logo


Τον καθαρισμό και τη συντήρηση τριών Κοινόχρηστων Χώρων στην Κοινότητα Διονύσου, συζήτησε το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής στη συνεδρίασή του την Τρίτη 23 Ιουνίου. Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για χώρο δίπλα στην είσοδο των Λατομείων, για την εγκαταλελειμμένη Παιδική Χαρά επί της Πλαστήρα δίπλα στις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ και για τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή Κυδωνιών και Καϊρη, όπου βρίσκεται τοποθετημένο το γλυπτό του Α. Φόρτωμα “Ολυμπιακή Εκεχειρία”.

Στη δουλειά που πρέπει να γίνει στον κόμβο αυτόν αφιερώθηκε και το μεγαλύτερο κομμάτι της σχετικής συζήτησης μια που σημειώνονται συνεχώς φθορές στο λιθόστρωτο, τα φυτά είναι παραμελημένα και πνιγμένα στα παράσιτα ενώ και η σήμανση δεν είναι ξεκάθαρη.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι επισκέπτες της παρακείμενης Παιδικής Χαράς στην οδό Καϊρη χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον περιβάλλοντα χώρο του κόμβου, που έχει στρωθεί με μικρούς κυβόλιθους, για να παρκάρουν τα οχήματά τους. Επιπλέον επιβάρυνση αποτελούν τα οχήματα παντός είδους -ΙΧ, φορτηγά, λεωφορεία- που κινούνται περιμετρικά στον κόμβο. Αποτέλεσμα είναι το λιθόστρωτο να ξηλώνεται και να μπαλώνεται τακτικά, μια που τίποτα δεν το προστατεύει.

Πρόβλημα επίσης εντοπίζεται με τη συνεχή ροή υδάτων λόγω του ποτίσματος, ενώ και η οδική σήμανση και οι προτεραιότητες για όσους κινούνται ή μπαίνουν στον κόμβο είναι ασαφείς, με το επιπλέον δεδομένο πως μια από τις πινακίδες έχει πέσει, γεννώντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Στην εισήγησή του εξάλλου ο Πρόεδρος Τ. Μπάσης επέμεινε ιδιαιτέρως στην τοποθέτηση φωτισμού περιμετρικά του κόμβου, στην πλήρη ανακατασκευή του λιθόστρωτου, καθώς και στην τοποθέτηση πινακίδων.

Για γενικότερη παθογένεια της χώρας- “φτιάχνουμε, δημιουργούμε, αλλά δεν συντηρούμε”- μίλησε η τοπική σύμβουλος Δ. Ιατρού, που κατέθεσε σειρά προτάσεων για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του εν λόγω χώρου:

-Καθαρισμός και συντήρηση του γλυπτού του Φόρτωμα με τη βοήθεια των Λατομείων σε υλικά και οδηγίες

-Επισκευή ή/και αντικατάσταση του λιθόστρωτου

-Καθαρισμός όλων των παρτεριών εκεί και στη γύρω περιοχή, μια που αποτελεί κομμάτι ενός μεγάλου Κοινόχρηστου Χώρου. Απομάκρυνση των μπάζων που έχει αφήσει ο εργολάβος της αποχέτευσης

-Απαγόρευση της στάθμευσης στο λιθόστρωτο γύρω από το γλυπτό

-Απομάκρυνση των κάδων ανακύκλωσης, όπου εναποτίθενται τα πάντα και βρίσκονται τοποθετημένοι ακριβώς απέναντι από την Παιδική Χαρά της Καϊρη

-Συνεχής αποψίλωση και συντήρηση του ευρύτερου χώρου, που αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων

-Κάλυψη των παρτεριών με υλικό που απαιτεί την ελάσσονα περιποίηση, αλλά ασφαλές για τα παιδιά και τους εφήβους που συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Στην ανάγκη συνολικής ανάπλασης της πλατείας, αλλά και της συνεχούς συντήρησής της, στάθηκε και ο συνάδελφός της Κ. Μπομπής, αλλά και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θ. Μπούσμπουρας, κάτοικος της περιοχής, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ο ίδιος, επί Διοίκησης Σπ. Δαρδαμάνη, πρωτοστάτησε, όπως τόνισε, στην κατασκευή του κόμβου για να μειωθούν οι ταχύτητες που αναπτύσσονταν στο παρελθόν, αιτία πολλών ατυχημάτων.

Από την προηγούμενη πενταετία έχει κατατεθεί πρόταση ανάπλασης και συντήρησης του χώρου, υπενθύμισε στο Συμβούλιο η Π. Οικονομάκου, προσθέτοντας πως για την απαγόρευση στάθμευσης περιμετρικά του κόμβου πρέπει να επιστρατευθεί η Δημοτική Αστυνομία, με συστάσεις στην αρχή και επιβολή προστίμου εν συνεχεία, μια που πρόκειται για φθορά δημοτικής περιουσίας. Η παλιά εκείνη πρόταση περιελάμβανε ολική ανακατασκευή της μικρής πλατείας- με φωτισμό, επικάλυψη του χώματος με ειδική μεμβράνη, και κατά τόπους βότσαλα ή πέτρα, μεταφορά των δυο δέντρων σε άλλο δημοτικό χώρο, φυτά σε επιλεγμένες θέσεις- με στόχο να αναδειχθεί το γλυπτό, να εξοικονομηθούν εργατοώρες συντήρησης και να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση νερού για το πότισμα. Η λύση αυτή, επισημαίνει στην Οδό Διονύσου η κ. Οικονομάκου, εξασφαλίζει την περιποίηση και την αισθητική αναβάθμιση του χώρου με παράλληλη εξοικονόμηση δαπανών σε όλα τα επίπεδα.

Όσο για την Παιδική Χαρά δίπλα στο ΤΥΠΕΤ, η πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου προς την Τεχνική Υπηρεσία θα είναι η αντικατάσταση των παλιών οργάνων, που δεν είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Μέγα πάντως πρόβλημα, όπως τόνισαν όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι, παραμένει ο καθαρισμός των Κοινόχρηστων Χώρων και η απομάκρυνση κηπαίων κ.λπ., κάτι που αναμένεται να αντιμετωπισθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου, όπως μετέφερε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής η κ. Οικονομάκου.