logo


Καλύτερη συγκυρία δεν θα μπορούσε να βρει το Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας, για να συζητήσει σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου εδώ και δεκαετίες απορρίπτονται παρανόμως εκατομμύρια κυβικά μπάζων, σε μια περιοχή μάλιστα που καλύπτεται από το Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού. Η κατάσταση, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για τον Μαραθώνα λόγω πιθανής κατολίσθησης αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αν σημειωθεί, ο μη γένοιτο, πυρκαγιά.

Το θέμα, υπενθυμίζεται, είχε ανακινήσει πρόσφατα η παράταξη «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου» με ερώτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου τόσο ο νυν όσο και ο τέως Δήμαρχος υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους- αλλεπάλληλες καταγγελίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τηλεοπτικά κανάλια κ.λπ.- οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποβεί πλήρως άκαρπες: Τα μπάζα εξακολουθούν να σωρεύονται στην περιοχή, βιάζοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, ενώ η Εισαγγελία, το Δασαρχείο, το Δασονομείο, η Αστυνομία παραμένουν απαθείς θεατές.

Πρόσφατη εξέλιξη στο θέμα, όπως έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, αποτέλεσε η παρέμβαση στην Περιφέρεια της παράταξης “Οικολογική Συμμαχία”, που την 1η Μαϊου κατέθεσε σχετικό υπόμνημα ζητώντας την άμεση λήψη όλων των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων. Αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής ήταν η διαβεβαίωση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη ότι στην περιοχή έχει ήδη διενεργηθεί αυτοψία και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου.

Το θέμα του μπαζότοπου στον Προφήτη Ηλία ήρθε σήμερα στο Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας, μετά από έγγραφο της Αντιδημάρχου Γ. Λακαφώση, η οποία δέχτηκε σχετική καταγγελία ιδιώτη, και η οποία αν και είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση δεν παρέστη. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο ερωτηματικό: Ανταποκρίθηκε η Αντιδημαρχία, ο Δήμος, στην καταγγελία ιδιώτη, αλλά όχι σε αυτήν μιας παράταξης; Που μάλιστα προσκόμισε σειρά φωτογραφιών από τα βουνά τα μπάζα τα οποία συστηματικά εναποτίθενται παράνομα στην περιοχή, γεγονός που είναι εν γνώσει όλων των Δημοτικών Αρχών;

Η Αντιδήμαρχος συνόδευε την ιδιωτική καταγγελία με δυο έγγραφα: Ένα προς την Περιφέρεια και το Αστυνομικό Τμήμα, και ένα προς το Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας. Σ’ αυτό το δεύτερο αναφέρεται επί λέξει το εξής: “Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω σχετικό (σ.σ. την καταγγελία του ιδιώτη) που αφορά σε καταγγελία απόθεσης μπάζων και παρακαλούμε για τυχόν ενέργειές σας”. Έτσι μαζί με την αμηχανία των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, που κάποιες στιγμές πήρε τη μορφή ιδιαιτέρως έντονης διαμαρτυρίας, γεννήθηκε το δεύτερο ερωτηματικό: Η Κοινότητα Σταμάτας προκαλλικρατικά, και ο Δήμος Διονύσου εν συνεχεία, έχουν αποτύχει να σταματήσουν την παράνομη απόρριψη μπάζων και καλούν σήμερα το Τοπικό Συμβούλιο, που ούτε αρμοδιότητες έχει ούτε προσωπικό ούτε εξοπλισμό, να προβεί σε ποιες ακριβώς ενέργειες;

Παράλληλα οι τοπικοί σύμβουλοι Στ. Οικονόμου, Γ. Νεστοριάδη και Γ. Σιδέρης από τη παράταξη της πλειοψηφίας και Στ. Γεωργοπούλου- Μπαρμπουνάκη από τον Εύπολι, μαζί με τον Πρόεδρο Γ. Κόκκαλη, υπενθύμισαν πως στις προτάσεις της Κοινότητας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου υπάρχει ειδική μνεία για την περιοχή του Προφήτη Ηλία: “Πρόθεσή μας, δημοσιευμένη, είναι να δημιουργηθεί εκεί πάρκο, βάσει μελέτης που είχε εκπονήσει παλιότερα ο Ηλιόπουλος. Είχαμε μάλιστα συζητήσει και πάλι τη δυνατότητα επιχωμάτωσης όλης της έκτασης και την ευρεία δενδροφύτευση, μέχρι και τα κατάλληλα δένδρα είχαμε ψάξει, ώστε να γίνει το πάρκο επισκέψιμο από όλους, και ειδικά από τα σχολεία. Τη μελέτη αυτή πρέπει να επικαιροποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τέτοια παρέμβαση, που θα διαμορφώσει το χώρο και θα μαζεύει και κόσμο, είναι βέβαιο πως θα αποτρέψει την απόθεση μπάζων”, υποστήριξαν οι τοπικοί σύμβουλοι.

Βολές εκτοξεύθηκαν ειδικά και εναντίον του Δασαρχείου που τόσα χρόνια παραμένει σιωπηλό, ή και ανεκτικό, στις αλλεπάλληλες καταγγελίες Κοινοτικών και Δημοτικών Αρχών, αλλά και κατά της Εισαγγελίας, που επίσης δεν έχει παρέμβει αν και εν γνώσει του θέματος.

Οι τοπικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν επιπλέον σε δεκάδες δρομολόγια δεκάδων φορτηγών, όλη μέρα, που ανενόχλητα- “πρόκειται περί ασυδοσίας πλέον”, όπως ακούστηκε να λέει η κ. Γεωργοπούλου- μεταφέρουν μπάζα, προτείνοντας μάλιστα να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αποτροπής τους η εταιρεία φύλαξης με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος, ενώ δήλωναν επίμονα πως δεν νομιμοποιούνται θεσμικά να αστυνομεύουν οι ίδιοι την περιοχή.

Η απόφαση, μετά από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ελήφθη ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο: “Σεβόμενοι τους πολίτες και το περιβάλλον επιθυμούμε το κλείσιμο του χώρου της παράνομης απόρριψης μπάζων στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και την αποκατάσταση της περιοχής. Παράλληλα προτείνουμε να προχωρήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα για την Κοινότητα, όπου είχαμε ζητήσει τη δημιουργία πάρκου, με την επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία”.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί και τούτο: Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου και τον κ. Σιδέρη, και δεύτερος μπαζότοπος έχει δημιουργηθεί στη Σταμάτα, στην περιοχή της Αμυγδαλέζας, μέσα στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου λειτουργούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Ιππικός Όμιλος Βόρειας Αττικής. Εκεί από τις εκτεταμένες εγκαταστάσεις δεν έχει απομείνει τίποτα, ενώ ο ιδιοκτήτης σε αναφορά του καταγγέλλει πως το οικόπεδό του και έχει καεί και έχει γεμίσει με τόνους μπάζα και σκουπίδια.

Το τελευταίο ερωτηματικό, της Οδού Διονύσου, αφορά σε όλους, τοπικούς, κοινοτικούς, δημοτικούς, άρχοντες και προεστούς: Πόσο μετράει το πιθανό πολιτικό κόστος απέναντι “στο κατεστημένο που βολεύεται να πηγαίνει τα μπάζα του φτηνά και γρήγορα στη Σταμάτα, αντί για τη Ριτσώνα”, (σ.σ. είναι φράση που ακούσαμε στη σημερινή συνεδρίαση) καταστρέφοντας, μολύνοντας, ποδοπατώντας το περιβάλλον; Όταν αυτό το περιβάλλον γυρίσει να εκδικηθεί, πόσο έτοιμοι θα είμαστε να υποστούμε τις συνέπειες;