logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ποιος έχει την ευθύνη;;;

Σχεδόν πάντα όταν προκύπτει ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, το «μπαλάκι» των αρμοδιοτήτων πηγαινοέρχεται μεταξύ δήμων, περιφερειών και φτάνει μέχρι το ΥΠΕΚΑ και … ύστερα ξαναγυρίζει. Τι συμβαίνει λοιπόν;;; ποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και το περιβάλλον νοσεί μονίμως και στο Δήμο μας;;; Οι εκπρόσωποι δήμων και περιφερειών δύσκολα μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν λάθη, παραλείψεις ή ολιγωρία από μέρους τους να παρέμβουν. Αντίθετα συνεχίζουν την ίδια τακτική περί επικάλυψης αρμοδιοτήτων και φυσικά όπως συνηθίζουν επικαλούνται την κρατική ισχνή έτσι κι αλλιώς οικονομική στήριξη.

Τα λέμε αυτά προκειμένου να προλάβουμε την δημοτική αρχή να μην αποποιηθεί των ευθυνών της για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των δημοτών όταν συνεχίζεται συνειδητά:

ï η ανεξέλεγκτη υποβάθμισή του με κάθε τρόπο: διάσπαρτοι σκουπιδότοποι και μπαζότοποι, εκπομπή ρύπων βιομηχανικής ζώνης και οχημάτων λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος, άναρχη οικιστική ανάπτυξη, σημαντικό έλλειμμα βασικών υποδομών κ.ά.,

[1] Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές καθώς δυστυχώς «ούκ έστιν αριθμός…»

ï η καθημερινή μόλυνση με βιομηχανικά καθώς και με άλλα απόβλητα των ρεμάτων της περιοχής μας (ρέματα Φασίδερι/Άνοιξη, Σταμάτας και Βρυσάκι/Αγ. Στεφάνου) που καταλήγουν είτε στη λίμνη του Μαραθώνα, είτε στον Κηφισό κι από εκεί στη θάλασσα, είτε στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και

ï η πλήρης ανυπαρξία σχεδιασμού και οργάνωσης των υπηρεσιών του δήμου για την καθημερινή φροντίδα ουσιαστικής και ποιοτικής καθαριότητας, που δεν είναι μόνο η περισυλλογή, κι αυτή όπως – όπως, των απορριμμάτων αλλά και ο επιμελής όλο το χρόνο καθαρισμός των κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων, του αστικού πράσινου και του περιαστικού δάσους και όχι μόνο των κεντρικών σημείων του δήμου.

Είναι φανερή η διαχρονική αδυναμία της τοπικής διοίκησης να πάρει αποφάσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, καθώς επιδεινώνεται καθημερινά από προβλήματα όπως:

ï της μη οριοθέτησης των οικισμών και του σχεδίου πόλης, όπου δεν υπάρχει, ώστε να σταματήσουν η ιδιότυπη ομηρία των δημοτών, η τσιμεντοποίηση, τα μπαζωμένα ρέματα, οι αδιέξοδοι και στενοί δρόμοι κ.λπ.

ï της παντελούς έλλειψης αισθητικής και ευθύνης απέναντι στην καθημερινότητα των δημοτών και τη δημόσια υγεία καθώς η εικόνα του δήμου απαρτίζεται:

o από λακκούβες, βουλωμένα φρεάτια, παράνομες ράμπες, βρώμικους και αφρόντιστους δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια, ρέματα και παιδικές χαρές (παντού πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια και σακούλες, συσκευασίες αλουμινίου κ.ά.),

o από τα απόβλητα που συνεχίζουν να ρίχνονται στα ρέματα της περιοχής και από συνδέσεις οικιακών λυμάτων σε φρεάτια ομβρίων καθιστούν την ατμόσφαιρα κυριολεκτικά αποπνικτική και την δημόσια υγεία ευάλωτη,

o από κακόγουστα κτήρια και εμπορικά κέντρα που δεν ταιριάζουν με το χρώμα και το χαρακτήρα της Πόλης και αυξάνουν δυσανάλογα την κίνηση στο υπάρχον ανεπαρκές οδικό δίκτυο,

o από εγκαταλειμμένους ιδιωτικούς χώρους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους από περίοικους και περαστικούς αλλά και πυριτιδαποθήκη με προφανείς κινδύνους για το δήμο ειδικά το καλοκαίρι,

o από σημάνσεις, που αντί να διευκολύνουν την κυκλοφορία και τους πεζούς τους δυσκολεύουν περισσότερο αν συνδυαστεί με τους στενούς δρόμους και την έλλειψη ή ακαταλληλότητα των υπαρχόντων πεζοδρομίων.

ï της μη κυριότητας δημοτικών ή δημόσιων χώρων οι οποίοι διεκδικούνται ή έχουν περιέλθει σε ιδιώτες είτε με νομικά τερτίπια είτε ακόμα και αυθαίρετα.

Όλα τα παραπάνω εκτιμούμε ότι είναι γνωστά σε όλους τους δημότες εκτός, όπως φαίνεται, από τα μέλη της δημοτικής παράταξης, που διοικεί, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να εξηγηθούν αφενός τα αποσπασματικά και πρόχειρα μελετημένα έργα βιτρίνας και ψηφοθηρίας, που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και αφετέρου, η χωρίς αναστολές, εκχώρηση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες, κάτι που υποβαθμίζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες (κόστος-όφελος κ.ά.).

Οι δημότες δεν μπορούν και δεν θέλουν να ανεχθούν άλλο την ασύδοτη δραστηριότητα των όποιων κερδοσκόπων και «πονηρών», οι οποίοι ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και απειλούν ευθέως την δημόσια υγεία.

Καλούμε, λοιπόν, τη δημοτική αρχή,

ï να σταματήσει να αρνείται ότι δεν υπάρχει, αυτή η καθημερινή πραγματικότητα, που όλοι ζούμε και υπομένουμε, και να επιλέξει με σοβαρή δουλειά και ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι με φιέστες και στολίδια, σιγά – σιγά να την βελτιώνει.

ï να συνεργαστεί και να συντονίσει τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων προκειμένου να ασκήσουν τις ήδη από το νόμο εκχωρημένες αρμοδιότητές τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των δημοτών κάθε δημοτικής κοινότητας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

ï να σταματήσει να λειτουργεί ως ένας απλός γραφειοκράτης – διεκπεραιωτής των προβλημάτων και της καθημερινότητας, ξεχνώντας, μάλλον ηθελημένα, ότι υπάρχουν ακόμα δημότες και δημοτικό συμβούλιο, που δεν έχουν καταργηθεί από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης στο όνομα της πανδημίας.

ï να λάβει εκείνες τις αποφάσεις, να γνωστοποιήσει τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα για την επίλυση και τακτοποίηση των ορίων των οικισμών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα για να σταματήσει η πολύχρονη ιδιότυπη αυτή ομηρία των δημοτών.

Ζητάμε, εδώ και τώρα, από τη δημοτική αρχή,

ï να παρέμβει δυναμικά στην Περιφέρεια για να μην γίνει αποδεκτή (θετική εισήγηση) η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της φαρμακοβιομηχανίας DEMO A.Β.Β.E. με την προσθήκη μονάδας «συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης» (ΣΗΘΥΑ) με καύση φυσικού αερίου για να μην διοχετευθούν και άλλα επιπλέον «επεξεργασμένα» βιομηχανικά απόβλητα στο ρέμα του Φασίδερι.

ï να προβεί σε άμεσο έλεγχο της ποιότητας των ροών όλων των ρεμάτων της περιοχής και εφόσον τα αποτελέσματα δείξουν απόβλητα βιομηχανικά ή άλλα και από παράνομες συνδέσεις σε φρεάτια ομβρίων να αιτηθεί την παρέμβαση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και να επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

 

ï να αποκαταστήσει άμεσα τις οδικές και λοιπές σημάνσεις και την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων, όπου υπάρχουν, για να μπορούν οι δημότες να τα χρησιμοποιούν, να μην κινούνται στο οδόστρωμα και να αισθάνονται ασφαλείς.

ï να προχωρήσει στην διακοπή συμβάσεων με τους εργολάβους που είναι επιφορτισμένοι με το έργο καθαρισμού και αποκομιδής των βιοαποδομήσιμων υλικών και να επαναλειτουργήσει ολοκληρωμένα την υπηρεσία καθαριότητας με ίδια μέσα απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την στελέχωσή της.

ï να υποχρεώσει άμεσα τους αναδόχους να αποκαταστήσουν άμεσα τόσο τους χώρους που εκτελέστηκε το κάθε έργο όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντός του καθιστώντας προφανή την βούλησή της για την λήψη μέτρων αν δεν το κάνουν.

ï να προβεί σε όλες τις αναγκαίες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη και ποιοτική εκτέλεση του έργου τους.

ï να πραγματοποιηθεί ανοιχτή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών συμβουλίων για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής προκειμένου να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις αλλά και να ακουστούν οι δημότες.

Άλλωστε αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας, οι δημότες που μας εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπούμε και να μεριμνούμε, χωρίς καθυστερήσεις, για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους, με την συμμετοχή τους.

Για να μην συμβεί αυτό που ο Μανώλης Αναγνωστάκης γράφει σ’ ένα ποίημά του «…τα όνειρά τους μετακόμιζαν χρόνια στο αύριο ώσπου γινήκαν γηρατειά».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος