logo


Σε θετική κατεύθυνση κινούνται τα κριτήρια που η Διοίκηση του Δήμου, με την αρμόδια Αντιδημαρχία Αθλητισμού- Πολιτισμού- Παιδείας- Κοινωνικής Προστασίας, συζητά με τα αθλητικά Σωματεία της πόλης, αναφορικά με τις ώρες παραχώρησης των γηπέδων και των Κλειστών αθλητικών χώρων της πόλης. Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει σε παράγοντες από τον Αθλητικό Όμιλο Διονύσου και τον Αθλητικό Σύλλογο Ροδόπολης, δυο από τα πολυπληθέστερα και σε αθλητές και σε τμήματα Σωματεία του Δήμου Διονύσου.

Η διαβούλευση για τα εν λόγω κριτήρια έχει ξεκινήσει εδώ και δυο εβδομάδες περίπου και περιλαμβάνει τόσο τα όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία, όσο και κριτήρια παλαιότητας, αριθμού αθλητών, δελτίων και αγωνιστικών τμημάτων, εντοπιότητας αθλητών, αλλά και κοινωνικοικονομικά. Ειδικά για τις οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κινούνται στην κατεύθυνση ξεκαθαρίσματος του τοπίου από τους λεγόμενους συλλόγους- σφραγίδα, προς όφελος των πραγματικά ενεργών και νόμιμων σωματείων. “Οι επιταγές της νομοθεσίας είναι σαφείς. Στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων περιλαμβάνονται πλέον μόνο όσα διαθέτουν ειδική αθλητική αναγνώριση. Και μονάχα αυτά μπορούν να κάνουν χρήση των αθλητικών χώρων. Είναι ενδεικτικό πως πριν από την πρόβλεψη αυτή, οι καταγεγραμμένοι Σύλλογοι ήταν 10.000. Μετά από την πρόβλεψη, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στο μισό- μόνο 5000 Σωματεία με ειδική αθλητική αναγνώριση έχουν συμπεριληφθεί στην παλτφόρμα, ανάμεσά τους και ο ΑΟΔ και ο ΑΣ Ροδόπολης”, τονίζει στην Οδό Διονύσου ο Π. Μπακοδήμος, Γενικός Γραμματέας στον ΑΟ Διονύσου και Διευθυντής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Το κάθε κριτήριο για την παραχώρηση ωρών στα γήπεδα και τα Κλειστά της πόλης συνυπολογίζεται με ποσοστό, και εν συνεχεία με τη βοήθεια αλγόριθμου, αποτυπώνονται οι ώρες για τις οποίες παραχωρείται ο αθλητικός χώρος σε κάθε Σωματείο για προπόνηση και αγώνες. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως τα κριτήρια ενθαρρύνουν επιπλέον τη συνένωση Αθλητικών Συλλόγων, σε αντιδιαστολή με την πολυδιάσπαση που παρατηρείται στο Δήμο Διονύσου- Σωματείο να “σπάει” σε αλλεπάλληλα, ομοειδή μάλιστα, λόγω προσωπικών αντιπαραθέσεων. Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας μιας τέτοιας διάσπασης, δημιουργήθηκε πρόβλημα τον περασμένο χειμώνα, όταν νεοσύστατο τμήμα βόλεϋ, που αποσχίστηκε από τον ΑΟ Άνοιξης, αναζητούσε ώρες προπόνησης στα Κλειστά της πόλης, με το θέμα να φτάνει εν μέσω αντιπαραθέσεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στο Τοπικό Διονύσου. Από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη αναπτυχθεί στενές συνεργασίες ανάμεσα σε Τμήματα του ΑΟΔ και του ΑΣ Ροδόπολης, αλλά και της Νίκης Δροσιάς, για την ενίσχυση συγκεκριμένων αθλημάτων, όπως του μπάσκετ και παλιότερα του βόλεϋ.

Άκρως εποικοδομητική χαρακτηρίζει τη μέχρι τώρα διαδικασία διαβούλευσης για τα κριτήρια και ο Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, δηλώνοντας βέβαιος πως η τελική πρόταση, στην οποία θα ενταχθούν και οι απόψεις των Σωματείων, θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και πάντως μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το πρόγραμμα για τα Σωματεία να είναι έτοιμο εγκαίρως για την έναρξη της επόμενης αθλητικής περιόδου το Σεπτέμβριο.

Τα παραπάνω ήταν τα εύκολα: Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν όταν έρθει η ώρα να συζητηθούν τα άλλα κριτήρια, αυτά που αφορούν στη δημοτική επιχορήγηση προς τους Συλλόγους. Το εν λόγω ζήτημα έχει αποτελέσει  διαχρονικά αιτία έντονων διαφωνιών, μακρών συζητήσεων σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεγαλόστομων διακηρύξεων, μέχρι και άλλοθι για προπηλακισμούς σε πολιτικούς αντιπάλους. Αλλά όσες φορές υπήρξε η απόπειρα να διευθετηθεί, σκόνταφτε στο “πολιτικό κόστος” και αφηνόταν στην τύχη του.