logo


Άνοιξη 08-09-2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι αλήθεια ότι μετά την ανακοίνωση του κ. Δημάρχου αναφορικά με την «ανακοίνωση – πρόσκληση» της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής για το γνωστό θέμα των δασικών χαρτών, οι δημότες κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι, ήσυχοι και βέβαιοι για το αποτέλεσμα μπορούν να είναι…

Χρειάστηκαν 45 ημέρες να πάρουν «θέση» για τα θέματα που θορύβησαν, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τον κάθε δημότη, που ίσως το πληροφορήθηκε τυχαία,  όχι μόνο ως προς το τι πρέπει να κάνει στο πλαίσιο της «ατομικής» του ευθύνης αλλά και ως προς τις πρωτοβουλίες του Δήμου, που θυμίζουν τη ρήση του Πόντιου Πιλάτου «νίπτω τα χείρας μου…».

Η Διοίκηση του Δήμου, αν πίστευε ότι η εν λόγω «ανακοίνωση – πρόσκληση» της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής δεν αφορά τους οικισμούς που έχουν εγκεκριμένα όρια και ότι προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των δημοτών αντί να επιδιώκει την παράταση ή και νέα παράταση (;;), πρέπει άμεσα να προβεί:

ï Στην τεκμηριωμένη εξωδίκως απόρριψή της και να ζητήσει από τις αρμόδιες κρατικές αρχές την άμεση ανάκλησή της τουλάχιστον μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

ï Στην ανάληψη της συλλογικής ευθύνης μέσω απόφασης του ΔΣ και να καλέσει του δημότες να μην υποβάλουν κανένα φάκελο, αλλά ο Δήμος ένα και μοναδικό για τα όρια των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών μαζί με τις βασικές διοικητικές πράξεις, που τα καθορίζουν.

ï Στις ενέργειες ευθύνης που της αναλογούν από το άρθρο 24 του Ν. 3889/2010, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου 153 του Ν. 4389/2016 και την παράγραφο 2 του άρθρου 57 του ίδιου νόμου έναντι όλων ανεξαιρέτως των δημοτών.

ï Στην αγωνιστική κινητοποίηση των δημοτών και σε συνέντευξη τύπου όπου θα αποδείκνυε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση και στον τρόπο που νομοθετεί και μόνο όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές τότε για μικροκομματική εκμετάλλευση δίνονται οι αναγκαίες λύσεις, κατά παρέκκλιση από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η Διοίκηση του Δήμου όπως αποδεικνύεται, από τις «αποτελεσματικές» ενέργειές της μέχρι σήμερα και από τις θέσεις που παίρνει, λόγω και του προαναφερόμενου νομοσχεδίου, επίσημα και ανεπίσημα, την ενδιαφέρει:

ï να λύσει το πρόβλημα, με μυστικές συνομιλίες, συναντήσεις και παρασκηνιακές ενέργειες, γιατί θέλει όλη τη δόξα δική της αν το πετύχει, και χωρίς να «σπάσει αυγά» και να στεναχωρήσει την Κεντρική Κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς παράγοντες και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, πράγμα αδύνατον.

ï να είναι το «καλό» παιδί και το «αμορτισέρ» της Κεντρικής Κυβέρνησης και των εκφραστών της, που υπακούει χωρίς αντιρρήσεις στα κελεύσματά της και απορροφά κάθε λαϊκή αντίδραση γιατί έτσι θα πετύχει, όπως νομίζει, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσει τους πενιχρούς έτσι κι αλλιώς πόρους χρηματοδότησης των ανύπαρκτων μέχρι και σήμερα έργων της.

ï να συμμετέχει στη διαβούλευση για το προαναφερόμενο νομοσχέδιο και με την στήριξη και συμμετοχή όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που της έχει δοθεί, και ενώ γνωρίζει, πολύ καλά, ότι αυτό δεν φτάνει για να λυθεί το θέμα των ορίων των οικισμών και το δασικό δεν ακούει καμιά άλλη πρόταση πίεσης προς την Κεντρική Κυβέρνηση και ενεργειών δημοσιοποίησης, προσφυγής «χθες» στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ευρύτερων συμμαχιών. 

Κύριοι της Διοίκησης,

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε ή και τα δυο, όμως αυτό είναι δικό σας πρόβλημα και δεν μπορείτε:

ï ούτε να παίζετε με την αγωνία των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής για την τύχη σπιτιών και ιδιοκτησιών τους, όπου στα 2,1 στρέμματα με σπίτι δεν υπάρχει δασικό τμήμα ενώ κάτω από αυτό το όριο σχεδόν το μισό οικόπεδο θα χαρακτηριστεί δασικό με προφανείς συνέπειες.

ï ούτε να συμμετέχετε εκούσια ή ακούσια στις επιλογές της Κεντρικής Κυβέρνησης που καταστρέφει το λαϊκό σπίτι, που έχει αποκτηθεί με χρόνια σκληρής δουλειάς και υποθήκη από τις τράπεζες,

ï ούτε να κρύβεστε πίσω από γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές ενέργειες σαν αυτές που έχετε ήδη κάνει και να θεωρείτε ότι κάνετε το καθήκον σας.

Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και εδώ και τώρα να προβείτε σε δυναμικές ενέργειες και κινητοποιήσεις, που θα φέρουν αποτέλεσμα και θα ενεργοποιήσουν την κοινωνία να αντισταθεί απέναντι στην λαίλαπα των ιδιωτικών συμφερόντων, για τα οποία δεν υπάρχουν οικιστικά όρια και δασικές εκτάσεις βάσει των πρόσφατων νόμων της Κεντρικής Κυβέρνησης της Ν.Δ. εν ονόματι της ανάπτυξης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος