logo


Δια ζώσης θα είναι η αυριανή, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Δροσιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο- ευρύχωρο, ώστε να τηρηθεί το πρωτόκολο προστασίας από τον κορονοϊό- γραφείο του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών. Στην Ημερήσια Διάταξη, όπως εμφανίζεται στην πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας Χ. Ποτίδη, περιλαμβάνονται δυο θέματα.

Η παραχώρηση της πλατείας Κορολή για τη Δράση Χωρίς Μεσάζοντες, που όπως είχε εδώ και μήνες καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η Οδός Διονύσου, αλλάζει καθεστώς και πλέον καθιερώνεται ως Αγορά Παραγωγών Χωρίς Μεσάζοντες. Το νομοθετικό πλαίσιο που πλέον διέπει τις Δράσεις ζητεί τη διοργάνωσή τους από μη κερδοσκοπικές ενώσεις, συνεταιρισμούς ή σωματεία πολιτών- καταναλωτών, με στόχο την ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργούς συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων διαβίωσης των μικρών παραγωγών και μεταποιητών, μέσω της πρόσβασής τους σε αλληλέγγυες αγορές προϊόντων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η ίδρυση τέτοιου σωματείου έχει ήδη προχωρήσει στο Δήμο Διονύσου, ενώ το θέμα των προϋποθέσεων και των σχετικών εγγράφων που νομιμοποιούν τη συμμετοχή παραγωγών στις Αγορές θα συζητηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εν συνεχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα εγκρίνει τελικά τη λειτουργία της. Οι φορείς, τέλος, που οργανώνουν τις Αγορές, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν σε ετήσια βάση απολογισμό για τις αλληλέγγυες δράσεις τους και τους ωφελούμενους από αυτές. Η παράλειψη υποβολής αυτών των απολογιστικών δράσεων είναι λόγος διακοπής της λειτουργίας της Αγοράς.

Υπογραμμίζεται εδώ πως οι παραγωγοί των Δράσεων αποτελούν με τις συνεχείς προσφορές τους έναν από τους στυλοβάτες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, αλλά και ιδιωτών ή φορέων που έχουν ανάγκη, όπως ο Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στη Ροδόπολη και το ΠΕΓΚΑΠ στην Άνοιξη.

Το δεύτερο θέμα έχει κατ’ επανάληψη συζητηθεί στο Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής, τμηματικά, μια που αφορά στις επείγουσες εργασίες που πρέπει να γίνουν στην Κοινότητα και για τις οποίες υπάρχουν σωρεία παλαιότερων αποφάσεων και εγγράφων προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου. Όπως καταγράφει στην εισήγησή του ο κ. Ποτίδης, οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν:

1. Καθαριότητα. Σταθερό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων, κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων. Οδοσάρωση ή μηχανοκίνητη σκούπα

2. Τακτικός καθαρισμός- πλύσιμο και απολύμανση των υπόγειων κάδων της πλατείας Εθνικής Αντίστασης

3. Αποκαταστάσεις οδοστρώματος

4. Κοπή- καθαρισμός επικίνδυνων δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους

5. Βελτίωση λειτουργικότητας υδροδότησης

6. Εργασίες αποκατάστασης προβλημάτων στο Κοινοτικό Κατάστημα

7. Ηλεκτροφωτισμός Κοιμητηρίου

8. Μεταφορά περιπτέρου πλατείας Εθνικής Αντίστασης

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο: Παραχώρηση πλατείας Κορολή για την δράση «ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ».

ΘΕΜΑ 2ο: Επείγουσες εργασίες στην Κοινότητα Δροσιάς.