logo


Με απόντα τα συμμετέχοντα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου επείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, με ένα και μοναδικό θέμα: Την έκφραση γνώμης για την αίτηση 10 εργαζομένων στην καθαριότητα, που ζητούν να αναγνωρισθεί πως οι υπηρεσίες τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Οι εργαζόμενοι, που προσελήφθησαν με 8μηνη σύμβαση το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019,  έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ αύριο Δευτέρα 22 Ιουνίου συζητείται ενώπιον του Δικαστηρίου αίτησή τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να αποδέχεται ο Δήμος τις υπηρεσίες τους μέχρι την έκδοση της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα. Με αφορμή την εκδίκαση αυτή, οι εργαζόμενοι ζητούσαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να στηρίξει εγγράφως το αίτημά τους για την έκδοση της προσωρινής διαταγής. Παράλληλα αναμένεται και η κατάθεση αγωγής τους, με την οποία θα ζητούν τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου, μια που- όπως προαναφέρθηκε- θεωρούν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Σκληρή για τους εργαζόμενους ήταν, από την άλλη πλευρά, η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, που χαρακτήριζε το αίτημα «σε απίστευτο βαθμό προκλητική ενέργεια χειραγώγησης της θέσης της Οικονομικής Επιτροπής», και μάλιστα για λήψη απόφασης ολωσδιόλου παράνομης!

Πιο αναλυτικά:

Η απουσία των μελών της μειοψηφίας στέρησε από την Οικονομική Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητήσει επί της ουσίας του αιτήματος των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αποφασισθεί ομόφωνα από τους πέντε παριστάμενους -το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τους Αντιδημάρχους Γ. Φωτάκη, Γ. Τσουδερό, Στ. Κριεμάδη και Γ. Λακαφώση, δίκην Εκτελεστικής Επιτροπής- η συναίνεση του Δήμου στην έκδοση αύριο της προσωρινής διαταγής, με παράλληλη αναγνώριση ότι καλύπτουν πάγιες πρόσκαιρες υπηρεσιακές ανάγκες. Η σχετική πρόταση έγινε από το Δήμαρχο, που επιπλέον παρέπεμψε την ουσιαστική συζήτηση του ζητήματος όταν έρθει η ώρα να εκδικασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων.

Στη συνεδρίαση παρενέβη ο Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο (σ.σ. η παράταξη δεν συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή, εντούτοις ο κ. Κλήμης παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της ανελλιπώς), επισημαίνοντας πως “η δημιουργία συνεχώς νέων γενιών συμβασιούχων πρέπει κάποτε να σταματήσει. Ή χρειαζόμαστε εργαζόμενους και τους προσλαμβάνουμε ή δεν χρειαζόμαστε, θέμα που προφανώς δεν αφορά μόνο στο Δήμο Διονύσου και που οι κυβερνήσεις αρνούνται να λύσουν”.

Αξίζει όμως να αναφερθούν τα εξής:

Για διαδοχικές συμβάσεις μιλούν στην αίτησή τους οι εργαζόμενοι, όμως όλοι έχουν υπογράψει μία και μόνο 8μηνη σύμβαση- οι 9 από αυτούς το Νοέμβριο και ο δέκατος το Δεκέμβριο του 2019, όπως άλλωστε προκύπτει από τη σχετική κατάσταση που οι ίδιοι επικαλούνται και όπως επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.

Την ανακολουθία αυτή υπογραμμίζει στη γνωμοδότησή του και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, ο οποίος επιπλέον στηλιτεύει το αίτημα των εργαζομένων προς το Δήμο χαρακτηρίζοντάς το “σε απίστευτο βαθμό προκλητική ενέργεια (παράνομης) χειραγώγησης στην έκφραση υποβολιμαίας θέσης του σώματος της Ο.Ε και μάλιστα προς λήψη απόφασης ολωσδιόλου κάθετα παράνομης”! Κι αυτό, γιατί από το Σύνταγμα ο Δήμος δεν έχει τέτοια εξουσία, τονίζει εμφατικά ο κ. Βασιλείου στην ίδια γνωμοδότηση, “διαφορετικά αν είχε τέτοιο δικαίωμα δεν θα χρειαζόταν η προσφυγή των εργαζομένων σε αγωγές και αιτήσεις αλλά από μόνος του θα μπορούσε να προσλάβει απευθείας με συμβάσεις αορίστου χρόνου προσωπικό”.