logo


Ευτυχώς δεν ήταν δασική, ήταν όμως η σοβαρότερη πυρκαγιά στο Δήμο Διονύσου για φέτος, αυτή που έγκαιρα κατασβέστηκε την Τετάρτη 20 Μαϊου σε αποθήκη δομικών υλικών στην Άνοιξη. Στο σημείο έσπευσαν έγκαιρα 10 οχήματα από τα Κλιμάκια Εθελοντών του Δήμου Διονύσου, 2 από τις Αφίδνες, δυο από την Εκάλη, ένα από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 5 ατόμων. Η κινητοποίηση αυτή, υπογραμμίζει στην Οδό Διονύσου ο Χ. Σισμάνογλου από το Κλιμάκιο του Αγ. Στεφάνου, που δείχνει τη μεγάλη ετοιμότητα των Εθελοντών, ήταν απαραίτητη και λόγω της φύσης των υλικών (σ.σ. άλλωστε το πρωί της επόμενης ημέρας σημειώθηκε αναζωπύρωση!), αλλά και λόγω της θέσης της επιχείρησης, που θα μπορούσε να ευνοήσει την εξάπλωση δασικής πλέον πυρκαγιάς.

Με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει από την 1 Μαϊου, η Οδός Διονύσου, κατέγραψε, όπως κάθε χρόνο, την ετοιμότητα των 5 Κλιμακίων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της πόλης, που φέτος φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά- όπως μεγαλύτερες είναι και οι ανησυχίες τους για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι.

Κλιμάκιο Ροδόπολης: Ανησυχία για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι

Τους προβληματισμούς τους για το καλοκαίρι που ήδη έχει ξεκινήσει καυτό, εκφράζουν στην Οδό Διονύσου οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από το Κλιμάκιο της Ροδόπολης, με τον Μ. Ποντίκη να υπογραμμίζει παράλληλα τη μεγαλύτερη ετοιμότητα και το μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, στα 10 φθάνουν τα οχήματα που έχει φέτος στη διάθεσή του το Κλιμάκιο της Ροδόπολης, μια που ενισχύθηκε με τρία οχήματα προερχόμενα από χορηγίες- το ένα από τη Νέα Οδό και τα άλλα δυο από χορηγούς που επιθμούν να μείνουν ανώνυμοι.

Μαζί με την ενίσχυση του στόλου, ήρθε και η αύξηση του αριθμού των εθελοντών, που φθάνουν φέτος τους 98 ενεργούς, με 66 από αυτούς να είναι πιστοποιημένοι από την Πυροσβεστική Ακαδημία, έχουν δηλαδή παρακολουθήσει ειδική πολύωρη εκπαίδευση και ανάλογη εμπειρία, μια που εξάσκηση γίνεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η αύξηση στον αριθμό των εθελοντών οφείλεται τόσο σε νέες εγγραφές, όσο και σε επανενεργοποίηση παλιών εθελοντών, που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί από την ενεργό δράση. Η επιστροφή τους, λέει ο Πρόεδρος του Κλιμακίου, είναι πολύτιμη γιατί εκτός των άλλων σημαίνει πως μεταλαμπαδεύουν τη γνώση και την εμπειρία τους στα πιο νέα παιδιά, ώστε να εγκλιματιστούν γρηγορότερα.

Έτσι, υπογραμμίζει ο κ. Ποντίκης, με το στόλο και τους εθελοντές που έχουμε φέτος, η ανταπόκρισή μας είναι άμεση, μέσα σε 2-3 λεπτά αφότου ενημερωθούμε για οποιοδήποτε συμβάν, ενώ λόγω του μεγαλύτερου αριθμού εθελοντών, μπορούμε πλέον να έχουμε εφεδρείες.

Τα παραπάνω- καθόλα αισιόδοξα- δεδομένα αντισταθμίζονται, εντούτοις, από τις προβλέψεις για το καλοκαίρι που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του: “Ανησυχούμε γιατί σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το φετινό αναμένεται να είναι το πιο θερμό καλοκαίρι μετά το 1917! Αν συνυπολογίσουμε και την κλιματική αλλαγή, που δεν δίνει πια βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο, περιμένουμε- αν και το απευχόμαστε βέβαια- συμβάντα τους επόμενους μήνες”, υπογραμμίζει ο κ. Ποντίκης.

Αυτός είναι ο πρώτος και κυριότερος προβληματισμός των Εθελοντών της Ροδόπολης. Αμέσως μετά έρχεται θέμα  που ανήκει μεν στην αρμοδιότητα της πολιτείας, μπορεί όμως να επηρεάσει όχι μόνο το Δήμο Διονύσου αλλά και ολόκληρη τη Βορειαονατολική Αττική: “Μας ανησυχεί η κλειστή δομή προσφύγων στη Μαλακάσα. Εκεί φιλοξενούνται τρεις με τέσσερις χιλιάδες άτομα περίπου. Αρκεί μια αβλεψία ή μια ενέργεια αντίδρασης, όπως έχει συμβεί στα νησιά με ανάλογες δομές για παράδειγμα, για να προκύψει φωτιά που γρήγορα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, λόγω και του περιβάλλοντος χώρου με τη δασική βλάστηση. Το πρόβλημα, που είναι ήδη γνωστό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και περιπολία από πυροσβεστικά οχήματα, ώστε οποιοδήποτε συμβάν να αντιμετωπιστεί εγκαίρως πριν να πάρει διαστάσεις”.

Επιπλέον, λόγω του κορονοϊού και της οικονομικής δυσπραγίας, είναι όλο και δυσκολότερο να βρεθούν χορηγοί για τη λειτουργία και τον εξοπλισμό των εθελοντικών Κλιμακίων: “Τα μέλη μας πληρώνουν μια συμβολική συνδρομή, που μόλις και καλύπτει κάποια βασικά είδη. To μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μας καλύπτονται από χορηγίες, με το επιπλέον δεδομένο πως εδώ και 6 χρόνια δεν έχουμε πάρει την παραμικρή επιχορήγηση από το Δήμο Διονύσου”.

Ένα ακόμη, σχετικό, θέμα που απασχολεί τους Εθελοντές είναι η ασφάλισή τους, που συζητείται επί χρόνια χωρίς να έχει γίνει ακόμη πράξη από την πολιτεία, καθώς και η εξασφάλισή τους σε περίπτωση αστικής ευθύνης, τομείς που καλύπτονται μόνο για όσους υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το χρόνια αίτημα των Εθελοντών, που το διεκδικούσαν μεμονωμένα Κλιμάκια από τη χώρα, φαίνεται  πλέον πως προωθείται πιο δυναμικά και οργανωμένα από τη νεοσύστατη Πανελλήνια Οργάνωση Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας.

Κλιμάκιο Αγ. Στεφάνου: Ανησυχία για τη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα

Ένα νέο όχημα, παραχωρημένο από το Πυροσβεστικό Σώμα, έχει ενισχύσει φέτος το στόλο του Κλιμακίου Αγ. Στεφάνου, που μετράει 6 συνολικά οχήματα διαφορετικής δυναμικότητας. Το νέο πυροσβεστικό, τύπου Δ, δηλαδή άνω των 10 τόνων σε χωρητικότητα νερού, είναι έτοιμο και περιμένει τις πινακίδες και την ασφάλεια, που θα εξασφαλιστούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το ανθρώπινο δυναμικό του Κλιμακίου ανέρχεται σε 60 ενεργούς Εθελοντές, οι οποίοι σε ποσοστό 80% περίπου είναι πιστοποιημένοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το οικονομικό πρόβλημα απασχολεί και το Κλιμάκιο του Αγ. Στεφάνου, μια που οι- προθυμότεροι άλλες χρονιές- χορηγοί έχουν πλέον στραφεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας- “και καλά κάνουν, γιατί απειλείται η δημόσια υγεία”, τονίζει ο κ. Σισμάνογλου. Και ενώ είναι αλήθεια πως ο Δήμος Διονύσου, με τον οποίο διατηρούν πολύ καλή συνεργασία, ανταποκρίνεται αμέσως σε όποιο αίτημα για επισκευή των πυροσβεστικών οχημάτων τού υποβληθεί, είναι επίσης αλήθεια πως επιχορήγηση στα Κλιμάκια τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχει δοθεί, ενώ απαραίτητη είναι και η συνεχής ανανέωση του εξοπλισμού τόσο των οχημάτων όσο και των Εθελοντών.

Ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Αγ. Στεφάνου μοιράζεται από την πλευρά του την ανησυχία για πιθανό συμβάν προερχόμενο από τη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα: “Η τοποθεσία εκεί ανήκει στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό, που έχει ακόμη στη δικαιοδοσία του ένα πολύ μεγάλο δασικό κομμάτι. Η δομή μπορεί να αποδειχθεί μπαρουταποθήκη, ακόμη κι αν φυλάσσεται συνεχώς. Ας μη ξεχνάμε πως οι φωτιές που έχουν απειλήσει την πόλη είχαν έρθει από αλλού, ήταν εισαγόμενες, και είχαμε την τύχη να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με αυτοθυσία από τους Εθελοντές”, υπογραμμίζει ο κ. Σισμάνογλου, προσθέτοντας πως χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όσον αφορά στις οδηγίες προς τους πολίτες, δυο είναι να τα νούμερα που μπορούν να καλούν σε περίπτωση φωτιάς: Το 199 για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το 112, το ευρωπαϊκό νούμερο έκτακτης ανάγκης. Δεν θα πρέπει να λησμονούν εξάλλου πως η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και 20 ημέρες και μέχρι τη λήξη της, στις 31 Οκτωβρίου, απαγορεύεται ρητά η κάθε είδους υπαίθρια καύση. Τέλος, υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών αδόμητων οικοπέδων είναι ο καθαρισμός τους, μια που “σε όλο το εύρος της πόλης το ύψος των αγριόχορτων στα οικόπεδα φτάνει και ξεπερνάει τα δυο μέτρα”. Και βέβαια να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είναι οι πλέον έγκυρες.

Κλιμάκιο Κρυονερίου: Ανησυχία για το Τατόι

Με 7 οχήματα και 30 ενεργούς εθελοντές, όλους πιστοποιημένους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Κλιμάκιο Κρυονερίου είναι και πάλι έτοιμο να αντιμετωπίσει και αυτή την αντιπυρική περίοδο. Έχοντας όμως στην ευθύνη του την αχανή έκταση του κτήματος Τατοϊου, στην οποία μάλιστα εμπλέκονται πολλοί φορείς, η ανησυχία είναι μεγάλη.

Ο Χ. Μπονόβας εκ μέρους των Εθελοντών υπογραμμίζει πως το Κτήμα παραμένει ακαθάριστο, με πολλούς δρόμους να είναι πλέον δύσβατοι λόγω της συσσώρευσης όγκων κλαδιών, ενώ και οι πηροσβεστικοί κρουνοί δεν έχουν νερό. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο Σύνδεσμος Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ), στον οποίο ο Δήμος Διονύσου είναι μέλος με συνδρομή που ακουμπάει τις 100.000 ευρώ, δεν έχει κάνει και πολλά πράγματα, υπογραμμίζει ο κ. Μπονόβας: “Περιμένουμε τον ΣΥΝΠΑ να βοηθήσει με κάποιες βάρδιες, ενώ θα μπορούσε να αναλάβει και μέρος της συντήρησης των οχημάτων του Κλιμακίου, που την διεκπεραιώνουμε αποκλειστικά με δικές μας δαπάνες. Στο κάτω κάτω, η πυροπροστασία της περιοχής βασίζεται στους Εθελοντές της. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Το Κρυονέρι, επιπλέον, αντιμετωπίζει ένα ακόμη μεγάλο κίνδυνο, που κάνει κάθε καλοκαίρι αισθητή την παρουσία του: Η υπερκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω καύσωνα, προκαλεί εκρήξεις στους πυλώνες της ΔΕΗ. Έτσι η φωτιά είναι δεδομένη. Ειδικά στην οδό Ασκληπιού, δίπλα στο ρέμα της Χελιδονούς, όπου το δίκτυο ηλεκτρικού είναι παλιό και κακοσυντηρημένο, συμβάντα σημειώνονται κάθε καλοκαίρι.

Στενά συνδεδεμένη με το δίκτυο ηλεκτρισμού είναι και η ανάγκη καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και το κλάδεμα όσων κλαδιών ακουμπούν στα καλώδια: “Πράγματι η ΔΕΗ ήρθε και έκοψε ένα πεύκο, λίγο πιο πάνω από το Κλιμάκιο, αλλά άφησε τα κλαδιά που πλέον έχουν ξεραθεί, κάτω από τον πυλώνα”, λέει στην Οδό Διονύσου ο εκπρόσωπος των Εθελοντών. Υπενθυμίζεται εδώ πως το Κλιμάκιο του Κρυονερίου πριν από τρία χρόνια προχώρησε στη χαρτογράφηση του Κτήματος Τατοϊου, και κατέγραψε κρουνούς, μονοπάτια, αντλιοστάσια και γεωτρήσεις, γεφυράκια, πυλώνες της ΔΕΗ και πυροφυλάκια, τα πάντα. Αυτόν τον Επιχειρησιακό Χάρτη, λέει ο κ. Μπονόβας, τον τυπώσαμε σε όσα αντίγραφα μπορέσαμε και τον δώσαμε σε όλα τα Κλιμάκια Εθελοντών της περιοχής καθώς και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αλλά μικρή χρησιμότητα έχει, αν δεν μπουν οι κατάλληλες σημάνσεις, γιατί εμείς γνωρίζουμε την περιοχή, αλλά όχι και οι συνάδελφοι. Η τοποθέτηση αυτής της σήμανσης, που θα αντιστοιχεί στις επισημάνσεις του Χάρτη, υπολογίζουμε πως κοστίζει 5-6000 ευρώ. Γι’ αυτό και έχουμε απευθυνθεί στο Δήμο και στο Δασαρχείο, ώστε να αναλάβουν τη δαπάνη.

Κλιμάκιο Άνοιξης: «Τα ίδια ζητάμε κάθε χρόνο, αλλά ανταπόκριση καμιά»

Για τους Εθελοντές της Άνοιξης τίποτα δεν αλλάζει χρόνο με το χρόνο. “Τα προβλήματά μας είναι γνωστά σε όλους, και σε κάθε Διοίκηση. Κάθε χρόνο τα καταθέτουμε εγκαίρως, κάποιος τα καταγράφει, μας υπόσχονται πως θα λυθούν και έρχεται η επόμενη χρονιά, τα παλιά προβλήματα δεν έχουν λυθεί, και εντωμεταξύ έχουν προστεθεί και νέα. Αφιερώνουμε πολλές ώρες από τη ζωή μας στον εθελοντισμό. Και λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια”, λέει στην Οδό Διονύσου ο Σπ.  Καλύβας. Ο ίδιος έχει μεταδώσει το μεράκι του εθελοντισμού και στο γιο του Δημήτρη, που κυριολεκτικά ανδρώθηκε στο Κλιμάκιο. Μαζί τους ο Χ. Τσακουμάκης και ο Α. Πολυχρονάκης, η παλιά και η νέα φρουρά στους Εθελοντές της Άνοιξης

Είναι αλήθεια πως το κλιμάκιο της Άνοιξης στεγάζεται σε ένα παλιό βαγόνι τρένου, δίπλα ακριβώς από το γήπεδο ποδοσφαίρου της περιοχής, που το έχουν διαμορφώσει με πολλή προσωπική τους δουλειά οι Εθελοντές. Εντούτοις, το βαγόνι δεν έχει χώρο υγιεινής. Και η τουαλέτα που τους παραχωρήθηκε από το Δήμο- “άσε καλύτερα. Προς το παρόν πηγαίνουμε στο δασάκι απέναντι, ούτε σκυλιά να ήμασταν. Επιπλέον τα ποντίκια κόβουν βόλτες, τα ακούμε το βράδυ αν χρειαστεί να διανυκτερεύσουμε εδώ”.

Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα: “Ζητάμε ένα ISOBOX, ναι ΘΑ σας δώσουμε. Ζητάμε στολές, ναι, ΘΑ σας πάρουμε. Τελικά πήραμε 2-3 με χορηγία ιδιώτη. Ζητάμε μάνικες που είναι σάπιες και σκίζονται την ώρα που πετάμε νερό. Το πάθαμε όταν τρέξαμε στη φωτιά στην αποθήκη πριν από λίγες ημέρες. Ρωτήστε την Αντιδήμαρχο, μπροστά ήταν. Δεν ζητάμε χρήμα. Ζητάμε πράγματα που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας λίγο ευκολότερη. Βοηθάμε τον τόπο μας, αλλά να μας βοηθάει και ο τόπος μας”, λέει ο κ. Καλύβας. Ο ίδιος είναι κατά σύμπτωση μηχανικός αυτοικινήτων και μπορεί να επιδιορθώνει τυχόν μικροβλάβες στα τρία οχήματα που διαθέτει το Κλιμάκιο: “Αλλά τα οχήματα αυτά θέλουν συντήρηση. Ούτε αυτό δεν μας προσφέρουν. Από την άλλη πλευρά βέβαια μας ζητάνε να τρέχουμε στις φωτιές. Ε πώς θα πάμε στις φωτιές έτσι, με οχήματα που φοβόμαστε να οδηγήσουμε χωρίς φρένα ή χωρίς χειρόφρενο; Δηλαδή γιατί δεν σέβονται τον κόπο μας;”.

Στην Άνοιξη δραστηριοποιούνται περίπου 30 Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας. Από αυτούς οι 18 είναι ενεργοί και πιστοποιημένοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν συμβάντα είτε αστικά, όπως αυτό που σημειώθηκε στην αποθήκη δομικών υλικών, είτε δασικά. Εντούτοις διαπιστώνουν, όπως και πέρυσι, πως είναι δύσκολο να προσεγγίσουν νέους εθελοντές, μια που “πώς θα έρθει ένα νέο παιδί, αν δεν μπορούμε να του δώσουμε μια στολή τουλάχιστον;”.

Όπως και οι συνάδελφοί τους από τα υπόλοιπα Κλιμάκια Εθελοντών του Δήμου, φοβούνται το καλοκαίρι που έρχεται, μια που η παρατεταμένη ξηρασία αλλά και η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί τις συνθήκες για μεγάλες φωτιές.

Κλιμάκιο Διονύσου: Έκκληση για βάρδιες κατοίκων στο Διονυσοβούνι

Διαφορετική είναι η περίπτωση του Κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου. Αυξημένη η δύναμή του φέτος κατά 15 νέα μέλη,  πιστοποιημένα είναι γύρω στα 25, όχι όμως για πυρόσβεση αλλά για δασοπροστασία. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε κανέναν τους να ριχτεί στις μεγάλες φωτιές που κατέκαψαν την περιοχή και να βοηθήσει όπως και όσο μπορούσε, όταν οι φλόγες είχαν φτάσει στα σπίτια της Κοινότητας Διονύσου το 1995 και το 2009.

“Μπορεί να μην είμαστε αυτοί με τις μάνικες, όμως όλο το χρόνο παλεύουμε να αποτρέψουμε συμβάντα φωτιάς το καλοκαίρι. Γι’ αυτό κάνουμε τις δενδροφυτεύσεις, γι’ αυτό φωνάζουμε για τον έγκαιρο καθαρισμό γύρω από το δίκτυο της ΔΕΗ και για το κλάδεμα όσων πεύκων ακουμπούν στα καλώδια, γι’ αυτό πιέζουμε για την επάνδρωση του πυροφυλάκιου στο Διονυσοβούνι 24 ώρες και 7 ημέρες την εβδομάδα”, υπογραμμίζει ο Δ. Πιτιανούδης εκ μέρους του Κλιμακίου, μαζί με την Α. Παρασκευά, τον Σπ. Αρταβάνη και τον Ν. Μασέρα.

Παρών στη συζήτηση με την Οδό Διονύσου και ο Δ. Χριστόπουλος, αξιωματικός της Αστυνομίας εν αποστρατεία ειδικός σε θέματα τηλεπικοινωνιών και δημοτικής ασφάλειας, που ενισχύει με την εμπειρία και τις γνώσεις του το Κλιμάκιο. Ο ίδιος επιμένει ιδιαιτέρως στη σημασία του πυροφυλάκιου: “Σήμερα είναι μεταλλικό, που σημαίνει προελκύει τους κεραυνούς. Πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με ξύλινο, και αν όχι όλο, τουλάχιστον η βάση του. Πρέπει ακόμη να μπει αλεξικέραυνο, καθώς και χημική τουαλέτα για όσους κάνουν βάρδιες, ενώ ανάγκη είναι να γειωθεί και η υδατοδεξαμενή, επίσης μεταλλική, που έχουν παραχωρήσει τα Λατομεία για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων”. Επιπλέον ο κ. Χριστόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να εξοπλιστεί το πυροφυλάκιο με ασύρματη επικοινωνία και με φώτα σφαλείας συνδεδεμένα με τηλεειδοποίηση, που σημαίνει να συνδεθεί με ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών τόξων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το πυροφυλάκιο αποτελεί κάθε χρόνο στόχο βανδαλισμών. Φέτος έσπασαν την πόρτα, πέταξαν όλα τα πράγματα έξω και τα διέλυσαν,  λένε οι Εθελοντές, που βλέπουν και τα γραφεία τους συχνά πυκνά να καταστρέφονται. Πρόσφατα άγνωστοι έσπασαν- πάλι- τα τζάμια, κατέστρεψαν τον πάγκο έξω από τα γραφεία, πέρυσι είχαν σπάσει τη μαρμάρινη βρύση, ενώ ο χώρος, τον οποίο καθαρίζουν καθημερινά οι Εθελοντές, το βράδυ γεμίζει σκουπίδια. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Δήμο εξετάζουν τη δυνατότητα μιας περίφραξης, που θα προστατεύει το χώρο.

Η συνεργασία των Εθελοντών, υπενθυμίζεται, με το Τοπικό Συμβούλιο και ειδικά τους Λ. Γεωργοκίτσο και Δ. Ιατρού, “έδωσε” λίστα 24 σημείων για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να ενισχυθεί η πυροπροστασία της περιοχής.

Ανάμεσα στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν είναι και η επάνδρωση του πυροφυλάκιου, “του πιο σημαντικού για την περιοχή μας” ώστε υπάρχει διαρκής εποπτεία και επιφυλακή 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Ήδη η μια 8ωρη βάρδια και για το διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου έχει καλυφθεί από τα Λατομεία, ενώ άλλη μια βάρδια- “μάλλον, αλλά όχι σίγουρα”- θα αναλάβει πυροφύλακας εκ μέρους του ΣΠΑΠ. Η τρίτη βάρδια θα καλυφθεί από το Δήμο. Αλλά τα Σαββατοκύριακα μένουν ακάλυπτα- και εκεί οι Εθελοντές κάνουν έκκληση στους κατοίκους του Διόνυσου να προστρέξουν ώστε να καλυφθούν τα κενά στις βάρδιες και να συμβάλουν στην πυροπροστασία της περιοχής.