logo


Η “γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 126119/8.2.2007) του τμήματος Μεταμόρφωση – Υλίκη του Αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθήνας- Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ) όπως τροποποιήθηκε, ανανεώθηκε και ισχύει ως προς το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του Α/Κ Βαρυμπόμπης με την προσθήκη προσωρινών νέων έργων στον κόμβο των οδών Ελαιών και Ερμιόνης, στην περιοχή Αδάμες του Δήμου Κηφισιάς”, είναι το τελευταίο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 3.30 μετά το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη.

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα- προσωρινά και μόνιμα- που θα συνοδεύσουν την τοποθέτηση νέων διοδίων, και μάλιστα κανονικών και όχι ηλεκτρονικών, στη Βαρυμπόμπη και τον Άγ. Στέφανο. Ειδικά μάλιστα για τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, αυτή προβλέπεται να κατεδαφιστεί προκειμένου να κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος κυκλοφορίας πάνω από την Εθνική Οδό, με παράλληλη διοχέτευση της κυκλοφορίας στις γειτονιές της πόλης. Υπενθυμίζεται εδώ πως τα διόδια επιβάλλονται για να χρηματοδοτηθούν έργα που κατασκευάζονται εκατοντάδες χιλιομέτρων μακριά από την περιοχή μας και χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για ασφαλές παράπλευρο οδικό δίκτυο. Η κατά καιρούς κυβερνητική πρόθεση, που μετρά κιόλας πάνω από μια δεκαετία, έχει συναντήσει την σταθερή αντίθεση των Δήμων, των κατοίκων, των φορέων και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να «παγώνει» κατά διαστήματα, χωρίς ποτέ να ακυρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, τον περασμένο Ιανουάριο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση της πολυμελούς διαδημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των διοδίων, όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων από τους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς. Στη συνάντηση είχε παρουσιαστεί μελέτη των προγραμματιζόμενων έργων, που είχε σταλεί μόνο στο γειτονικό Δήμο, και όπου γίνονται αντιληπτές οι εφιαλτικές συνέπειές τους. Η εκτίμηση μάλιστα που είχε τότε ακουστεί ήταν πως η κυκλοφορία μέσα στις δυο πόλεις, και για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια, ενδέχεται να αυξηθεί κατά 600%(!!!) καταστρέφοντας τον αστικό ιστό τους και επιβαρύνοντας βάναυσα το περιβάλλον. 

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 1 Ιουνίου στο Ζάννειο, ώστε οι δυο Δήμοι να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπή, μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, οι δυο Δήμαρχοι- Καλαφατέλης Διονύσου και Γ. Θωμάκος Κηφισιάς- έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να παρέμβουν αύριο στη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

Παράλληλα στη χθεσινή συνάντηση, και σύμφωνα με τα πρακτικά της, αποφασίστηκε:

*Η Διαδημοτική-Διαπαραταξιακή Επιτροπή να ζητήσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να συνταχθεί με τον αγώνα των κατοίκων και των Δήμων των περιοχών μας, στην απαίτηση, ως μοναδικής οριστικής λύσης στο πρόβλημα, της τροποποίησης του Νόμου 3555/2007 (ΦΕΚ Α81/16.04.2007) με τον οποίο έγινε η κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης ώστε να αποτραπεί οριστικά η τοποθέτηση πάσης φύσεως διοδίων πλευρικών, μετωπικών, ηλεκτρονικών, στους εν λόγω κόμβους.

*Οι συλλογικότητες της περιοχής των δύο Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου, οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι της περιοχής, καθώς και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής, να ζητήσουν να παρέμβουν σχετικά κατά τη συνεδρίαση του ΠΣ της Τετάρτης 3/6/2020.

*Η σύγκληση της Επιτροπής, την επόμενη βδομάδα στο Ζάννειο ορφανοτροφείο (Εκάλη), με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα κατά της τοποθέτησης διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου.

Στη συνάντηση από πλευράς Δήμου Διονύσου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Φωτάκης, Χ. Παπαβασιλείου και Ν. Καρυστινός, η Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ο Δ. Ζαρρής από τον Εύπολι, ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, οι Ν. Κλήμης, Λ. Φέρμελη και Μ. Ουρανός από την παράταξη ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, ο Κ. Μπομπής από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Διονύσου, και οι Δ. Μανδάλακας και Α. Κολτσίδας από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Β. Αττικής.