχική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, τον περασμένο Ιανουάριο, έχει “κατάφωρα παράνομο και αδικηματικό χαρακτήρα…., παραβιάζει, καταργεί και καταστρατηγεί απροκάλυπτα το Σύνταγμα, καταργεί το ίδιο το κράτος, αναδεικνύοντας και θεμελιώνοντας σωρεία παραβάσεων αδικηματικού χαρακτήρα διωκόμενων αυτεπαγγέλτως (ενδεικτικά: απιστία, κατάχρηση εξουσίας, ψευδής βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κ.ά.) αλλά και βάση καταλογισμού από το ΕλΣυν, επιβάλλοντας μάλιστα (αρθρο 232 ΠΚ) λόγω του σοβαρού τους βαθμού (ως εκ της σημαντικής προκαλουμένης βλάβης στο δημοτικό συμφέρον), την υποχρέωση της αναγγελίας τους αρμοδίως”.

Αυτή η “πρόδηλα παράνομη” απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που ελήφθη χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, υπογραμμίζει ο κ. Βασιλείου, οδήγησε με τη σειρά της στην έκδοση μη νόμιμης πρωτόδικης απόφασης, συνεπώς η άσκηση έφεσης, έστω και τυπικής, εκ μέρους του Δήμου είναι επιβεβλημένη, “θα απομειώσει τον αδικηματικό χαρακτήρα αρχικής απόφασης της Επιτροπής και θα αποτρέψει την περιαγωγή του σώματος σε σοβαρές δικαστικές ατραπούς”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι εν λόγω παλαιότερες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, από την 5η συνεδρίασή της μάλιστα, μαζί με πολλές ακόμη από προγενέστερες συνεδριάσεις, δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, που στον τομέα αυτόν παρουσιάζει σοβαρότατα κενά και παραλείψεις.

*Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με στόχο τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Διονύσου- εν προκειμένω των βιοαποδομήσιμων απόβλητων κουζίνας και χώρων ενδιαίτησης. Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γ. Λακαφώση, και στο πλαίσιο της ανάγκης  για ριζική στροφή της διαχείρισης αποβλήτων σε νέα κατεύθυνση που θα σηματοδοτείται από ολοκληρωμένες λύσεις με τελικό στόχο μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, κρίνεται απαραίτητο η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους τους να γίνεται αποκεντρωμένα, σε επίπεδο Δήμου, με  την οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων,  μέσω ανάπτυξης προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και παραγωγής κομπόστ υψηλής ποιότητας. Το δίκτυο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζει η εισήγηση, θα οργανώσει, θα εγκαταστήσει και θα λειτουργήσει ο Δήμος. Οι γενικές κατευθύνσεις των δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης – εκπαίδευσης των δημοτών θα σχεδιασθούν από κοινού από τον ΕΔΣΝΑ και το Δήμο Διονύσου και θα εφαρμοστούν από το Δήμο.

Στη σύμβαση επιπλέον καθορίζονται τα καθήκοντα κάθε συμβαλλόμενου- Δήμου και ΕΔΣΝΑ- όπου, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται η δωρεάν διάθεση απορριμματοφόρου και 100 καφέ κάδων από τον Φορέα, με την υποχρέωση συντήρησής τους, καθώς και- από πλευράς Δήμου- η ανάπτυξη και χωροθέτηση του δικτύου των κάδων αυτών, η επέκτασή του, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χωριστή διαλογή, ο εφοδιασμός των απαραίτητων οχημάτων με καύσιμα,  κ.λπ. Η διάρκεια της σύμβασης προβλέπεται να είναι δεκαετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια.

*Η ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών μονάδων- των Γυμνασίων Άνοιξης και Δροσιάς και του 2ου Δημοτικού Διονύσου- μέσω του ΠΕΠ (Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος) Αττικής, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 490.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

*Ο συνοπτικός διαγωνισμός για τη σύνταξη φακέλων αδειοδότησης για 10 αθλητικούς χώρους της πόλης, προϋπολογισμού 49.848 ευρώ, κατανεμημένου σε δυο χρόνια- 2020 και 2021. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα για τα ανοιχτά γήπεδα της Άνοιξης, του Αγ. Στεφάνου, του Διονύσου, της Δροσιάς, του Κρυονερίου και της Σταμάτας, καθώς και για τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις- σχολικές, τονίζεται εδώ για μια ακόμη φορά- στη Ροδόπολη, την Άνοιξη, το Διόνυσο και  τον Άγ. Στέφανο. Οι εγκαταστάσεις έχουν χωρισθεί σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος των αγώνων και τον αριθμό των θεατών που μπορούν να φιλοξενήσουν και οι φάκελοι θα σκιαγραφούν την καταλληλότητα ή την επικινδυνότητα- και σε ποια σημεία- για καθεμιά, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017.

*Ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την υπηρεσία αποκομιδής “πράσινων” αποβλήτων και συνήθων ογκωδών αντικειμένων, προϋπολογισμού 2.221.956,00€, για τρία χρόνια.

*Η απ’ ευθείας ανάθεση, (συνήθους) ύψους 24.800 ευρώ, για την επιθεώρηση και επισκευή και συντήρηση των πιστοποιηµένων Παιδικών Χαρών του ∆ήµου ∆ιονύσου.

*Η προσφυγή στη διαδικασία µε διαπραγµάτευση χωρίς προηγούµενη δηµοσίευση, ουσιαστικά μια ακόμη απ’ ευθείας ανάθεση, για τη μελέτη πυροπροστασίας των σχολικών κτηρίων του Δήμων, μια που στο σχετικό διαγωνισμό δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι με αποτέλεσμα να καταστεί άγονος. Το συνολικό ύψος της δαπάνης ανέρχεται στο ποσόν των 158.720 ευρώ- 63.860 ευρώ για τη μελέτη πυροπροστασίας και τα υπόλοιπα για την εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων και μέσων, που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2021.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 1ο: Εισήγηση/γνωµοδότηση επί επαναληφθέντος 3ου αιτήµατος εξωδικαστικού συµβιβασµού της κ. ΤΣΑΚΡΙΚΑ∆ΑΚΗ ΑΙΚ/ΝΗΣ για καταβολή αποζηµίωσης – χρηµατικής ικανοποίησης προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης για σωµατική βλάβη που υπέστη από την πτώση της λόγω φθοράς του πεζοδροµίου, περιοριζόµενης πλέον στο ποσό των <3.000> € αντί του αρχικού ζητούµενου ποσού α) 420€ (140€ για έξοδα ιατρικών επισκέψεων + 280€ για ταξί) για υλική βλάβη και β) 15.000€ για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης.

ΘΕΜΑ 2ο: ΛΗΨΗ Α.Ο.Ε ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝ∆ΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ.

ΘΕΜΑ 3ο: Λήψη Α.Ο.Ε για έγκριση ή µη άσκησης ενδίκου µέσου κατά 6 αποφάσεων του Μ∆ΠρΑθ ακύρωσης αντίστοιχων εγγραφών δηµοτικών τελών και προστίµων στο βεβαιωτικό κατάλογο της ∆ΕΗ υπέρ του ∆ήµου και εις βάρος της ‘ΝΕΑ Ο∆ΟΣ ΑΕ’.

∆/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση Πρακτικού Νο3 Ανοικτού Ηλεκτρονικού ∆ιαγωνισµού και ανάδειξη οριστικού αναδόχου για την προµήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισµού για τις ανάγκες του ∆ήµου ∆ιονύσου και των ΝΠ∆∆ 2020- 2021.

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση περαίωσης εκκαθάρισης και έγκριση του τελικού ισολογισµού εκκαθάρισης των τριών κοινωφελών επιχειρήσεων του ∆ήµου.

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση Πρακτικών Ανοικτού Ηλεκτρονικού ∆ιαγωνισµού και λήψη σχετικής απόφασης για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την παροχή Υπηρεσιών Συντήρησης και επισκευής ηλεκτρο-µηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων και δεξαµενών πόσιµου νερού.

∆/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση Μελέτης και Όρων ∆ιακήρυξης για την «Προµήθεια Υγρών Καυσίµων και Λιπαντικών».

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση Μελέτης και Όρων ∆ιακήρυξης για την «Προµήθεια Υπηρεσίας Αποκοµιδής & ∆ιαχείρισης Βιοαποδοµήσιµων & Ογκωδών Απορριµµάτων του ∆ήµου».

ΘΕΜΑ 9ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ Ε∆ΣΝΑ ΜΕ ΤΟ ∆ΗΜΟ ∆ΙΟΝΥΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 10ο: Λήψη απόφασης περί υποβολή πρότασης για χρηµατοδότηση στην υπ’ αριθ. πρωτ. 2941/10-10-2019 Πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, στη ∆ράση «Παρεµβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δηµοτικά κτίρια» στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Αττική» του Άξονα Προτεραιότητας 04 «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συµπαραγωγής και προώθηση χαµηλών εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα στις αστικές περιοχές» ο οποίος συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), µε τίτλο πράξης: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ∆ΗΜΟΥ ∆ΙΟΝΥΣΟΥ».

ΘΕΜΑ 11ο: Εξειδίκευση Πίστωσης εγγεγραµµένης στον Κ.Α 30.6662.0009 ο.ε. 2020 µε τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΑΙ∆ΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ» για την ανάθεση υπηρεσίας επιθεώρησης και επισκευής- συντήρησης πιστοποιηµένων παιδικών χαρών ∆ήµου ∆ιονύσου.

ΘΕΜΑ 12ο: α) Έγκριση Μελέτης 07/2020 β) Όρων ∆ιακήρυξης Συνοπτικού ∆ιαγωνισµού για την ανάθεση της υπηρεσίας: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΦΑΚΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Α∆ΕΙΟ∆ΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ ∆ΙΟΝΥΣΟΥ» και γ) την συγκρότηση της Επιτροπής ∆ιενέργειας και Αξιολόγησης Προσφορών του ∆ιαγωνισµού.

ΘΕΜΑ 13ο: Προσφυγή στη διαδικασία µε διαπραγµάτευση χωρίς προηγούµενη δηµοσίευση σύµφωνα µε το άρθρο 32, παρ. 2 Α του Ν. 4412/2016 για την µελέτη: «Εκπόνηση µελέτης πυροπροστασίας για σχολικά κτίρια του ∆ήµου ∆ιονύσου»».