logo


Σειρά μέτρων για τη στήριξη των επαγγελματιών που μισθώνουν τα σχολικά κυλικεία, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να αποδεκατίζεται από τα Χριστούγεννα και μετά, προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου, καλώντας τη Διοίκηση να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Άγιος Στέφανος 16/07/2020

Προς:

1.- Το Δήμαρχο Διονύσου

κ. Ιωάννη Καλαφατέλη

2.- Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού,

Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής

κ. Νικόλαο Καρυστινό

3.- Δημοτικούς & Τοπικούς Συμβούλους

4.- Προέδρους Σχολικών Επιτροπών

5.- Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους

6.- Μέλη ΔΣ Σχολικών Επιτροπών

                                                          Θέμα: «Μέτρα Στήριξης του Εισοδήματος των Μισθωμένων Σχολικών Κυλικείων»

κ. Δήμαρχε,

Οι ημέρες λειτουργίας για το σχολικό έτος 2019-2020 μέχρι και τις 10 Μαρτίου ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ λιγότερες από τις προβλεπόμενες που έπρεπε να δουλέψουνε τα σχολικά κυλικεία του δήμου μας.

Πιο συγκεκριμένα δούλεψαν 90 από τις 160 ημέρες. Αυτό είχε ως συνέπεια την σοβαρή επιβάρυνση και απώλεια εισοδήματος των επαγγελματιών που μισθώνουν τα σχολικά κυλικεία, καθώς το ίδιο διάστημα «έτρεχαν» και μια σειρά απ’ άλλες υποχρεώσεις όπως ΕΦΚΑ, φόρος εισοδήματος, ενοίκια και λογαριασμοί.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά ιδιαίτερα μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων όπου η εποχική γρίπη είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν, καθώς με απόφαση του υπουργείου μπορούσαν οι μαθητές να κάνουν χρήση εβδομαδιαίας άδειας με την απαραίτητη ιατρική βεβαίωση.

Στην συνέχεια η έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν με το ολοκληρωτικό κλείσιμο των σχολείων αποδεκάτισε κυριολεκτικά το εισόδημά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα ώστε να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες μισθωτές κυλικείων καθώς, όπως είναι γνωστό, με κυβερνητική εντολή ήταν ο κλάδος των επαγγελματιών που πρώτος «έκλεισε» από τις 10 Μάρτη.

Ζητάμε να συζητηθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και προτείνουμε:

1. Να απαλλαγούν οι μισθωτές σχολικών κυλικείων από την υποχρέωση καταβολής της Β’ δόσης του μισθώματος για το τρέχον σχολικό 2019-2020 και για τον συμψηφισμό του κάθε τυχόν υπερβάλλοντος μισθώματος με εκείνα του επόμενου σχολικού έτους.

2. Δεδομένης της μη λειτουργίας των σχολικών κυλικείων κατά τους θερινούς μήνες, την αναστολή για 8 μήνες κάθε υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από μισθώματα προηγούμενων ετών.

3. Τη δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής αποπληρωμής από τις 15-11-19 και έπειτα κάθε οφειλόμενου μισθώματος από την εκμετάλλευση σχολικού κυλικείου.

4. Τη δυνατότητα λύσης της σύμβασης μίσθωσης εκ μέρους των εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων, χωρίς την κατάπτωση της προβλεπόμενης από το νόμο εγγύησης υπέρ των σχολικών επιτροπών.

5. Την αναστολή κάθε διαδικασίας διαγωνισμού για την εκμίσθωση σχολικού κυλικείου με την εξαίρεση των περιπτώσεων λύσης της σύμβασης εκ μέρους του μισθωτή.

6. Την αυτοδίκαιη παράταση για ένα έτος όλων των ισχυουσών συμβάσεων μίσθωσης σχολικού κυλικείου, εφόσον το επιθυμεί ο επαγγελματίας.

7. Την απαγόρευση διακοπής νερού, ηλεκτρικού και ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά των επαγγελματιών μισθωμένων σχολικών κυλικείων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος