logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου για το θέμα της Πρόσκλησης του Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής

Σε συνέχεια της από 6/8/2020 ανακοίνωσής μας και επειδή καθημερινά εξακολουθούμε να γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων, παρανοήσεων και γενικά προβληματισμών συμπολιτών μας όσον αφορά το θέμα, πληροφορούμε για τα εξής:

1) Η ανάρτηση των Δασικών χαρτών, ο καθορισμός των ορίων των οικισμών, οι χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις αποτελούν θέματα Κρατικής αρμοδιότητας, συγχρόνως όμως πολύ σοβαρά, επειδή επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον των περιοχών μας.

Για το λόγο αυτό, η Δημοτική μας Αρχή, τα θεωρεί ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, διεκδικώντας βιώσιμες και δίκαιες λύσεις από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, οι οποίες βέβαια φέρουν και την τελική ευθύνη.

2) Στο πλαίσιο αυτό ευθύς εξ αρχής, θεωρήσαμε την εν λόγω πρόσκληση ως προβληματική. Οι λόγοι πολλοί: Προέκυψε μεσούντος του θέρους, με πολύπλοκο και ασαφή τρόπο και μάλιστα άκαιρα, σε μια περίοδο που έχει τεθεί σε διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για το οικιστικό και ο Δήμος καταβάλλει, τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των ορίων των οικισμών , ώστε να μην απαιτείται πλέον η προσκόμιση των ζητουμένων στοιχείων από τους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων περιοχών.

3) Για τους λόγους αυτούς αντιδράσαμε με τις ακόλουθες ενέργειες:

– Ζητήσαμε και πετύχαμε με συντονισμένες ενέργειες, την παράταση της προθεσμίας μέχρι 15/9/2020.

– Δώσαμε κατεύθυνση στην Τεχνική Υπηρεσία μας, να ετοιμάζει στοιχεία που αφορούν Ρυμοτομικά Σχέδια, Αποφάσεις καθορισμού ορίων, εγκρίσεις ΓΠΣ, περιοχών που εκπονούνται μελέτες, κλπ, ώστε αυτά να κατατεθούν από το Δήμο.

– Μεριμνούμε ώστε να ενισχυθεί η Υπηρεσία Δόμησης ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αιτήσεις πολιτών, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη βεβαίωση μη ανάκλησης των οικοδομικών αδειών.

– Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση, προκειμένου να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία, τα στοιχεία Αποφάσεων διανομών, απαλλοτριώσεων, Μητρώων, κλπ, να αναζητηθούν από τις Δασικές Αρχές, κατευθείαν από τα αντίστοιχα Κρατικά Αρχεία.

– Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση, να ανασταλεί η διαδικασία προσκόμισης στοιχείων ειδικά για τις περιοχές όπου υπάρχουν εκκρεμότητες αποσαφήνισης-καθορισμού ορίων, μέχρις ότου η λύση του προβλήματος αυτού προσεγγισθεί από το παράλληλα, προωθούμενο Σχέδιο Νόμου για το οικιστικό.

4) Για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ως προς το θέμα ποιους αφορά η επίμαχη πρόσκληση, παρά την αναρμοδιότητα μας, διευκρινίζουμε, ότι αυτή απευθύνεται σε πολίτες που διαθέτουν ακίνητα εκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων.

Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται για τις ιδιοκτησίες των περιοχών Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης που βρίσκονται μεταξύ των ορίων αφενός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και αφετέρου των οικισμών ως προϋφιστάμενων του 1923, καθώς επίσης και τις ιδιοκτησίες του οικισμού της Ραπεντώσας.

Καταλήγοντας, επιθυμώ και πάλι να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι, εκ μέρους του Δήμου, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και ειδικά αυτή την περίοδο με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται, για να δοθούν οριστικές λύσεις στα οικιστικά προβλήματα που για πολλά χρόνια ταλανίζουν τις περιοχές μας, ώστε απρόσκοπτα, να ακολουθήσει η χωροταξική και πολεοδομική οργάνωσή τους.

Ο Δήμαρχος Διονύσου

Γιάννης Καλαφατέλης