logo


Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην εγκατάσταση διοδίων στον Άγ. Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη, οι οποίες προς το παρόν δεν θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις, συζήτησε στη χθεσινή, Τετάρτη 10 Ιουνίου, η διαδημοτική διαπαραταξιακή Επιτροπή κατά των Διοδίων, που συνεδρίασε- δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες- στο Ζάννειο. Η συνεδρίαση κρίθηκε αναγκαία, μετά και από την ομόφωνη μεν άρνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα διόδια, η οποία όμως συνοδευόταν από θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ενώ επίκεινται συναντήσεις των Δημάρχων Διονύσου και Κηφισιάς- Γ. Καλαφατέλη και Γ. Θωμάκου αντιστοίχως- με τους συναρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΝ και Υποδομών & Μεταφορών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κεντρικός στόχος των κινητοποιήσεων η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να κατανοήσουν σε όλη τους την έκταση τις επιπτώσεις στη ζωή τους, αν μπουν τα διόδια: “Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα λεφτά που θα πληρώνουμε για τα διόδια, αλλά και η ολοκληρωτική διάλυση των δυο πόλεων- το κυκλοφοριακό χάος που θα βιώνουμε για την οποιαδήποτε μετακίνησή μας και η ανυπολόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος”, τόνιζαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Όσο για την οικονομική επίπτωση από την εγκατάσταση των διοδίων, αρκεί ίσως να αναφερθεί πως οι εργαζόμενοι στις 45  επιχειρήσεις, στη βιομηχανική Ζώνη του Κρυονερίου, θα χρειαστεί να καταβάλλουν τουλάχιστον μισό μισθό το χρόνο για να πηγαίνουν και να έρχονται στη δουλειά τους, όπως υπογράμμισε η Π. Σκαγιά από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής.

Φυλλάδια, τηλεφωνικά μηνύματα, πανώ, ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου, επαφές με ΜΜΕ, συλλογή υπογραφών, καινοτόμες δράσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας όπως διαδικτυακή πύλη κοινή για τους δυο Δήμους, βίντεο και τηλεοπτικά σποτ, ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις με θέμα τα διόδια που εν συνεχεία θα αναρτηθούν στο internet- θα είναι μερικά μόνο από τα μέσα που θα επιστρατευθούν για την ενημέρωση του κόσμου, ενός πληθυσμού που υπερβαίνει τους 100.000 κατοίκους στους δυο Δήμους και των 500.000 στην ευρύτερη περιοχή, στην κατεύθυνση της συσπείρωσής του απέναντι σε μια καταστροφική προοπτική.

Παράλληλα προγραμματίζεται εκστρατεία ενημέρωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, με προσέγγιση των βουλευτών που εκλέγονται στην Αν. Αττική και το Βόρειο Τομέα, καθώς και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ- ώστε να σφυρηλατηθεί η ενότητά της, και όλων των Δήμων, ενάντια στην εγκατάσταση των διοδίων.

Εξετάζεται, επιπλέον, η σύνταξη υπομνήματος που να ανασκευάζει και να δείχνει τεκμηριωμένα και πλήρως αιτιολογημένα τα κενά της θετικής εισήγησης στην Περιφέρεια Αττικής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έρχεται σε σύγκρουση με την πρόσφατη πολιτική  απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όσο για την πρόταση οργάνωσης μαζικής συγκέντρωσης στη Γέφυρα της Βαρυμπόμπης στα τέλη Ιουνίου, αυτή φαίνεται προς το παρόν να εγκαταλείπεται, τόσο επειδή θα είναι σε εξέλιξη οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου όσο και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από το συγχρωτισμό. Δεν έλειψαν πάντως και οι φωνές που μιλούσαν για ακτιβιστικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα αποκλεισμό με ανθρώπινη αλυσίδα των συναρμόδιων υπουργείων, την ημέρα συνάντησης των δυο Δημάρχων με την πολιτική ηγεσία τους- και μόνο μ’ αυτήν, μια που αποκρούστηκε η προσπάθεια του υπουργού Μεταφορών να παραπέμψει τη συνάντηση στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου του.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος Δήμου Διονύσου Γ. Φωτάκης υπογράμμισε πως τρία είναι τα μέτωπα που πρέπει να αντιπαλέψει η διαδημοτική Επιτροπή:

*Η ηττοπάθεια: Στη θέση “ό, τι και να κάνουμε εμείς, διόδια θα μπουν” εμείς απαντάμε “δεν μπήκαν εδώ και 13 χρόνια, δεν θα μπουν και τώρα. Χρειάζεται αγώνας και αρραγές μέτωπο”.

*“Οι κάτοικοι θα εξαιρεθούν”: Το μέτρο, που το χαρακτήρισε “τυρί στη φάκα”, όπου εφαρμόστηκε, εν συνεχεία καταργήθηκε και πλέον όλοι πληρώνουν κανονικά.

*Η δημιουργία αρνητικού κλίματος στην κοινωνία: Η θέση που καλλιεργήθηκε από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – “Οι πλούσιοι των βορείων προαστίων δεν θέλουν να πληρώσουν”- πρέπει να πολεμηθεί με κάθε τρόπο, γιατί αποπροσνατολίζει την κοινή γνώμη από τις πραγματικές, αφόρητες για όλη την Αττική, παραμέτρους της εγκατάστασης διοδίων μέσα στον αστικό ιστό.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρευρέθηκαν από πλευράς Δήμου Διονύσου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Φωτάκης, Χ. Παπαβασιλείου και Ν. Καρυστινός, η δημοτική σύμβουλος Κ. Μαϊχόσογλου εκ μέρους της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων, ο Μ. Ουρανός από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Διονύσου Κ. Μπομπής και ευρεία αντιπροσωπεία του ΣΕΒΑ με τους Δ. Μανδάλακα, Π. Σκαγιά, Α. Κοροπούλη και Α. Κολτσίδα.

Αντιστοίχως από το Δήμο Κηφισιάς, πλην του Δημάρχου Γ. Θωμάκου, παρευρέθηκαν οι Α. Μακρής Αντιδήμαρχος που συντόνιζε τη συνεδρίαση, Στ. Ζαπάντης Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Λιανός, Σ. Πατρινού και Γ. Σκορδίλης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Εκάλης Π. Σφηκάκης και ο Κ. Ζαφειρούλης τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς.