logo


16.000 κάτοικοι, 4.000 νοικοκυριά, τουλάχιστον. Αυτή είναι η εκτίμηση για τον αριθμό όσων καλούνται από τη Διεύθυνση Δασών, κατόπιν υπουργικής εντολής, να καταθέσουν στοιχεία- σωρεία αυτών- στο πλαίσιο της συμπλήρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών για το Δήμο Διονύσου μέχρι τις 21 Αυγούστου.

Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στον τοπογράφο μηχανικό της πόλης Γ. Λαγκαδινό, που ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς- μηχανικούς, αιρετούς και πολίτες- οι οποίοι συμμετείχαν σε δυο μέχρι στιγμής εσπευσμένες συναντήσεις, μέσα στην εβδομάδα, για το δασικό και το πολεοδομικό πρόβλημα που απασχολούν την πόλη μας εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγκαδινό, οι κάτοικοι που εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού και καλοκαιρινών διακοπών- δικών τους αλλά και των εμπλεκομένων υπηρεσιών- θα πρέπει να συγκεντρώσουν σειρά δικαιολογητικών και να τα προσκομίσουν αυτοπροσώπως στη Διεύθυνση Δασών, στην Αγ. Παρασκευή, είναι αυτοί που έχουν οικοδομικές άδειες χοντρικά προ του 2011, για οικοδόμηση είτε σε εκτός Σχεδίου περιοχή είτε μέσα σε οικισμό προ του 1923. Μιλάμε δηλαδή βασικά για τους κατοίκους του Αγ. Στεφάνου, της Άνοιξης και της Ραπεντώσας, αλλά όχι μόνο.

Στις δυο συναντήσεις που μεσολάβησαν- η πρώτη το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου με μηχανικούς της πόλης, και η δεύτερη την Πέμπτη 6 Αυγούστου το πρωί στο πλαίσιο διευρυμένης διαπαραταξιακής Επιτροπής, με τη συμμετοχή αιρετών, μηχανικών αλλά και πολιτών- ήταν πολλές οι προτάσεις, αλλα και οι προβληματισμοί, που έπεσαν στο τραπέζι ως πιθανή αντίδραση του Δήμου στην εν πολλοίς ακατανόητη και βεβιασμένη ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και της Διεύθυνσης Δασών. Ακόμη περισσότερο που επίκειται η ψήφιση του πολεοδομικού- χωροταξικού νονοσχεδίου, που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στο οποίο έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για την επίλυση του προβλήματος με τον καθορισμό των ορίων στους οικισμούς του Δήμου Διονύσου.

Ήδη, πάντως, η Δημοτική Αρχή έχει απευθυνθεί με επιστολή της προς την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρό της Δ. Παπαστεργίου, ζητώντας τη συνδρομή της στο αίτημα να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών εκ μέρους των πολιτών, τουλάχιστον για ένα μήνα. Αντίστοιχη κατεπείγουσα επιστολή έχει αποσταλεί και προς το ΥΠΕΝ και το νέο υφυπουργό N. Ταγαρά, όπου επιπλέον τονίζεται πως ο Δήμος είναι έτοιμος να στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες όλες τις κρατικές διοικητικές πράξεις που ρυθμίζουν τα διάφορα πολεοδομικά καθεστώτα της πόλης, ώστε οι κάτοικοι να απαλλαγούν από τη σχετική υποχρέωση, έχοντας να προσκομίσουν μονάχα τα δικαιολογητικά που αφορούν στην οικοδομική τους άδεια.

Στη συνάντηση της Πέμπτης συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Γ. Φωτάκης, Στ. Κριεμάδης, Χ. Παπαβασιλείου, Ν. Καρυστινός και Γ. Λακαφώση, ο Κ. Κουριδάκης επικεφαλής του Εύπολις και μηχανικός, ο Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, αρκετοί μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διονύσου, αλλά και πολίτες από τον Άγ.Στέφανο, τη Ροδόπολη, το Σπατατζίκι κ.λπ. έχουν επί χρόνια ασχοληθεί με το δασικό- πολεοδομικό πρόβλημα σε κάθε γωνιά της πόλης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως δεν παρέστησαν εκπρόσωποι από τρεις παρατάξεις: Τη Λαϊκή Συσπείρωση, την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, αλλά και τη μείζονα μειοψηφία. Ο Δ. Ράικος, μάλιστα, δημοτικός σύμβουλος των Ανοιχτών Οριζόντων και Αντιδήμαρχος επί Διοίκησης Ζαμάνη, ξεκαθάρισε πως στη συνάντηση παρευρίσκεται ως μηχανικός εκπροσωπώντας τον εαυτό του και δεν μεταφέρει κάποια θέση της παράταξής του. 

Οι παραπάνω, μαζί με νομικούς και άλλους εμπειρογνώμονες, θα συμμετάσχουν σε ακόμη μια συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη 12 Αυγούστου, όπου θα επεξεργαστούν τις προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν από πλευράς Δήμου Διονύσου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο πολεοδομικό- χωροταξικό νομοσχέδιο.