logo


Δέκα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν ώστε να μπουν επιτέλους κριτήρια για την παραχώρηση των κλειστών και ανοιχτών αθλητικών χώρων της πόλης στα Σωματεία, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διονύσου. Το θέμα, που μαζί μ’ αυτό των επιχορηγήσεων, έχουν αποτελέσει αφορμή οξύτατων αντιπαραθέσεων και εντάσεων στο παρελθόν εντός και εκτός συλλογικών οργάνων, συζητήθηκε χθες Τρίτη 25 Αυγούστου από το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, προεδρεύοντος του Αντιπροέδρου Θ. Στάικου, και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ανοίγοντας το δρόμο στα Σωματεία να δηλώσουν την έδρα τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Αυγούστου. Από τη χθεσινή συζήτηση δεν έλειψαν εντούτοις οι εκπλήξεις, όπως η ηχηρή διαφοροποίηση δυο στελεχών της Δημοτικής Αρχής.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα εύσημα από όλες σχεδόν τις παρατάξεις απέσπασε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Καρυστινός για την επιτυχημένη προσπάθεια να θεσπιστούν τα κριτήρια παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Σωματεία.

Τόσο ο Δ. Ζαμάνης επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων, όσο και ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, αλλά και ο Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, συνεχάρησαν τον Αντιδήμαρχο για τη θέσπιση των κριτηρίων, που ήρθε μετά από δίμηνη διαβούλευση με τα Σωματεία, παρόλο που όλοι οι παραπάνω επεσήμαναν πως αντίστοιχη διαβούλευση δεν πραγματοποιήθηκε με τις παρατάξεις. Ο καθένας έβαλε επιπλέον από την πλευρά του ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ενόψει μάλιστα του κανονισμού λειτουργίας των χώρων, οπότε και τα κριτήρια ενδέχεται να βελτιωθούν ή και να εμπλουτισθούν, όπως δήλωσε ο κ. Καρυστινός σε σχετική ερώτηση του κ. Κλήμη. Από την πλευρά του ο κ. Κουριδάκης στάθηκε στον έλεγχο και την εποπτεία- “από ποιους και πώς θα γίνεται”- των στοιχείων που θα καταθέσουν τα Σωματεία συνδέοντάς την με την ποινή μείωσης ωρών αλλά και χρηματοδότησης, το ίδιο και ο κ. Κλήμης, ενώ εν αναμονή κριτηρίων και για τις επιχορηγήσεις δήλωσε  κ. Ζαμάνης.

Κεντρικό θέμα, που αποτέλεσε και αιτία διαφοροποίησης της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και την “κόκκινη γραμμή”, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, οι ελάχιστες ώρες χρήσης των ανοιχτών και κλειστών εγκαταστάσεων, μόλις τέσσερις ανά εβδομάδα, από τους δημότες, που επιπλέον καλούνται να συνεννοηθούν με τα Σωματεία, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ο μαζικός αθλητισμός.

“Οι ώρες όλες διατίθενται στους Συλλόγους που δεν θα ακυρώσουν την προπόνησή τους για να αθληθούν δημότες, ή για να διοργανώσουν μια εκδήλωση, κάτι που θεωρώ αδιανόητο”, τόνισε ο κ. Κριεμάδης, που επέμεινε μέχρι τέλους στην άποψή του αυτή και καταψήφισε την “εξαιρετική κατά τα άλλα” εισήγηση. Την ίδια θέση εξέφρασε από την πλευρά του και ο Θ. Κρητικός, που ζήτησε περισσότερες ώρες για τους δημότες.

Ειδικά η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Π. Πανάγος, διαφωνώντας πλήρως με την εισήγηση και το πνεύμα της παρά την πρόοδο, επεσήμανε πως για τις παραχωρήσεις πουθενά δεν αναφέρεται  η γνώμη των Σχολικών Επιτροπών ή της Ένωσης Γονέων, καθώς και πιθανό αντισταθμιστικό όφελος από τις παραχωρήσεις για τα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους τους, που ανήκουν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και  θα πρέπει να διατηρήσουν τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Καμιά αναφορά επιπλέον δεν γίνεται σε υποχρέωση των Σωματείων να συμμετέχουν στη συντήρηση του εξοπλισμού και των χώρων που θα χρησιμοποιούν, παρά την επιχορήγηση που εισπράττουν από το Δήμο, υπογράμμισε ο κ. Πανάγος, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει τη εισήγηση.

Εμπλοκή σημειώθηκε λίγο αργότερα με την ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού να θέτει πιθανό κώλυμα συμμετοχής στη συζήτηση και την ψηφοφορία του θέματος των δημοτικών συμβούλων που έχουν άμεση σχέση με Σωματεία (σ.σ. η Κ. Μαϊχόσογλου είναι Πρόεδρος του ΟΙΟΝ Αγ. Στεφάνου και η Λ. Φέρμελη σύζυγος του Προέδρου του ΑΟ Διονύσου Λ. Γεωργοκίτσου), μια που ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων απαγορεύει τη συμμετοχή αυτή, με συνέπεια την ακυρότητα της απόφασης και την επιβολή ποινής αργίας για τον αιρετό,  εφόσον ο ίδιος ο δημοτικός σύμβουλος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον.

Ο σκόπελος ξεπεράστηκε τεχνητά με τη δεδηλωμένη αποχή των παραπάνω δυο δημοτικών συμβούλων από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Σώματος, στην οποία εντούτοις διαφώνησε ο Θ. Κρητικός που απαιτούσε να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην παρίστανται καθόλου οι δυο συνάδελφοί του στη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

Η έγκριση του οποίου ήταν, όπως προελέχθη, κατά πλειοψηφία με 19 θετικές ψήφους, αρνητικά στάθηκαν με τις αρνητικές ψήφους τους οι Στ. Κριεμάδης, Π. Πανάγος και Μ. Στυλιανού, ενώ ο Θ. Κρητικός δήλωσε πως απέχει από τη διαδικασία, θεωρώντας την εσφαλμένη.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τέλος, ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τους δημοτικούς συμβούλους που στήριξαν την εισήγησή και την προσπάθειά του, όσο και τους συνεργάτες του- υπηρεσιακούς και εθελοντές “γιατί πραγματικά έγινε μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά”.