logo


Με τη φιλοδοξία να αρθρώσουν διαφορετική, τη δική τους, φωνή στα δημοτικά μας πράγματα, νωρίς νωρίς μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε την εμφάνισή της νέα δημοτική κίνηση με το συμβολικό τίτλο συνΕΝΑ- ένας ακόμη, κι άλλος ένας, κι άλλος ένας και όλοι μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Και είναι αλήθεια πως αυτή η μικρή πρόθεση- συν- αναβαθμίζει, όπου χρησιμοποιείται, το ελληνικό λεξιλόγιο: σύλλογος, συστράτευση, συνέργεια και συνεργασία, συνάθροιση, συμπόρευση, συμμετοχή, συναίνεση- με τελικό στόχο την αποτελεσματικότητα.

Στα παραπάνω συνοψίζεται η φιλοσοφία  της κίνησης, όπως διατρέχει όλες τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της στο δημοτικό γίγνεσθαι. Εδώ και λίγο καιρό οι συνΕΝΑ, δημότες που συμμετέχουν στην κίνηση από όλες τις γειτονιές του Δήμου Διονύσου, συμφώνησαν και επέλεξαν τον επικεφαλής της μέχρι να στηθούν οι διαδικασίες ώστε η κίνηση να γίνει παράταξη.

Αυτός, στο πρόσωπο του οποίου υπήρξε απόλυτη συναίνεση, ήταν ο Δ. Ζαφειρόπουλος, από τα ιδρυτικά μέλη των συνΕΝΑ και καθόλου άγνωστος στα δημοτικά πράγματα.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στις διεργασίες της παράταξης ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ήταν μάλιστα εκ των κεντρικών ομιλητών στην πρώτη παρουσίαση της παράταξης στη Σταμάτα, τον Ιούνιο του 2018. 

Η συνεργασία με τους ΜΑΖΙ δεν ευοδώθηκε και, ένα χρόνο αργότερα, το Μάρτιο του 2019 ανακοινώνεται η ένταξή του στην παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” υπό τον Χ. Τσεβά, με την οποία ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ξέρετε, τα πολιτικά όργανα των δήμων, πόσω μάλλον οι πολιτικά εμπλεκόμενοι, οφείλουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της πολιτικής τους αυτοτέλειας, δηλαδή της ανεξαρτησίας από διοικητικές αποφάσεις κρατικών οργάνων και της ανεξαρτησίας από τις πολιτικές αποφάσεις κομματικών ή άλλων φορέων της κοινωνίας ή της πολιτείας. Οι πράξεις τους θα πρέπει να καθορίζονται από το γενικό δημόσιο συμφέρον, από το ειδικότερο δημοτικό δημόσιο συμφέρον αντίστοιχα και από τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.

Τα λόγια δεν αρκούν. Οι πράξεις όμως αποκτούν ειδικό βάρος και νόημα όταν φτάνει η στιγμή ταύτισής τους πάνω σε μια προσπάθεια.

Η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί απαράβατη αρχή κάθε αυτοαποκαλούμενης προοδευτικής διακυβέρνησης. Η απλούστευση των διαδικασιών, η εμπέδωση της διαφάνειας, η αυστηρή υποταγή στην υποχρέωση της λογοδοσίας είναι μερικές από τις πλέον κρίσιμες προϋποθέσεις για να μην υπάρξει αιτία ή κίνητρο παρέκκλισης από την νομιμότητα.

Είναι σαφές πως μόνο προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν σε επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Καθαρές επιλογές λοιπόν οφείλουν να γίνονται προκειμένου πάντα να υπηρετείται αυτός ο σκοπός. Προσωπικά ήταν και είναι ένας ιερός στόχος η προσπάθεια γονιμοποίησης και ανεύρεσης ταυτίσεων, ειδικά απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Φυσικά όταν αυτό δεν υπηρετείται είτε από αδυναμία είτε από προσωπικές επιδιώξεις κάποιων, οφείλουμε να διαφοροποιούμαστε. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία, η προοδευτικότητα και η λογική. Χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς εκπτώσεις, έντιμα, ανοιχτά και πολιτικά καθαρά. Δανείζομαι τον τίτλο βιβλίου του κ. Βερεμή «Η αυτοτέλεια του αισθητικού και το χαμένο πολίτευμα της αρετής». Με εκφράζει απόλυτα.

Όπως φαίνεται όμως, υπήρξε η ανάγκη για πολιτικές παρεμβάσεις του κ. Ζαφειρόπουλου. Έτσι τον Οκτώβριο του 2020, τέσσερις μήνες μετά από τις δημοτικές εκλογές, ο ίδιος με ομάδα συμπολιτών, “ενεργών πολιτών που έχουν επενδύσει συναισθηματικά και οικονομικά στον τόπο μας”, δίνουν στη δημοσιότητα την ανακοίνωση ίδρυσης της νέας κίνησης, συνΕΝΑ, με έμφαση στα συν- για τα οποία δεσμεύονται: (συν)εργασίες υγιών δυνάμεων, (συν)θέσεις προς όφελος όλων, (συν)αντιλήψεις σε μεγάλα θέματα, (σύγ)χρονες πρακτικές για το αύριο του δήμου, (συλ)λογικές προσπάθειες, (συμ)φωνίες κάτω από την «ομπρέλα» της λογικής.

Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε το 1972 και από το 2014 κατοικεί με την οικογένειά του στο Κρυονέρι. Οι σπουδές του ξεκίνησαν με πτυχίο γυμναστικής και ειδικότητα στο μπάσκετ. Με τον αθλητισμό, και ειδικά τα ομαδικά αθλήματα, ασχολήθηκε για 20 χρόνια είτε ως αθλητής είτε ως προπονητής, με την πίστη στις ομαδικές προσπάθειες, που έχουν σαφή προκαθορισμένα όρια και κανόνες με στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Παράλληλα με τον αθλητισμό, απασχολήθηκε στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων είτε σε πολυεθνικές εταιρείες είτε στο ελεύθερο εμπόριο ως ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας. Στην ελεύθερη αγορά, λέει ο ίδιος, μου δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξω δεξιότητες εξωστρέφειας και εκπόνησης επιχειρηματικών σχεδίων. Αυτές οι δεξιότητες, φάνηκαν πολύ χρήσιμες όταν ήρθε η ώρα να δουλέψει στην ΠΕΤΑ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Συμβούλων ΟΤΑ, οπότε και ήρθε σε επαφή με τους μηχανισμούς και τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ΠΕΤΑ, συνεχίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος, απέκτησα την εμπειρία και την τεχνογνωσία στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων και εργαλείων, απαραίτητων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασιν τις παθογένειες και τις κακές πρακτικές, που μπλοκάρουν τις προσπάθειες για την υπηρέτηση των πολιτών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η κίνηση των συνΕΝΑ, εκτός από τις παρεμβάσεις στα δημοτικά δρώμενα με ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου (π.χ. για τα διόδια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις διαδικασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο), έχει ήδη συμμετάσχει ενεργά στον καθαρισμό της Αγ. Αθανασίου, που οργανώθηκε από την Κοινότητα Άνοιξης τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ πρωτοστάτησε στην παραχώρηση πυροσβεστικού οχήματος από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο Δήμο Διονύσου.