logo


Στις 9 το πρωί την Τρίτη 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, με 8 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Κεντρικό ανάμεσά τους οι επιχορηγήσεις των Συλλόγων και Σωματείων με έδρα στα διοικητικά όρια της πόλης. Η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ν. Καρυστινού δεν διασαφηνίζει αν και ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη- πέραν της κατάθεσης απολογισμού και προγραμματισμού δράσης-, ώστε να επιχορηγηθούν οι συλλογικοί φορείς που κατέθεσαν σχετικά αιτήματα, ενώ επιπλέον δεν αναφέρει το ποσόν που είχαν ζητήσει αρχικά. Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, 16 Αθλητικοί (σ.σ. με τους 5 να προέρχονται μόνο από την Άνοιξη) και 23 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγ. Στεφάνου, θα μοιραστούν συνολικά 138.000 ευρώ. Στα χρήματα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι 12.000 ευρώ που διατέθηκαν με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στα Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Οι αντίστοιχες επιχορηγήσεις προς τους Συλλόγους για το 2019 ανέρχονταν στο ποσόν των 212.500 ευρώ, συνεπώς σημειώνεται μείωση της τάξης των 62.500 ευρώ στο συνολικό ποσόν. Επιπλέον για πρώτη φορά επιχορηγούνται ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου, το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Στέφανος Καρδιόλακας και το Πολιτιστικό Σωματείο ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ενώ στην ίδια ομάδα, εκ παραδρομής ίσως, εμφανίζεται και η Κοίμηση της Θεοτόκου, που επιχορηγείται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί, επιπλέον, η άσκηση ή μη ένδικου μέσου για τη διεκδίκηση τελών από τη Νέα Οδό Α.Ε., που βασίζεται σε παλαιότερες αποφάσεις της Κοινότητας Κρυονερίου την περίοδο 2006-2010. Οι αποφάσεις αυτές, σημειώνει στη γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, αφορούσαν στην επιβολή δημοτικών τελών σε μια σειρά φορέων- Νέα Οδός, ΟΣΕ, ΤΕΟ Α.Ε- που χρησιμοποιούσαν εδαφικό τμήμα- κοινόχρηστο χώρο- της περιοχής. Μεσολάβησαν αλλεπάλληλες διοικητικές και δικαστικές  πράξεις εκ μέρους των παραπάνω φορέων, καθώς και σχετική νομολογία του ΣτΕ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι αποφάσεις δικεδίκησης τελών- στις οποίες μάλιστα είχαν προχωρήσει πολλοί Δήμοι. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Βασιλείου, ο λόγος που έγινε δεκτός για την ακύρωση αυτή  είναι πως δεν δικαιολογείται η επιβολή τελών σε κοινόχρηστο χώρο, σημειώνει όμως πως “σε καµία διάταξη νόµου δεν προβλέπεται η απαλλαγή ή η αδυναµία επιβολής Τελών Καθαριότητας & Φωτισµού και Φόρου Ηλεκτροδοτούµενων Χώρων επί κοινοχρήστων χώρων”, υπογραμμίζει πως “πρόκειται περί ζητήματος μείζονος ενδιαφέροντος, καθώς συνεπάγεται σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους πόρους του Δήμου” (σ.σ. σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), και καλεί την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι έφεση κατά της προαναφερθείσας ακύρωσης.

Προς οριστική, τέλος, τακτοποίηση φαίνεται πως οδεύει η υπόθεση διεκδικούμενου ακινήτου, στην οποία εμπλέκεται ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου. Το θέμα έχει φέρει πολλές φορές με ερώτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” Κ. Κουριδάκης, μια που εκκρεμεί οφειλή του Αντιδημάρχου προς το Δήμο για δικαστική δαπάνη ύψους 15.000 ευρώ περίπου, επιδικασθείσα από το 2013.

Η υπόθεση αφορά σε οικόπεδο στη θέση Ζώργιαννη του Αγ. Στεφάνου, του οποίου στην προκαλλικρατική εποχή ο Δήμος Αγ. Στεφάνου διεκδικούσε την κυριότητα, έναντι 5 ιδιοκτητών, ανάμεσά τους και ο κ. Παπαβασιλείου. Στις δίκες που ακολούθησαν τα επόμενα 18 χρόνια, το Δικαστήριο δέχθηκε τους 4 από τους εμπλεκόμενους ως νόμιμους ιδιοκτήτες και τους δικαίωσε έναντι του Δήμου, στον οποίο επέβαλε δικαστική δαπάνη 17.000 ευρώ περίπου. Ο κ. Παπαβασιλείου, δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο Δικαστήριο είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου δικηγόρου, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να επιβάλει σε εκείνον δικαστική δαπάνη έναντι του Δήμου ύψους 15.227 ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής ο Αντιδήμαρχος έχει ασκήσει ανακοπή ερημοδικίας, για την οποία πρόκειται- μετά από αναβολή λόγω της πανδημίας- να ορισθεί νέα δικάσιμος.

Η αρχική υπόθεση συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που οι τέσσερις από τους ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτημα/πρόταση δικαστικού συμβιβασμού, ώστε να λήξει αυτή η πολύχρονη αντιδικία. Τότε, και με συνημμένη τη δικαστική απόφαση (σ.σ. που σημειωτέον είχε κοινοποιηθεί στο Δήμο Διονύσου από το Φεβρουάριο του 2018!) εμφανίστηκε το όνομα του ερημοδικασθέντος Αντιδημάρχου, που οδήγησε και στο σχετικό ερώτημα του Εύπολις. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο συμβιβασμός τότε κατέληξε επ’ ωφελεία του Δήμου, μια που του αποδόθηκε ιδιοκτησία 825 τ.μ., όπου προβλέπεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός.

Ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος πάντως έχει αποποιηθεί ρητώς και πολλές φορές οποιαδήποτε αξίωση στο διεκδικούμενο ακίνητο, πράγμα που συνομολογεί και ο Δήμος, ενώ η εισήγηση Δημάρχου για το εν λόγω θέμα στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπογραμμίζει το ενδεχόμενο μακροχρόνιων δικαστικών αντιπαραθέσεων σε περίπτωση αναβίωσης της υπόθεσης και προτείνει την κατάργηση της δίκης, με παράλληλη «σύνταξη πρακτικού συµβιβασµού για τη µη ύπαρξη ουδεµιάς αξίωσης και απαίτησης µεταξύ των µερών από την εν λόγω υπόθεση».

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

∆/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση Πρακτικών 1 & 2 Ηλεκτρονικού Ανοικτού ∆ηµόσιου ∆ιαγωνισµού για την “Προµήθεια οχηµάτων, µηχανηµάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισµού ∆ήµου ∆ιονύσου, Οµάδα Β’ ∆ιαξονικός Ελκυστήρας”.

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση χρονικής παράτασης και τροποποίηση κατανοµής ποσού που δεν θα υπερβαίνει το ποσό της υπ΄ αριθ 32058/7-8-2019 σύµβασης (µη ουσιώδηs τροποποίηση) σύµφωνα µε το άρθρο 132 παρ. 1 περ. ε’ του Ν4412/2016, για την «Επιθεώρηση και Επισκευή – Συντήρηση Πιστοποιηµένων Παιδικών χαρών ∆ήµου ∆ιονύσου» .

ΘΕΜΑ 3ο: Απαλλαγή υπολόγου χρηµατικού εντάλµατος προπληρωµής της υπαλλήλου του ∆ήµου Σαρκίρη Ιωάννη και έγκριση απόδοσης λογαριασµού.

ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 4ο: Λήψη απόφασης περί εγκρίσεως λογαριασµού εσόδων-εξόδων µηνός ΙΟΥΝΙΟΥ 2020.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 5ο: Εξειδίκευση Πίστωσης για την παροχή χρηµατικής επιχορήγησης έτους 2020 σε Πολιτιστικούς, Αθλητικούς Συλλόγους-Σωµατεία και Ιερούς Ναούς µε έδρα εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου ∆ιονύσου.

∆/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση µελέτης και Όρων ∆ιακήρυξης για την «Προµήθεια Ηλεκτρολογικών Ειδών.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 7ο: Λήψη Α.Ο.Ε για έγκριση ή µη άσκησης ενδίκου µέσου κατά 13 αποφάσεων του Μ∆ΠρΑθ ακύρωσης αποφάσεων της πρώην ∆.Κ Κρυονερίου επιβολής τελών εις βάρος της ‘ΝΕΑ Ο∆ΟΣ ΑΕ’.

ΘΕΜΑ 8ο: ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ∆ΙΑΦΟΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΣΚΗΘΕΙΣΑ ΑΝΑΚΟΠΗ ΕΡΗΜΟ∆ΙΚΙΑΣ.