logo


Η τιμή μονάδας για τον ελαιοχρωματισμό στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγ. Στεφάνου, που πρότεινε στη χθεσινή (5/6) συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης η Πρόεδρός της Τ. Κώνστα, ήταν η αφορμή για την ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και τη Δημοτική Αρχή. Το έναυσμα δόθηκε από την τοποθέτηση της Ι. Δαχτυλίδη εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, που πρόσφατα αντικατέστησε τη Μ. Τσαμπαρλή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής.

Η κ. Δαχτυλίδη στη γραπτή τοποθέτησή της (σ.σ. η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς) υποστηρίζει πως η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που πρότεινε η Πρόεδρος ήταν κατά  30% ευρώ περίπου υψηλότερη από την τιμή που παλαιότερα πετύχαινε η Σχολική Επιτροπή. Η ίδια επικαλείται τα αρχεία της Σχολικής Επιτροπής, που όμως όπως είναι γνωστό δεν έχουν παραδοθεί επισήμως από τον τέως Πρόεδρό της, γεγονός που έχει καταδικαστεί δημόσια από τον επικεφαλής της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων σε συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Δαχτυλίδη, με ταυτόχρονη αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου, ήταν:

“ΟΧΙ με τοποθέτηση. Οι τιμή είναι κατά 30% αυξημένη από παλιότερες προσφορές που έχει στα αρχεία της η Σχολική Επιτροπή και κυρίως δεν έχουν διαχωριστεί οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι για την κοστολόγηση του έργου” (σ.σ. Η παράθεση του μηνύματος είναι επί λέξει, μια που η Οδός Διονύσου- όπως άλλωστε φαίνεται και στη σχετική λίστα- συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αποδέκτες των μηνυμάτων- προσκλήσεων, εισηγήσεων, τοποθετήσεων των μελών- της Σχολικής Επιτροπής).

Σε συνέχεια της παραπάνω τοποθέτησης, η παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με την τιμή του ελαιοχρωματισμού, όπου κατηγορούσε τη Δημοτική Αρχή για επιζήμια για την Επιτροπή προμήθεια, καθώς και για σκοπιμότητα στην πραγματοποίηση της συνεδρίασης δια περιφοράς και όχι δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν άμεση, μια που σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου και με τα στοιχεία που παρατίθενται, η τιμή ανά τετραγωνικό που είχε επιτύχει η απελθούσα Διοίκηση στη Σχολική Επιτροπή, νυν μείζων μειοψηφία, για την ίδια δουλειά στα ίδια σχολεία το 2018 ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αναλυτικά οι δυο ανακοινώσεις έχουν εξής (σ.σ. και για τις δυο έχει διατηρηθεί η αρχική ορθογραφία):

Η θέση της εκπροσώπου της παράταξης Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες για την συνεδρίαση της Β βάθμιας σχολικής επιτροπής.

Εχθές 3 Ιουνίου 2020 μας απεστάλλει πρόσκληση για την έκτακτη συνεδρίαση της Β’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Στο δεύτερο θέμα της πρόσκλησης, η πρόεδρος εισηγείται την αναγκαιότητα και την έγκριση ποσού όσον αφορά τον ελαιοχρωματισμό των συστεγαζόμενων σχολείων Γυμνασίου και Λυκείου του Αγ. Στεφάνου. Η πρόεδρος αναζήτησε προσφορές με ενδεικτικό προϋπολογισμό 3,35€ /τ.μ. για 1740 τ.μ. συνολικά.

Για ακόμη μία φορά η κ. Πρόεδρος δεν είχε χρόνο να αναζητήσει τυχών προηγούμενες προσφορές στα αρχεία της Β’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής , για να διαφυλάξει τα χρήματα που διαχειρίζεται , στα οποία θα έβρισκε τιμολογήσεις εργασιών με 2,50€ / τ.μ. για εσωτερικούς χώρους. Στα αναφερόμενα σχολεία τα μέτρα των εσωτερικών χώρων είναι 1.100 τ.μ. , όπου με έναν απλό υπολογισμό παρατηρήσαμε πως η επιτροπή θα ζημιωθεί κατά 1.100,00€ περίπου.

Επίσης σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε πως, είναι πια απολύτως προφανής η σκοπιμότητα η συνεδρίαση αυτή να γίνει δια περιφοράς (που κανονικά θα έπρεπε να είναι δια ζώσης ή έστω με τηλεδιάσκεψη – αφού τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης της νόσου COVID_19 έχουν πάψει να ισχύουν, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι ΜΑΘΗΤΕΣ της Α βάθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης κάνουν καθημερινά μαθήματα στα σχολεία μας και την ίδια στιγμή τα ΜΕΛΗ της Β βάθμιας σχολικής επιτροπής αρνούνται να συνεδριάζουν από κοντά), με αυτή τη μεθόδευση ουσιαστικά δεν μπορούμε να ζητήσουμε την απόσυρση του θέματος και την εκ νέου εισήγησή του έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το σωστό καταμερισμό τ.μ. , χώρων και δαπάνης. Ειδικά δε για το θέμα της τηλεδιάσκεψης οι αιτιάσεις που μας παρουσιάστηκαν για την μη επιλογή της είναι τουλάχιστον προσχηματικές ενώ εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αστείες.

Άραγε οι δύο νομικοί σύμβουλοι του Δήμου στους οποίους έχει ανατεθεί ο έλεγχος των αναθέσεων και των συμβάσεων των Επιτροπών δεν εντόπισαν και αυτό το δεύτερο μεγάλο κενό (βλ. πρώτο ανάθεση αντισηπτικών) που ζημιώνει πάλι το ταμείο της Επιτροπής;

Για άλλη μία φορά τα συγχαρητήριά μας για την σωστή διαχείριση χρήματος και χρόνου των ΝΠΔΔ και των Συμβούλων του Δήμου μας.

Υ.Γ. Προφανέστατα είμαστε υπέρ των καλλωπισμών και της συντήρησης των Σχολικών μας μονάδων, διαδικασίες που τηρήσαμε σε όλη την διάρκεια της θητείας μας, αλλά καταδικάζουμε την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για το σκοπό αυτό και με αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις.

Οφειλόμενη απάντηση αναφορικά με τον ελαιοχρωματισμό στα σχολεία του Αγ. Στεφάνου

Αναφορικά με ανακοίνωση της παράταξης «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες», στην οποία γίνεται αναφορά στον ελαιοχρωματισμό των συστεγαζόμενων σχολείων Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Στεφάνου από τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή,  με ενδεικτικό προϋπολογισμό 3,35  € /τ.μ. για 1740 τ.μ., και απαράδεκτα υπονοούμενα για δήθεν υπερτιμολόγηση, αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε την αντίστοιχη απόφαση του 2018 (υπ’αριθμόν 122/2018) για τον ελαιοχρωματισμό των ίδιων σχολείων.

Από αυτήν προκύπτει ότι για  μόλις 420 τ.μ. η τιμή ανά τ.μ. ήταν 9,7035  € /τ.μ. με συνολική δαπάνη 4.070 € χωρίς το ΦΠΑ. Δηλαδή σχεδόν… τριπλάσια από την τιμή που αναφέρεται στην απόφαση της σημερινής Διοίκησης του Νομικού Προσώπου!

Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση περί υποτιθέμενης ζημίας 1.100 ευρώ δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Ειδικά μάλιστα όταν για το 2019 δεν υπάρχουν αντίστοιχες συγκρίσιμες προσφορές, καθώς ο απελθών Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής δεν παρέδωσε ως όφειλε τα διαχειριστικά στοιχεία.

Για τα πεπραγμένα όμως της απελθούσας Διοίκησης της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής που όρισε η τότε διοικούσα παράταξη «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες», θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση με ονόματα και στοιχεία όταν έρθει η ώρα.