logo


Με έκτακτες συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν δια περιφοράς την Πέμπτη και την Παρασκευή 20 και 21 Αυγούστου αντιστοίχως, οι δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου- Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου- κλήθηκαν, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου Τμήματος Παιδείας, να συζητήσουν τις παραχωρήσεις των σχολικών αθλητικών χώρων στα Σωματεία. Η προσέγγιση στο θέμα ήταν κοινή και για τις δυο Επιτροπές, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις πανομοιότυπες εισηγήσεις των δυο Προέδρων, Α. Τόκα για την Πρωτοβάθμια και Τ. Κώνστα για τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή: Με ερωτήματα και επιφυλάξεις και οι δυο εισηγήσεις, τονίζουν τις ελλείψεις στα δικαιολογητικά που εκ του νόμου οφείλουν να προσκομίσουν τα Σωματεία στις Σχολικές Επιτροπές, με αποτέλεσμα οι σχετικοί φάκελοι να μην είναι πλήρεις, καθώς και τη χρονική καθυστέρηση στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας. “Κατόπιν  των  ανωτέρω  με  ιδιαίτερο  προβληματισμό,  αλλά  με  γνώμονα  την υπάρχουσα αναγκαιότητα ρύθμισης του προς συζήτηση θέματος, με  σεβασμό στο έργο που έχουν επιδείξει και επιδεικνύουν οι αθλητικοί σύλλογοι του Δήμου μας,  τις  απόψεις  των  Δ/ντών  των  σχολικών  μονάδων  και  για  την  εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, ειδικά τώρα που διανύουμε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα λόγω του covid19”, καταλήγουν οι δυο Πρόεδροι, προτείνοντας μεν την έγκριση των σωματειακών αιτημάτων για τις παραχωρήσεις, αλλά με την προϋπόθεση να συμπληρωθεί και να διαβιβαστεί εγκαίρως στην κάθε Επιτροπή ο πλήρης φάκελος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, διαφορετικά το θέμα θα εξεταστεί και πάλι σε επόμενη συνεδρίαση.

Αξιοσημείωτη εδώ είναι η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη προς την κ. Τόκα- σ.σ. μόνο, και όχι και προς την ομόλογό της κ. Κώνστα- με το αίτημα της αναβολής στη λήψη απόφασης, λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής. Στην παρέμβασή του ο κ. Μιχιώτης παραθέτει επιφυλάξεις και ερωτηματικά αναφορικά με τη σκοπιμότητα της συνεδρίασης και ζητεί την αναβολή της. Κι αυτό, αν και είναι γνωστό πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει το σχετικό θέμα των παραχωρήσεων στην προσεχή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 25 Αυγούστου, ενώ απαραίτητη-σύμφωνα με τη νομοθεσία- είναι και η προηγούμενη συζήτησή του στις Σχολικές Επιτροπές, των οποίων η απόφαση έχει πάντως γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Μακροσκελή και εμπεριστατωμένη, τέλος, τοποθέτηση κατέθεσε η Ένωση Γονέων Διονύσου προς τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνεται στην απόφαση που έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια, ενώ και ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην Επιτροπή  Στ. Μαντζαρίδης έχει ζητήσει να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. Για την ιστορία να σημειωθεί πως οι αποφάσεις περί παραχώρησης των σχολικών αθλητικών χώρων ελήφθησαν κατά πλειοψηφία και από τις δυο Σχολικές Επιτροπές: Στη μεν Πρωτοβάθμια μειοψήφησαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ένωση Γονέων, ενώ στη Δευτεροβάθμια η παράταξη ΜΑΖΙ για το Διόνυσο και η Ένωση Γονέων.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων Διονύσου τονίζει τα παρακάτω:

Σε  συνέχεια  της  από  970/19.08.2020  πρόσκλησης  της  Προέδρου  του  ΝΠΔΔ  «Σχολική  Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου» για την 15/2020 έκτακτη και κατεπείγουσα  πρόσκληση  με  θέμα  «Παραχώρηση  σχολικών  κλειστών  γυμναστηρίων  και  ανοιχτών γηπέδων καλαθοσφαίρισης σε αθλητικούς συλλόγους κατόπιν αιτήματος του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Διονύσου», εξετάζοντας τις 44 σελίδες που τέθηκαν υπόψη μας για το συγκεκριμένο θέμα, η εισήγηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου έχει ως εξής: 

Πάγια θέση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου είναι η εξασφάλιση δωρεάν αθλητικών δραστηριοτήτων από τον Δήμο σε όλους τους πολίτες του, με την δημιουργία των  σχετικών  αθλητικών  τμημάτων. 

Ως  Ένωση  θα  συνεχίσουμε  να  αγωνιζόμαστε  γι’  αυτό. Απαράβατοι όροι για την παραχώρηση σχολικών χώρων σε αθλητικά σωματεία, θα πρέπει να είναι ο αποδεδειγμένα μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους, η διατήρηση της ευθύνης του Δήμου για όλα τα  σχετικά  θέματα  (όπως  αναλυτικά  παρουσιάζονται  παρακάτω),  καθώς  και  η  συναίνεση  της σχολικής κοινότητας. 

Όπως διαπιστώνεται στην εισήγηση της Προέδρου:  «1. Υπάρχει ανυπαρξία κριτηρίων παραχώρησης, πέραν αυτών που ο νόμος ορίζει.  2. Υπάρχουν ουσιαστικές ελλείψεις στα εκ του νόμου προβλεπόμενα δικαιολογητικά που οφείλουν να συνοδεύουν τα αιτήματα παραχώρησης των αθλητικών σωματείων.  3. Η συνεπεία αυτών, αδυναμία κατάθεσης του πλήρους φακέλου σχετικά με το θέμα στον Σχολικό Σύμβουλο όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.  4. Η μεγάλη χρονική υστέρηση, καθώς η όλη διαδικασία θα έπρεπε να εκκινήσει τέλη Μαϊου για να ακολουθηθούν προγραμματισμένα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.» 

Επιπροσθέτως: 

Α. O  φάκελος  δικαιολογητικών  που  ΘΑ  υποβληθεί  από  τα  αθλητικά  σωματεία  πρέπει  να περιλαμβάνει  υπεύθυνη  δήλωση  στην  οποία  μεταξύ  άλλων  θα  δηλώνει  ότι  «δεν  ισχύουν χρηματοοικονομικά κριτήρια για την συμμετοχή των παιδιών». Γεννώνται τα ερωτήματα: 1. Μέχρι ποια ηλικία θεωρούνται παιδιά; 2. Τι γίνεται με τις μεγαλύτερες ηλικίες (εφήβους, ενήλικες); Θα υπάρχει αμοιβή; 3. Τι γίνεται σε περίπτωση που έρθει σε γνώση μας αμοιβή που αφορά παιδιά ή άλλον; Τα αθλητικά σωματεία είναι δηλωμένα ως ΜΚΟ; 

Β. O  φάκελος  δικαιολογητικών  που  ΘΑ  υποβληθεί  από  τα  αθλητικά  σωματεία  πρέπει  να περιλαμβάνει  υπεύθυνη  δήλωση  στην  οποία  μεταξύ  άλλων  θα  δηλώνει  ότι  «θα  προβαίνουν  σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τη σχετική ανάληψη δαπανών…». Γεννώνται τα ερωτήματα: 1. Ποιο σωματείο θα αναγνωρίζει και θα αποκαθιστά τις ζημιές σε περίπτωση συνεκμετάλλευσης του χώρου; 2. Μήπως πρέπει κατά την διεξαγωγή της αθλητικής δραστηριότητας να βρίσκεται υπάλληλος του Δήμου ο οποίος στο τέλος αυτής να βεβαιώνει το «καλώς έχει» του χώρου ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και μετακύλιση ευθυνών σε περίπτωση ζημιών; 3. Πρέπει να ορίσουμε ένα ποσό ως εγγύηση που θα καταβάλει το κάθε σωματείο για ΚΑΘΕΝΑ χώρο ξεχωριστά του οποίου την χρήση αιτείται και το οποίο (χρηματικό ποσό) θα του επιστρέφεται στο τέλος  της  περιόδου  μετά  από  έλεγχο  τριμελούς  επιτροπής  του  ΝΠΔΔ  «Σχολική  επιτροπή»,  κατ’ αντιστοιχία της εγγύησης των μισθωμάτων των κυλικείων; Αναφερόμαστε  σε  δημόσια  περιουσία  της  οποίας  όποια  φθορά  θα  καλύψει  ο  Έλληνας φορολογούμενος. 

Γ. O φάκελος δικαιολογητικών που ΘΑ υποβληθεί από τα αθλητικά σωματεία πρέπει να περιλαμβάνει υπεύθυνη δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων θα δηλώνει ότι «ο χώρος θα καθαρίζεται επιμελώς και θα τηρούνται τα μέτρα για την μη διάδοση του covid-19…». Γεννώνται τα ερωτήματα: 1. Ποιο σωματείο θα καθαρίζει τον χώρο και ποιο θα είναι υπεύθυνο αν αυτός βρεθεί βρώμικος από την σχολική μονάδα την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση συνεκμετάλλευσης του χώρου; 2.  Το  συνεργείο  καθαρισμού  θα  έχει  τις  προβλεπόμενες  νομιμοποιήσεις  των  υπαλλήλων καθαριότητας ή ο άνθρωπος που καθαρίζει θα είναι νομιμοποιημένος ασφαλιστικά κλπ; 3. Θα πληρεί το συνεργείο καθαρισμού ή ο άνθρωπος καθαριότητας τις προδιαγραφές για τον covid-19; Προτείνουμε  την  άμεση  πρόσληψη  μόνιμου  προσωπικού  καθαριότητας  από  τον  Δήμο  με αποκλειστική απασχόληση και εκπαίδευση στον καθαρισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της χρήσης τους. 

Δ. Ποιος θα έχει την αστική ευθύνη σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος ή σοβαρού τραυματισμού αθλουμένου που μπορεί να προκαλέσει την οιανδήποτε μορφή αναπηρίας εξαιτίας: 1. Του εξοπλισμού (π.χ. βάση στήριξης μπασκέτας, στεφάνι μπασκέτας, φιλέ βόλεϋ, κολώνες στήριξης βόλεϊ, τέρματα χάντμπολ, ποδοσφαίρου, κρεμάστρες ρούχων κλπ), 2.  Των  εγκαταστάσεων  (π.χ.  σπάσιμο  ή  βγάλσιμο  τμήματος  δαπέδου  κατά  την  ώρα  της δραστηριότητας, σπάσιμο τζαμιού και τραυματισμού συνεπεία αυτού, πέσιμο σοβά ή φωτιστικών σωμάτων κλπ). Προτείνουμε  την  υποχρέωση  κατάθεσης  στον  φάκελό  τους  ομαδικού  ασφαλιστηρίου  ζωής  και κάλυψη ιατρικών εξετάσεων από τα σωματεία για όλες τις περιπτώσεις τραυματισμών ή εξετάσεων των μελών τους κατά την διάρκεια προπονήσεων ή αγώνων. 

Ε.  Οι  περισσότερες  αιτήσεις  των  αθλητικών  σωματείων  στερούνται  προγράμματος  ημερών  και ωρών χρήσης. Θα πρέπει να αποφευχθούν συμβάντα όπως αυτά που προσφάτως βιώσαμε από την συνεκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων. 

ΣΤ.  Κάποια  σωματεία  στις  αιτήσεις  τους  αρχικά  ζητούν  1  αθλητικό  χώρο  και  καταλήγουν  στο  να ζητούν 3 ενώ ΑΡΚΕΤΑ καταλήγουν να ζητούν, για κάλυψη «επιπλέον αναγκών» ή «εκτάκτων αναγκών» ή «επικουρικά» ΟΛΑ σχεδόν τα αθλητικά κέντρα του Δήμου!!! Πώς θα ξέρουμε πότε και πώς θα προκύψουν αυτές οι «ανάγκες» ώστε να δοθεί βάσει προγράμματος η  κάθε  αθλητική  εγκατάσταση  σε  συγκεκριμένα  σωματεία  χωρίς  να  κινδυνεύουμε  από  την δημιουργία  παρεξηγήσεων  συνεκμετάλλευσης  και  δυσλειτουργιών  όταν  προκύψουν  αυτές  οι “ανάγκες”;

Ζ. Αθλητικός Όμιλος αιτείται (αρ.πρωτ.17912/27.07.20), «να παραχωρηθεί «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ» (καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές) το στεγασμένο της ΔΡΟΣΙΑΣ (γήπεδο μπάσκετ)…». Τι  εννοεί  «δεν  πληροί  τις  προδιαγραφές»;  Είναι  επικίνδυνο  για  την  σωματική  ακεραιότητα  των αθλητών; Είναι ακατάλληλο ως προς τις υποδομές; Και εντέλει πώς αιτείται έναν χώρο που εν γνώσει του δεν πληροί τις προδιαγραφές για άθληση; Ποιοι άλλοι αιτούνται τον ίδιο «ακατάλληλο» χώρο; 

Η. Διεύθυνση Λυκείου του Δήμου, προτείνει στην απάντησή της (Αρ. Πρωτ.933/14.08.2020), «… ο Δήμος  και  όχι  ένας  αθλητικός  σύλλογος  να  αναλάβει  την  εποπτεία  του  χώρου  κατά  τις απογευματινές ώρες, για ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί». Όπως τοποθετηθήκαμε σχετικά στην αρχή, το προσυπογράφουμε. 

Θ.  Οι  διευθύνσεις  των  Γ.Ε.Λ.  Διονύσου  και  Γυμνασίου  Διονύσου  με  τις  υπ’  αριθμ.  Πρωτ. 968/18.08.2020  και  974/19.08.2020  αντίστοιχα,  δηλώνουν  ότι  ουδέποτε  παρέλαβαν  το  εν  λόγω κλειστό  γυμναστήριο  οπότε  δεν  έχουν  καμία  αρμοδιότητα  παραχώρησής  του  σε  αθλητικούς συλλόγους! 1. Γιατί δεν έχει παραληφθεί από τους διευθυντές το κλειστό γυμναστήριο που ανήκει στο σχολικό συγκρότημα; 2. Πού βασίζεται η παραχώρηση από την σχολική επιτροπή ενός «σχολικού κτίσματος» το οποίο όπως προκύπτει δεν είναι «σχολικό» αφού ουδέποτε εντάχθηκε και παραλήφθηκε από τις οικίες σχολικές διευθύνσεις; 

Ι. Από τις απαντήσεις των διευθυντών των σχολείων, διαπιστώνουμε την εύλογη αγωνία τους και ανησυχία  τους,  στην  συγκατάθεσή  τους,  για  την  ορθολογική  χρήση,  τον  καθαρισμό  και  την προστασία  από  τυχόν  φθορές  των  σχολικών  γυμναστηρίων  και  γηπέδων  που  εμπίπτουν  στην αρμοδιότητά τους. Γινόμαστε κοινωνοί των ανησυχιών τους και ευελπιστούμε στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, πρωτίστως για την υγεία των παιδιών μας, για την δημόσια υγεία, περιουσία και για την ομορφιά των αθλημάτων. 

Ζητάμε:

Την άμεση, διά ζώσης συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα με πλήρη φάκελο των σωματείων,

Επανεξέταση της πολυδιάστατης μορφής του θέματος με αποσαφήνιση και διευκρινίσεις επί των διαπιστωμένων ασαφειών,

Απαντήσεις αρμοδίως στα ερωτήματά μας και στις προτάσεις μας, όπως διατυπώθηκαν ανωτέρω,

Συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα χρήσης των χώρων από κάθε σωματείο,

Αίτηση για δέσμευση συγκεκριμένων αθλητικών χώρων το πολύ 2 (δύο) ανά σωματείο.  Συμπερασματικά και λαμβάνοντας υπόψη όσα αναφέρθηκαν, ψηφίζουμε ΟΧΙ                 

Με εκτίμηση,                                                                                                                            

Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Διονύσου                         

Το Δ.Σ.