logo


Εγκληματική καταστροφή του περιβάλλοντος στη Σταμάτα δίπλα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με μπαζότοπο κολοσσιαίων διαστάσεων πάνω σε ρέμα, σε ζώνη προστασίας και κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Δεν είναι μόνο η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι και η ένοχη σιωπή όσων ξέρουν και δεν μιλούν, είναι η υποκρισία όλων αυτών που συναλλάσσονται προκειμένου οι μεν να διατηρούνται στην εξουσία και οι δε να τους ελέγχουν και απειλούν. Η δραστηριότητα απόθεσης μπάζων στην περιοχή πρέπει να λαμβάνει χώρα επί δεκαετίες υπό την ανοχή, σιωπή και ενδεχομένως την ενθάρρυνση όλων των διοικήσεων του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου και πριν από αυτούς ως Κοινότητα Σταμάτας.

Η Παράταξη «ΕΥΠΟΛΙΣ-Συνεργασία Δημοτών Δήμου Διονύσου» με αίσθημα ευθύνης αλλά και ευαισθησίας τα τουλάχιστον 3 χρόνια δραστηριότητάς της, έχει αναδείξει πολλά θέματα σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Αναρωτιόμαστε γιατί τόση υποκρισία;;; είναι εξοργιστικό κάποιοι να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, κάνοντας τις «απαραίτητες» έγγραφες ενέργειες προς τους «αρμοδίους» ενώ παράλληλα να συνομιλούν και συναλλάσσονται με τους παρανομούντες διατηρώντας τις θέσεις «ευθύνης» και τα προνόμια τους.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι κανείς από την διοίκηση Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι δεν αντέδρασαν στις αναφορές –καταγγελίες της παράταξής μας τόσο καιρό. Το θέμα αυτό ευαισθητοποίησε πρώτα το Περιφερειακό συμβούλιο και συζητήθηκε αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την επίλυσή του. Οι δικοί μας «αρμόδιοι» επέλεξαν την σιγή. Τώρα και μετά τις εξελίξεις στο Περιφερειακό συμβούλιο στα πλαίσια της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στα Τοπικά, κερδίζουν χρόνο…

Στο σημερινό τοπικό συμβούλιο της Σταμάτας συζητείται η καταγγελία κάποιου που είχε το θάρρος να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στα όποια συμφέροντα για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το χρέος και την ευθύνη να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, δίνοντας την δυνατότητα στις μελλοντικές γενιές να ζήσουν καλύτερα.

Η συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας με αποκλειστικό θέμα τον μπαζότοπο στη θέση «Προφήτης Ηλίας» είναι προσχηματική, καθώς το πρόβλημα εκεί είναι γνωστό σε όλους τους «αρμόδιους» εδώ και πολλά χρόνια χωρίς καν να αναγνωρίζουν το πρόβλημα.

Το θέμα τέθηκε με το πλέον επίσημο τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/04/2020 από τον επικεφαλής του «Εύπολις – Συνεργασία Δημοτών Διονύσου» και δημοτικό σύμβουλο κ. Κ. Κουριδάκη. Οι αιτιάσεις και οι δικαιολογίες όλων όσοι άσκησαν και ασκούν διοίκηση, να πετάξουν από πάνω τους τις πρόδηλες ευθύνες τους είναι το λιγότερο κωμικοτραγικές. Αντίστοιχες είναι οι δικαιολογίες του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας (όπως δημοσιεύονται στην Οδό Διονύσου) ότι τοποθετήθηκε αλυσίδα με λουκέτο και πινακίδα ότι απαγορεύεται η ρίψη μπάζων την περιοχή.

Αντί να ενεργήσει αμέσως η αρμόδια Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος (και κατ’ επέκταση ο ίδιος ο Δήμαρχος) στην επίσημη καταγγελία του επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Διονύσου, κινητοποιήθηκε αργότερα στην καταγγελία πολίτη, τον οποίον και συγχαίρουμε για την γενναία πράξη του. Κάλλιο αργά πάρα ποτέ, αλλά είναι φανερή η απαξίωση των θεσμών του Δήμου μας από την Δημοτική Αρχή.

Το θέμα συζητήθηκε ήδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της προηγούμενης Τετάρτης (03/06), όπου η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή με την επιβολή όσων κυρώσεων προδιαγράφονται από τη Νομοθεσία.

Ας μην κρυβόμαστε. Το μπάζωμα είναι τεραστίων διαστάσεων και η αποκατάσταση του χώρου ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου Διονύσου (ακόμα και αν πραγματικά το ήθελε). Η υπόθεση έχει πάει πλέον στην Περιφέρεια Αττικής και ελπίζουμε σύντομα και στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.

Για την συγκάλυψη και την πιθανή διευκόλυνση των καταπατητών από τον Δήμο Διονύσου, έφτασε η ώρα να μας κοινοποιηθεί και ο λογαριασμός. Και θα είναι βαρύς, όπως και η απολογία όλων αυτών που απλά σιωπούν.

Ο Δήμος Διονύσου «εορτάζει» την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με την συγκάλυψη των διαχρονικών ευθυνών του για τον κατ΄ εξακολούθηση βιασμό του περιβάλλοντος που μας έχει παραχωρηθεί απλόχερα και γενναιόδωρα από τη Φύση.