logo


Δυο πεύκα εκεί, ένα παραπέρα, τρία στην πάνω γειτονιά, κι άλλα δυο πιο κάτω-  συχνά πυκνά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου έρχονται προς συζήτηση θέματα που αφορούν στην κοπή δέντρων είτε ξερών είτε επικίνδυνων μια που έχουν πάρει κλίση και απειλούν με ζημιά φράχτες ή και σπίτια.

Ένα τέτοιο θέμα- και μάλιστα για 23(!!!) πεύκα σε όλες Κοινότητες- απασχόλησε την Επιτροπή στη συνεδρίασή της την Τρίτη 12 Μαϊου, όταν εξέτασε αιτήματα κατοίκων από όλο το εύρος της πόλης, αλλά και των Υπηρεσιών,  που επεσήμαιναν είτε την επικινδυνότητα (συνήθως) είτε την ξήρανση του δέντρου.

Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση η Επιτροπή αποφάσισε να αναπέμψει την κοπή δέντρων σε τρεις περιπτώσεις, στο Διόνυσο και τη Σταμάτα, και να γνωμοδοτήσει πλέον σχετικά το οικείο Τοπικό Συμβούλιο.

Πράγματι, το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, στη συνεδρίασή του την Τρίτη 23 Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην αίθουσα του Πολιτιστικού, περιέλαβε στην Ημερήσια Διάταξη την κοπή ή μη δυο πεύκων, και τα δυο στην οδό Προύσσης, με την εισήγηση του Προέδρου Τ. Μπάση να είναι θετική υπέρ της κοπής. Και ενώ για το πρώτο εξ αυτών ήταν προφανές λόγω κλίσης πως η κοπή ήταν αναπόφευκτη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα για το δεύτερο, με το επιπλέον δεδομένο ότι η Υπηρεσία Πρασίνου- όπως μετέφερε στο Τοπικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος- πιθανολόγησε πως μπορεί και να σωθεί με γενναίο κλάδεμα, ώστε να μειωθεί το βάρος του.

Ερωτηματικά εντούτοις έθεσαν οι τοπικοί σύμβουλοι, με το μυαλό σε μια πιθανή μελλοντική πτώση του δέντρου, με υλικές ζημιές στην παράπλευρη οικία, για τις οποίες υπόλογο θα ήταν το Τοπικό Συμβούλιο και βέβαια ο Δήμος.

“Για κάθε πράγμα υπάρχει επιστημονική ιδιότητα- για τα σπίτια ο μηχανικός, για την αρρώστεια ο γιατρός, και για τα φυτά ο γεωπόνος”, υπογράμμισαν τόσο η Δ. Ιατρού όσο και η Κ. Τσάκωνα, αλλά και η Π. Οικονομάκου, φέρνοντας ουσιαστικά στο προσκήνιο την έλλειψη γεωπόνου του Δήμου, αυτού δηλαδή που έγκυρα θα εκφέρει κάθε φορά άποψη για την αναγκαιότητα ή όχι κοπής των δέντρων.

Έτσι για τελευταία φορά το Τοπικό Διονύσου συμφώνησε για την κοπή των πεύκων, με την επισήμανση πως στο εξής δεν θα γνωμοδοτεί σχετικά, αν οι προτάσεις για τα δέντρα δεν συνοδεύονται από εισήγηση υπεύθυνου γεωπόνου. Που είναι καιρός, προφανώς, να προσληφθεί και στον “πράσινο” Δήμο Διονύσου.