logo


Δεν περιλαμβάνεται με έργο για χρηματοδότηση σ’ αυτήν την πρώτη φάση του Πράσινου Ταμείου ο Δήμος Διονύσου, αλλά είναι έτοιμος να υποβάλει πρόταση, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουριδάκης αναφέρθηκε στη λίστα των 172 Δήμων της χώρας (σ.σ. από την οποία απουσιάζει ο Δήμος Διονύσου) που υπέβαλαν προτάσεις για 197 έργα στο πρόγραμμα “Περιβαλλοντικό ισοζύγιο – Αστική Αναζωογόνηση 2019-2020” του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού 90,7 εκατομμυρίων ευρώ. Επαναφέροντας παλαιότερη πρότασή του για συμμετοχή του Δήμου σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ειδικά του Πράσινου Ταμείου, ο κ. Κουριδάκης ρώτησε αν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης αυτή η συμμετοχή, ώστε να αντλήσει η πόλη οφέλη από τη χρηματοδότηση είτε έργων είτε μελετών.

“Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορούσε την περιβαλλοντική αναζωογόνηση και προέβλεπε τη χρηματοδότηση του κάθε συμμετέχοντα Δήμου με ένα ποσόν της τάξης των 190.000 ευρώ”, υπογράμμισε στην απάντησή του ο κ. Καλαφατέλης. “Εμείς προτιμήσαμε να υποβάλουμε πρόταση στη δεύτερη πρόσκληση που θα ακολουθήσει μέσα στο έτος, τον Οκτώβριο, που μιλάει για χρηματοδότηση 400.000 ευρώ. Είχαμε έτοιμη πρόταση για την πρώτη πρόσκληση, των 190.000 ευρώ, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν δεν ωριμάσουμε τη δεύτερη, μεγάλου προϋπολογισμού, πρότασή μας. Αναφέρομαι στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός δημοτικού κτηρίου και ενός σχολείου, μέχρι του ποσού των 440.000 ευρώ, και πιστεύουμε πως θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουμε να χρηματοδοτηθούμε με το ποσόν αυτό. Αν δεν προλάβουμε, που δεν το θεωρώ πιθανό γιατί οι Υπηρεσίες μας δουλεύουν εντατικά πάνω σ’ αυτό, έχουμε έτοιμη τη “μικρή”, όπως σας είπα, πρόταση”.

Περαιτέρω διευκρινίσεις για το ίδιο θέμα έδωσε ο κ. Καλαφατέλης μια ημέρα αργότερα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 8 Ιουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου: “Η πρόταση των 190.000 ευρώ αφορούσε κυρίως σε Παιδικές Χαρές, με ένα ποσόν να πηγαίνει στην ενεργειακή αναβάθμιση δυο κτηρίων. Αποφασίσαμε παράλληλα να ετοιμάσουμε μια μελέτη της τάξης των 600-700.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός δημοτικού κτηρίου και ενός σχολείου, ώστε να γίνει μια πολύ καλή δουλειά, να απορροφήσουμε τα 400.000 περίπου που θα είναι η χρηματοδότησή μας και το υπόλοιπο να είναι από Ίδιους Πόρους. Παράλληλα μ’ αυτά, θα εντάξουμε στο ΠΕΠ Αττικής, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, την ενεργειακή αναβάθμιση ακόμη τριών σχολικών κτηρίων, που θα μπορούσαν να είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όπως έχω πει επανειλημμένα, μελέτες δεν υπήρχαν και επί πέντε χρόνια χάναμε χρηματοδοτήσεις. Για να συνοψίσω, προχωράμε στην ενεργειακή αναβάθμιση 4 σχολείων και ενός δημοτικού κτηρίου, μέσα από προσκλήσεις σε προγράμματα που ήδη τρέχουν. Μαζί μ’ αυτά, συνυπολογίστε και τα 3 εκατομμύρια του Τεχνικού Προγράμματος, δικά μας χρήματα, για τις κτηριακές εργασίες στα δημοτικά ακίνητα, όπου επίσης περιλαμβάνονται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης”.

Στην ίδια συνεδρίαση, της Οικονομικής Επιτροπής- στην οποία δεν προσήλθε κανείς εκπρόσωπος από τις μειοψηφίες- απαντώντας και πάλι σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, ο Δήμαρχος και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Γ. Λακαφώση υπογράμμισαν πως στόχος της Διοίκησης είναι να επεκτείνουν την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σε όλη την πόλη. Σήμερα στο Δήμο Διονύσου, σε διάφορα σημεία που υπέδειξαν οι Κοινότητες, έχουν τοποθετηθεί 15 περίπου υπόγειοι κάδοι, ενώ ήδη ανακηρύχθηκε οριστικός ανάδοχος για την προμήθεια ακόμη έξι. Πρόθεση της Διοίκησης είναι να υπογειοποιούνται τουλάχιστον 10 κάδοι κάθε χρόνο, αλλά και να ενταχθεί ο Δήμος για χρηματοδότηση σε κάποιο πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων, όπως αυτά που προκηρύσσονταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, δήλωσαν οι δυο αιρετοί.