logo


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη (23/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου η δεσμευτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2020, ώστε να ενσωματωθεί η ανάθεση σε ιδιώτη του καθαρισμού των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Διαπιστωτική χαρακτήρισε την απόφαση και τυπική την ψηφοφορία, ο προεδρεύων (σ.σ. υπενθυμίζεται πως η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη βρίσκεται σε κατάσταση πολύ προχωρημένης εγκυμοσύνης) Θ. Στάικος, τούτο όμως δεν εμπόδισε τις περισσότερες από τις παρατάξεις της μειοψηφίας να επιτεθούν στη Δημοτική Αρχή για μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν στην ουσία του θέματος (σ.σ. το οποίο είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή λίγες ημέρες νωρίτερα).

Σ’ εκείνη μάλιστα την εισήγηση, προς την Οικονομική Επιτροπή, εντοπίστηκαν και προβλήματα διατύπωσης, που μια μιλούσε για ανάθεση και εν συνεχεία για διαγωνισμό, μια μιλούσε για πρόσληψη και μετά πάλι για ανάθεση σε ιδιώτη.

Πιο αναλυτικά, στο στόχαστρο των Ανοιχτών Οριζόντων μπήκε τόσο η μέθοδος της απ’ ευθείας ανάθεσης, ακόμη μιάς στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού, όσο και η επιλογή του αναδόχου, που είναι συγγενής υποψήφιας με την παράταξη της πλειοψηφίας, όπως κατήγγειλε ο τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης και επιβεβαίωσε αμέσως μετά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Τσουδερός. “Μετά την ανάθεση των 110.000 ευρώ για τις βλάβες στην ύδρευση, μετά την ανάθεση για το βάψιμο των σχολείων, έρχεται τώρα και η ανάθεση για τον καθαρισμό, και όλα αυτά σε γνωστούς και φίλους, χωρίς άλλη προσφορά. Κάνετε business με τα σχολεία, χωρίς την παραμικρή διάθεση να κρατηθούν τα προσχήματα, επικαλούμενοι την ανάγκη της τελευταίας στιγμής όταν τα σχολεία παρέμεναν κλειστά δυο μήνες και γνωρίζαμε τι ερχόταν. Οι μεθοδεύσεις αυτές της Δημοτικής Αρχής, βασισμένες σε πρακτική που όζει, πρέπει να σταματήσουν”, κατηγόρησε χαρακτηριστικά τη Διοίκηση του Δήμου ο κ. Ζαμάνης.

Στο στόχαστρο μπήκε επιπλέον και το ύψος της ανάθεσης, σχεδόν 8.000 ευρώ, από το οποίο προκύπτει πως η αμοιβή των καθαριστριών για απασχόληση 20 ημερών θα ανέρχεται στα 1300 ευρώ, όταν οι μηνιαίες απολαβές των καθαριστριών που απασχολούνται τακτικά στα σχολεία του Δήμου είναι 160 ευρώ, 8 φορές λιγότερα χρήματα, τόνισε ο Σπ. Γιαννουλάτος από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”. Ο ίδιος λίγο νωρίτερα είχε εντοπίσει το πρόβλημα στη διατύπωση της εισήγησης προς την Οικονομική Επιτροπή, υποστηρίζοντας πως η απόφαση ενδέχεται να είναι άκυρη: «Όσοι ψήφισαν το θέμα, κατάλαβαν τι ψήφισαν; Διαγωνισμό ή ανάθεση; Γιατί και τα δυο δεν γίνονται», είπε ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. 

“Σας είχαμε προειδοποιήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου για τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν λόγω του κορονοϊού, με πρώτη αυτή της καθαριότητας για τα σχολεία”, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, υπενθυμίζοντας αλλεπάλληλα σχετικά υπομνήματα της παράταξής του προς τη Δημοτική Αρχή: ‘Επιλέξατε να μην μας ακούσετε και να ακολουθήσετε την τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”, όταν όλα αυτά σας ήταν γνωστά εγκαίρως. Μην επικαλείστε άγνοια, έχετε σοβαρότατη ευθύνη για το πώς διαχειρίζεστε και πώς χρησιμοποιείτε την πανδημία και μην κρύβεστε πίσω από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου”, τόνισε ο κ. Πανάγος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε πως είχε ενημερώσει εδώ και καιρό τόσο υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και αιρετούς για τη δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού και σε ποιες κατηγορίες, ώστε η διαχείριση των προβλημάτων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και στη διάρκεια του lockdown και στο επόμενο διάστημα. “Και η εισήγηση έχει πρόβλημα αλλά και ο τρόπος που προσπαθείτε να βαφτίσετε την ανάθεση πρόσληψη”, κατέληξε ο κ. Πανάγος.

Στην ανάγκη της τελευταίας στιγμής και στη μέριμνα να καθαριστούν εγκαίρως τα σχολεία, αλλά και στις εγκυκλίους που άλλαζαν μέρα με τη μέρα επέμεινε μέχρι τέλους ο εισηγητής Αντιδήμαρχος, ενώ απέκρουσε τις αιτιάσεις για μια και μόνη προσφορά: “Απευθυνθήκαμε στην εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος αλλά λόγω των συνθηκών δεν μπορούσε να μας εξυπηρετήσει. Απευθυνθήκαμε και σε άλλη εταιρεία που η προσφορά της ήταν πολύ ακριβή. Και έτσι φτάσαμε στη συγκεκριμένη ανάθεση”, υποστήριξε ο κ. Τσουδερός.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά- οριακή- πλειοψηφία, μια που απέσπασε 17 θετικές έναντι 16 αρνητικών ψήφων. Και ήταν το θέμα στο οποίο δημιουργήθηκε και το πρόβλημα με τα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα και τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν. Στις θετικές ψήφους συγκαταλέγονται αυτές του Δ. Ράικου από τη μείζονα μειοψηφία και της ανεξάρτητης Μ. Στυλιανού, που μάλιστα- “σαν γονιός με πολλή αγωνία εκείνες τις ημέρες”- υπερθεμάτισε για τη γρήγορη ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής “σε μια έκτακτη ανάγκη που έχει κλείσει όλον τον πλανήτη”. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο κ. Ράικος, πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών με τη Διοίκηση Ζαμάνη, για μια ακόμη συνεδρίαση διαφοροποιήθηκε πλήρως από τη λεγόμενη παραταξιακή ψήφο. Σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο πρώην Αντιδήμαρχος τόνισε πως δεν μπορεί σήμερα να καταψηφίζει θέματα που και η προηγούμενη Διοίκηση και έφερνε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπερψήφιζε, άσχετα αν η τότε αντιπολίτευση καταψήφιζε για τους δικούς της λόγους. “Δεν μπορώ να αναιρέσω τον εαυτό μου, ούτε να μπω στη λογική της κόντρας στην κόντρα. Να καταψηφίσω σήμερα το Τεχνικό Πρόγραμμα, ας πούμε, που περιέχει μεγάλο όγκο από τη δουλειά που εμείς κάναμε επί δυόμιση χρόνια; Ή να μην ψηφίσω τα 7,5 εκατομμύρια για τις ασφαλτοστρώσεις των δρόμων της πόλης, επειδή δεν περιλαμβάνονται όλοι μα όλοι οι δρόμοι; Πού θα τα ξαναβρούμε αυτά τα χρήματα;”, αναρωτήθηκε ο κ. Ράικος.