logo


“Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο σοβαρή, συστηματική, λεπτομερής, τεκμηριωμένη δουλειά ώστε οι Κοινόχρηστοι Χώροι που έχουν αποδοθεί στο παρελθόν στην Κοινότητα Διονύσου, να περιέλθουν εκεί που ανήκουν, στο Δήμο Διονύσου, για να τους οριοθετήσει, να τους διαφυλάξει, να τους διαμορφώσει και να τους αναδείξει”. Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του στη χθεσινή (28/5) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου ο αρμόδιος για το θέμα τοπικός σύμβουλος Κ. Μπομπής, αποδίδοντας, τόσο εκείνος όσο και όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος Τ. Μπάσης, τα εύσημα στον Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη.

Οι εργώδεις προσπάθειες του Αντιδημάρχου, άλλωστε, τους τελευταίους μήνες οδήγησε στην καταγραφή και το ξεκαθάρισμα του θολού μέχρι σήμερα τοπίου στους Κοινόχρηστους και Κοινωφελείς Χώρους της περιοχής: Ποιοι ανήκουν στο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα, ποιοι έχουν συνιδιοκτήτες (συνήθως την Εθνική Τράπεζα και το Συνεταιρισμό, έχοντας αγνοηθεί δικαστικές αποφάσεις) και ποιους μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος με κάθε πρόσφορο τρόπο, μια που έχουν χαρακτηριστεί αγνώστων- δεκάδων!- ιδιοκτητών.

Οι παραπάνω Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς Χώροι, διάσπαρτοι στην Κοινότητα Διονύσου και επιφάνειας εκατοντάδων στρεμμάτων, παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση (σ.σ. την οποία παρακολούθησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τ. Μπάσης από τη μείζονα μειοψηφία και Χ. Πέππας από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας», εντεταλμένος για την Πολιτική Προστασία) με τα πλήρη χαρακτηριστικά τους- θέση, ΚΑΕΚ, εμβαδόν, ποσοστό απόδοσης στο Δήμο και πολεοδομικό καθεστώς- και η καταγραφή τους βασίζεται κυρίως σε δυο παλιότερες δικαστικές αποφάσεις, του 2006 και του 2011, καθώς και σε διάφορα πολεοδομικά καθεστώτα.

Η πρόταση που ήρθε στο Τοπικό Συμβούλιο ήταν να εγκρίνει, όπως και έγινε:

*Τον καθαρισμό για όλους ανεξαιρέτως τους παραπάνω χώρους, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής

*Την οριοθέτηση για τους περισσότερους από αυτούς, ανάλογα με το ποσοστό απόδοσής τους στο Δήμο και ειδικά για όσα γειτνιάζουν με ιδιώτες

*Τη διαμόρφωση με ελαφρές παρεμβάσεις για όσους κριθεί σκόπιμο, μετά από σχετική έρευνα του Προέδρου σε συνεργασία με τον κ. Μπομπή, ανάλογα με το μέγεθος, τη σημασία και την ορθολογική γεωγραφική κατανομή τους

Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, είχε το Δάσος στην καρδιά της πόλης, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, που από το 1928 διαθέτει ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Ο κ. Φωτάκης επανέλαβε τη θέση πως τα 92 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το έχουν ήδη καταστήσει ανενεργό. Παράλληλα υπενθύμισε πως όλες οι Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές έχουν αρνηθεί να δώσουν υψόμετρα στην Εθνική Τράπεζα, όποτε τα ζήτησε, με σκοπό την οικοδόμηση της ιδιοκτησίας της. Αρωγός στην προσπάθεια απόκρουσης των βλέψεων της Τράπεζας, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, είναι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2013, που ρητά ορίζει πως καλώς έπραξαν οι τοπικές Αρχές και δεν έδωσαν υψόμετρα, μια που αυτά θα έπρεπε να ορίζονται στο ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα του 1928.

Συζήτηση έγινε, εξάλλου, και για τα 43 στρέμματα από την έκταση των κατασκηνώσεων του ΤΥΠΕΤ, που με αμετάκλητη απόφαση του 2006 είχαν αποδοθεί στην Κοινότητα Διονύσου και έκτοτε καταβάλλονται προσπάθειες να εφαρμοστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- είτε με παραχώρηση γης είτε με αποζημίωση του Δήμου- εκείνη η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί και τούτο: Στη συνεδρίαση συμμετείχαν παλιοί και νέοι τοπικοί σύμβουλοι. Οι παλιοί γνωρίζουν πολύ καλά, έχουν κιόλας ενεργά συμμετάσχει στους αγώνες για την ανεύρεση, διεκδίκηση και τελικά απόκτηση των Κοινόχρηστων Χώρων στην Κοινότητα Διονύσου. Όπως όμως διαπιστώσαμε χτες, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους νέους συναδέλφους τους. Πιθανολογούμε πως μια ειδική συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ώστε να υπάρξει πλήρης κατά το δυνατόν ενημέρωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική προς όφελος της περιοχής.