logo


Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ εγκαλεί το Δήμο Διονύσου για τη μη εξασφάλιση- αλλά και τη μη προάσπιση- των αναγκαίων κτηριακών υποδομών ώστε να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Στην ίδια ανακοίνωση ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως ούτε πέτρα δεν έχει μπει για την- αποφασισμένη το 2018- ανέγερση του 3ου Νηπιαγωγείου Διονύσου στον Άγ. Στέφανο, ενώ χάθηκε και το οικόπεδο όπου επί δεκαετίες στεγαζόταν το 1ο Νηπιαγωγείο στην Κοινότητα Διονύσου, μια που με δικαστική απόφαση (σ.σ. και ερήμην του Δήμου) αποδόθηκε σε ιδιώτη λόγω χρησικτησίας. Σχετική ήταν και η παρέμβαση της Β. Παπαϊωάννου, νηπιαγωγού στο 2ο Νηπιαγωγείο της ίδιας Κοινότητας, εκπροσώπου του ΣΩΚΡΑΤΗ στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την 1η Ιουνίου:

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ:

Τον Μάρτιο του  2018 θεσμοθετείται η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή που στον Δήμο Διονύσου εφαρμόστηκε από τη σχολική χρονιά 2019-20 με την δέσμευση  από  την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή να ιδρυθεί ένα διθέσιο Νηπιαγωγείο στον Άγιο Στέφανο για να καλύψει τις ανάγκες που  προκύπταν από την εφαρμογή της.                                                 

Μετά από ένα χρόνο  και 2,5 μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κανένα μέτρο δεν έχει πάρει η Δημοτική Αρχή για να διασφαλίσει την αναγκαία κτηριακή υποδομή!!!  Όχι μόνο που στο  3ο Νηπιαγωγείο Διονύσου δεν έχει μπει ούτε πέτρα αλλά βρέθηκε και το 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου να είναι κτισμένο σε ιδιωτικό  οικόπεδο αφού  το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε ιδιώτη με χρησικτησία. Οι ευθύνες είναι μεγάλες των Δημοτικών Διοικήσεων  από το 2010 και μετά που δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν τους λιγοστούς απομείναντες σχολικούς χώρους.

Ο Σύλλογός μας ξεκαθάρισε από την αρχή ότι, για την ουσιαστική με τους απαραίτητους  όρους και προϋποθέσεις εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, είναι αναγκαία η ανέγερση τουλάχιστον τριών τμημάτων νηπιαγωγείων  στο Δήμο Διονύσου  και η βελτίωση των υπαρχουσών κτηριακών υποδομών.   

Υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και έχουν ονοματεπώνυμο. Από τη μια η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε ένα νόμο χωρίς να τον στηρίξει, γιατί δε χρηματοδότησε την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων και μόνιμους διορισμούς  για τη στελέχωσή τους. Πολιτική που συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση, της ΝΔ, η οποία μάλιστα προωθώντας την αύξηση του αριθμού εγγραφών σε 25 παιδιά ανά τμήμα, θέλει να επιλύσει το θέμα και των υποδομών αλλά και των διορισμών με το μικρότερο δυνατό κόστος. Από την άλλη έχουμε την Τοπική Διοίκηση, που κλήθηκε να  την υλοποιήσει. Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές για την αξιοπρεπή στέγαση Νηπίων και Προνηπίων.

Βρισκόμαστε στο 2020. Δε νοείται λοιπόν να έχουμε Προσχολική Αγωγή σε containers, νηπιαγωγεία πάνω στις γραμμές του τρένου, σε αίθουσες κλουβιά χωρίς τους ανάλογους βοηθητικούς χώρους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πολιτική βούληση για Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αντάξια των συγχρόνων λαϊκών αναγκών δεν υφίσταται και από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά των Δήμων! Ακριβό σπορ η Παιδεία, όπως και η Υγεία, που συνθλίβεται στις συμπληγάδες της λογικής κόστους-οφέλους.

Ο Δήμος Διονύσου , με ελαφρά την καρδία, αντιμετωπίζει την εφαρμογή  της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με όρους υποβάθμισης. Είναι μακριά και πίσω από τις ανάγκες, πόσο μάλλον τις σύγχρονες, των παιδιών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Σωκράτης» παλεύουμε αταλάντευτα για ουσιαστική εφαρμογή τώρα πανελλαδικά της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία για όλα τα προνήπια-νήπια, με κρατική χρηματοδότηση & την αναγκαία σύγχρονη κτηριακή υποδομή και διορισμούς! Το παιδί προσχολικής ηλικίας και οι ανάγκες του είναι για μας η προτεραιότητα!

                                            Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  H  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                   ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ

Η τοποθέτηση της κ. Παπαϊωάννου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας:

ΘΕΜΑ 2ο: ΙΔΡΥΣΗ 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 

Η τοποθέτησή μου ήταν: η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την συναίνεση της σημερινής κυβέρνησης πέταξε την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους και υποδομές.  Η εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή στο Δήμο μας,  ανέδειξε  το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος . Για την εφαρμογή της  υπήρξε ανάγκη για ίδρυση 3ου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου προκειμένου να στεγαστούν όλα τα νήπια του Δήμου  σε δημόσια νηπιαγωγεία.  Το 2018 σε συνεδρίαση της ΔΕΠ ψηφίστηκε η ίδρυση του 2θεσιου Νηπιαγωγείου. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία  ενέργεια  από τη μεριά του Δήμου ενώ η Δ/ση Π.Ε Ανατολικής Αττικής περιμένει να της παραχωρηθεί χώρος για την ίδρυσή του. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μη χαθεί η σχολική μονάδα που είναι αναγκαία για το Δήμο μας.

Η ενημέρωση που είχαμε από την πρόεδρο ήταν… ότι έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου ,ο Δήμος έχει αποδώσει οικόπεδο για το χτίσιμό του όμως υπάρχει εμπλοκή σχετικά με το πρόβλημα   που αντιμετωπίζει ο Άγιος Στέφανος με το σχέδιο πόλης.

Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος χώρος και να επισπευστούν οι ενέργειες  προκειμένου το νηπιαγωγείο να λειτουργήσει άμεσα και  να αποσυμφορηθούν τα νηπιαγωγεία του Αγίου Στεφάνου.

ΘΕΜΑ 3ο:  1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Η τοποθέτησή μου ήταν: Σε  σχολικό χώρο  της  τοπικής  Δημοτικής  Κοινότητας  Διονύσου που είναι εγκατεστημένο από το 1999  το 1ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Διονύσου  το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε ιδιώτη με χρησικτησία και το νηπιαγωγείο βρέθηκε να είναι κτισμένο σε ιδιωτικό χώρο.                                                                                

Η εξέλιξη αυτή είναι πλήγμα για το Δήμο μας που στερείται σχολικούς χώρους αν λάβουμε υπόψη μας ότι αρκετά σχολεία  μας στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους με ενοίκιο  ( 3ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Διονύσου, Λύκειο Δροσιάς), άλλα στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια και άλλα σχολεία λειτουργούν με υπεράριθμα τμήματα..

Πολλά ερωτηματικά όμως δημιουργούνται από την έκβαση της υπόθεσης.

Η απόφαση του Εφετείου δημοσιεύτηκε στις  11/5/2015 αλλά κοινοποιήθηκε σύμφωνα με  την τότε Δημοτική Αρχή τον Ιούνιο του 2019

Η “ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε” διάδοχος  της ΟΣΚ Α.Ε  προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου το 2014, χωρίς να ισχυροποιήσει την αγωγή, στην εκδίκαση δεν παρουσιάζεται και το Δικαστήριο αποφασίζει ερήμην.

Η ενάγουσα δικαιώνεται με χρησικτησία  εις βάρος του δημόσιου σχολείου. Δεν της αναγνωρίζονται οι τίτλοι   γιατί ο Συνεταιρισμός δεν είχε εξουσία διαθέσεως καθόσον ολόκληρο το ΟΤ 140Α είχε χαρακτηριστεί σχολικός χώρος.

Το 2010 με τον Καλλικράτη τα σχολεία αποτελούν περιουσία του Δήμου όμως ο Δήμος δεν παρευρίσκεται  σε κανένα από τα αλλεπάλληλα  δικαστήρια που διεξάγονται για να υπερασπιστεί την περιουσία του ούτε ως μάρτυρας. Παρότι ο τότε ΟΣΚ Α.Ε έχτισε το νηπιαγωγείο στο χώρο που η τότε Κοινότητα Διονύσου του είχε υποδείξει. Την αποζημίωση όμως καλείται  ο  Δήμος  να πληρώσει δηλαδή οι Δημότες.

Οι περισσότεροι σχολικοί χώροι στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου αμφισβητούνται εδώ και πολλά χρόνια. Αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες διεξάγονται που αφορούν περιουσία του Δήμου. Γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν παρακολουθεί από κοντά αυτές τις εκδικάσεις ;

Θεωρώ ότι μεγάλες  ευθύνες βαραίνουν όλες τις Δημοτικές Διοικήσεις από το 2010 και μετά  που δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν τα συμφέροντα των δημοτών τους, δεν υπερασπίστηκαν τους λιγοστούς απομείναντες σχολικούς χώρους

Μετά από ερωτήματα που ακολούθησαν  στο τι θα γίνει με το νηπιαγωγείο και χρονικά πότε θα στεγαστεί στο χώρο του,  η πρόεδρος της ΔΕΠ είπε: ότι πέρασαν οι  ημερομηνίες και ο σχολικός χώρος χάθηκε. Γίνονται ενέργειες το νηπιαγωγείο να μεταφερθεί σε άλλο οικόπεδο επί της οδού Κάδμου (ΟΤ 174Β) με εμβαδόν 1500 μ2 .Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί από την ΚΕΔ.ΑΕ  για χρήση παιδικού σταθμού.                                                                                                                                                                    Η Επιτροπή καταλληλότητας σχολικών κτιρίων έχει εγκρίνει το παραπάνω οικόπεδο ομόφωνα ότι πληροί τα κριτήρια και είναι κατάλληλο για την στέγαση του 1ου νηπιαγωγείου Διόνυσου τριών τάξεων 60 νηπίων. Μετά από την έγκριση της επιτροπής θα ακολουθήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Η “ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε” δεσμεύτηκαν ότι θα επιταχύνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. “Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ”