logo


Την ίδια ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 372 κρούσματα κορονοϊού σε μια μέρα, χτες Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, εκπαιδευτικοί από το Σύλλογο ΣΩΚΡΑΤΗΣ πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Διονύσου, με θέμα τις συνθήκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων, που φέτος παρουσιάζουν αυξημένες ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας.

Το θέμα, που προβληματίζει τη σχολική κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πολιτεία, όσον αφορά ειδικά στο Δήμο Διονύσου, απασχολεί συνεχώς τα περισσότερα συλλογικά του όργανα, αλλά και τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων, καθώς και τους εκπαιδευτικούς, ιδιαιτέρως όσον αφορά στην εξασφάλιση προσωπικού καθαριότητας, αρκετού  για τις 38 σχολικές μονάδες της πόλης- 27 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, και 11 Γυμνάσια και Λύκεια στη Δευτεροβάθμια. Και αν για τα τελευταία αυτά, πρόβλημα δεν υπάρχει, μια που προβλέπεται μια καθαρίστρια ανά σχολείο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της πόλης, κάποια από τα οποία παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες- συστεγάσεις, αριθμό αιθουσών κ.λπ. Για τα 27 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Διονύσου, όπου μέχρι τώρα απασχολούνταν 19 καθαρίστριες, το Υπουργείο έχει εγκρίνει συνολικά δεκατέσσερις- 13 πλήρους απασχόλησης με εξήμιση ώρες την ημέρα και μια καθαρίστρια μερικής απασχόλησης, για τρεις ώρες την ημέρα. Ο πίνακας με τα οριστικά αποτελέσματα- ονόματα, ωράριο και σχολική μονάδα- για τις καθαρίστριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει δημοσιευθεί από χθες στη Διαύγεια. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το ωράριο ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα σχετικά αιτήματα των Διευθυντών των σχολικών μονάδων. 

Μπροστά στο προφανές, δηλαδή την ανεπάρκεια των 14 αυτών καθαριστριών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω κορονοϊού, που θέλουν σχολαστικό καθαρισμό των σχολικών χώρων μετά από κάθε χρήση τους, η Δημοτική Αρχή, όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, προχώρησε στην επείγουσα πρόσληψη ακόμη έξι μερικής απασχόλησης, για τέσσερις μήνες, ανεβάζοντας τον αριθμό των καθαριστριών στις 20. Όλες τους θα υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ώστε να μπουν αμέσως στα σχολεία, ενώ στον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν ακόμη τέσσερις, που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου.

Την παραπάνω διαδικασία κλήθηκε δυο φορές μέσα σε δυο ημέρες να περιγράψει η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Τόκα: Στην προχθεσινή (9/9) συνεδρίαση της Επιτροπής αλλά και χτες Πέμπτη 10/9 σε εκπροσώπους του Συλλόγου ΣΩΚΡΑΤΗΣ, που, μαζί με μέλη Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων, καθώς και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Διονύσου, παρουσία μάλιστα αστυνομικής δύναμης!

Η ίδια αστυνομική δύναμη ακολούθησε τους παραπάνω και όταν συναντήθηκαν λίγο αργότερα με τον Αντιδήμαρχο (και) Παιδείας του Δήμου Ν. Καρυστινό, την κ. Τόκα και τον Ν. Παπαδόπουλο Αντιπρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, στο νέο κτήριο που ενοικιάζει ο Δήμος Διονύσου στον Άγ. Στέφανο.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΩΚΡΑΤΗ επέμειναν ιδιαιτέρως στις ευθύνες τόσο της πολιτείας όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επειδή δεν προνόησαν εγκαίρως, αν και γνώριζαν, για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν προκύψει στην καθαριότητα των σχολικών κτηρίων. “Έπρεπε να βγείτε στους δρόμους, να διεκδικήσετε κονδύλια, να πιέσετε την κυβέρνηση να προσλάβει προσωπικό, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να ζούμε σε ασφαλές περιβάλλον μέσα στα σχολεία” τόνισαν τόσο ο Α. Παπαγιαννόπουλος όσο και η Δ. Χούτα, Πρόεδρος και Γραμματέας αντιστοίχως του ΣΩΚΡΑΤΗ. Οι ίδιοι υπενθύμισαν πως πλέον στις αίθουσες μπαίνουν ολόκληρα τα τμήματα, που μπορούν να περιλαμβάνουν και 25 μαθητές, σε αντιδιαστολή με το τέλος του προηγούμενου έτους, οπότε είχε καθιερωθεί η εκ περιτροπής φοίτηση με μικρότερο βέβαια αριθμό παιδιών ανά αίθουσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δ. Τσιράκης, στην παρθενική του παρέμβαση από τη θέση του νέου Προέδρου της Ένωσης Γονέων Διονύσου, υπογραμμίζοντας πως ο κορονοϊός δεν προέκυψε χτες: “Από το Δεκέμβριο του 2019 γνωρίζαμε όλοι. Έτσι ο Δήμος, που λέει πως είναι κοντά στις ανάγκες μας και μας συμπαραστέκεται, αν μέχρι τώρα χρειαζόταν 25 καθαρίστριες για τα σχολεία, θα έπρεπε να είχε προνοήσει από την άνοιξη κιόλας για να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο τόσες κι άλλες τόσες ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά και ασφαλή”.

Απαντώντας στα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος αλλά και η Πρόεδρος της οικείας Σχολικής Επιτροπής διαβεβαίωσαν τους παριστάμενους πως σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου θα υπάρχει τουλάχιστον μια καθαρίστρια, ενώ τα μεγάλα σχολεία, όπως τα Δημοτικά της Άνοιξης και του Αγ. Στεφάνου, καταβάλλεται προσπάθεια- «και θα το πετύχουμε»- να έχουν δυο. Δεσμεύθηκε επιπλέον ο κ. Καρυστινός πως εφόσον παρουσιαστούν προβλήματα στα σχολεία, ο Δήμος θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως η καθαριότητα στους σχολικούς χώρους. Όσον αφορά στις μάσκες, για τη σωστή χρήση των οποίων από μικρά παιδιά αρκετοί γονείς εξέφρασαν χτες την ανησυχία τους, αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο η προμήθεια που έχει εξασφαλίσει για όλους τους ΟΤΑ της χώρας η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (σ.σ. κι εκεί πάντως εντοπίζονται προβλήματα, μια που ο σχετικός διαγωνισμός της ΚΕΔΕ για κάποιες ομάδες μασκών κηρύχθηκε άγονος), ενώ έτοιμα να αποσταλούν στα σχολεία είναι τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά.