logo


Με προσφυγές στον Επίτροπο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαντά η παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων στην απόφαση περί προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών, που συζητήθηκε χθες Τρίτη 2/6 στην Οικονομική Επιτροπή, για την ανάδειξη οριστικού αναδόχου. Τη δέσμευση εξάλλου για την υποβολή προσφυγών είχε εκφράσει από τις 4 Μαϊου ο επικεφαλής της παράταξης Δ. Ζαμάνης, όταν και πάλι συζητήθηκε το εν λόγω θέμα.

Η προμήθεια, υπενθυμίζεται, έγινε με ανοιχτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό, όπου επετεύχθη μεγάλη σε σύγκριση με το παρελθόν έκπτωση, αλλά στην πορεία προέκυψε σοβαρό πρόβλημα: Ενώ στη μελέτη, που συνετάγη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, προβλεπόταν η υποχρέωση του όποιου ανάδοχου να παραδίδει τα καύσιμα σε σημείο που θα του υποδείξει ο Δήμος, η αρμόδια δημοτική Υπηρεσία, η ίδια που είχε συντάξει και τη μελέτη, και όταν η διαδικασία βρισκόταν στο στάδιο της ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου, παραδεχόμενη αβλεψία επεσήμανε πως ο όρος αυτός αντίκειται σε όσα προβλέπει η νομοθεσία. Παράλληλα η Υπηρεσία τόνιζε πως αποτελεί και καταστρατήγηση του ελεύθερου ανταγωνισμού, μια που είτε απέτρεπε άλλους ενδιαφερόμενους- που γνωρίζουν τις σχετικές διατάξεις- να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό είτε τους οδηγούσε να καταστρατηγήσουν το νόμο. Στο ίδιο έγγραφο  προτεινόταν η ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, στο κομμάτι που αφορούσε στην προμήθεια καυσίμων (σ.σ  η προμήθεια αφορούσε επιπλέον σε καύσιμα θέρμανσης και σε λιπαντικά) ενώ επισημαίνονταν συνολικά τα θέματα νομιμότητας, δημοσίου συμφέροντος, αθέμιτου ανταγωνισμού και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δήμου.

Αντί για τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, τότε, ο Δήμος είχε ζητήσει και λάβει ενυπόγραφη δήλωση του προσωρινού ακόμη αναδόχου, ότι θα παραδίδει τα καύσιμα εκεί που θα του ζητηθεί, και πάντως εντός των ορίων του Δήμου Διονύσου.

Η έγγραφη αυτή δήλωση δεν συνόδευε, εντούτοις, την εισήγηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, γεγονός που πυροδότησε λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον τέως και το νυν Δήμαρχο: Αν ο ανάδοχος έχει υπογράψει τέτοια δήλωση, τότε αυτό είναι άκρως εξωσυμβατικό, αν όχι παράνομο, μια που η νομοθεσία δεν επιτρέπει την παράδοση καυσίμων εκτός πρατηρίου, υποστήριξε συνοπτικά ο κ. Ζαμάνης, επικαλούμενος τόσο την Υπηρεσία του Δήμου όσο και σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Αντιδημάρχου Γ. Λακαφώση. Ο τέως Δήμαρχος επιπλέον χαρακτήρισε “ουσιαστικά απ’ ευθείας ανάθεση” την εν λόγω προμήθεια και επανέλαβε τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας που μιλάει για βλάβη του Δήμου και του δημόσιου συμφέροντος. Υπογράμμισε τέλος πως αυτή η υποχρέωση του ανάδοχου, να παραδίδει τα καύσιμα εντός των ορίων του Δήμου, δεν είναι πουθενά γραμμένη, ενώ εξέφρασε δυο φόβους: Πως και ο Δήμος θα αναγκαστεί τελικά να ξοδεύει καύσιμα πηγαίνοντας για ανεφοδιασμό στο πρατήριο του αναδόχου, στο Βαρνάβα, αλλά πως και αυτή η σύμβαση θα έχει την τύχη εκείνης για την ασφάλεια της πόλης: “Τον κηρύσσουμε σήμερα οριστικό ανάδοχο, δίνει τις εγγυητικές επιστολές του, μετά θα θυμηθεί ότι αυτό που του ζητούμε είναι παράνομο, και στο τέλος ο Δήμος θα ψάχνει να μπαλώσει το κενό που θα προκύψει από αυτή την ανάθεση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης. Ο ίδιος πάντως, υπενθυμίζεται, πριν από ένα μήνα όταν και πάλι συζητήθηκε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, είχε προτείνει τη ματαίωση του διαγωνισμού, αλλά και να προχωρήσει ο Δήμος σε αλλεπάλληλες απ’ ευθείας αναθέσεις στον μέχρι τότε ανάδοχο μέχρις ότου τελεσφορήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία.

“Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας” χαρακτήρισε τις παραπάνω αιτιάσεις για απ’ ευθείας ανάθεση ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που αντέτεινε πως τη νομιμότητα θα την κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, όταν θα εξετάσει τη σύμβαση. Προσέθεσε μάλιστα πως η δέσμευση του αναδόχου θα περιλαμβάνεται και εκεί, δηλαδή στη σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στα δυο μέρη, μια που περιλαμβάνεται στους όρους της διακήρυξης, διαφορετικά η σύμβαση θα ακυρωθεί. “Τις απ΄ευθείας αναθέσεις τις ξέρετε εσείς καλά, αλλά εδώ μιλάμε για δημόσιο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό. Πλέον το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφασίσει επί της ουσίας. Παράνομο θα ήταν να σταματήσουμε εμείς τη διαδικασία σε ένα τέτοιο διαγωνισμό”, ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος τη συζήτηση για το θέμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητικές ψήφους από τους Δ. Ζαμάνη και Π. Τσούκα από τη μείζονα μειοψηφία και Κ. Κουριδάκη από τον Εύπολι.

Εντούτοις τα ερωτηματικά παραμένουν: Στην Ειδική Συγγραφή υποχρεώσεων, όπως περιλαμβάνονται στη μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, προβλέπεται η παράδοση των καυσίμων μέσα στα όρια του Δήμου Διονύσου. Διάταξη νόμου, εντούτοις, αναφέρει περιοριστικά πώς γίνεται η πώληση πετρελαίου κίνησης σε οχήματα, δηλαδή μέσα στο πρατήριο καυσίμων. Η ίδια η Υπηρεσία που συνέταξε τη μελέτη, αναγνωρίζοντας το λάθος της, προέτρεψε τη Διοίκηση να μην προχωρήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού. Ο ανάδοχος υπέγραψε δήλωση πως δεσμεύεται παρ’ όλα αυτά να φέρνει τα καύσιμα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου. Η δήλωση αυτή, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, θα περιλαμβάνεται και στη σύμβαση που θα υπογραφεί. Δηλαδή ο ανάδοχος υπέγραψε δήλωση πως δεσμεύεται να παραβεί τη νομοθεσία, να διαπράξει με δυο λόγια παρανομία εν γνώσει του, με τις όποιες συνέπειες; Η απάντηση θα δοθεί σύντομα, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάσει τη σύμβαση και αποφανθεί κατά πόσον η παραπάνω διαδικασία χωλαίνει ή όχι.