logo


Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας

Τρεις μέρες πριν υποδεχτούμε τους μικρούς μαθητές, «θολό τοπίο» η διασφάλιση των μέτρων καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία των δήμων Αχαρνών, Διονύσου, Ωρωπού.

Συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,

σε τρεις μέρες δημοτικά και νηπιαγωγεία ανοίγουν τις πόρτες για τα παιδιά και η μόνη σαφής εικόνα που έχουμε ως Σύλλογος εκπαιδευτικών, από τους Δήμους ευθύνης μας (Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού) είναι ότι ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο επιτακτικό ζήτημα εξασφάλισης του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στο Δήμο Ωρωπού σύλλογοι γονέων προσανατολίζονται να προσλάβουν με δικά τους χρήματα καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες, αφού για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές είναι απόντες και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Στο Δήμο Αχαρνών υπάρχει οξυμένο πρόβλημα με καθαριστικά, σαπούνια, αλκοολούχα διαλύματα, θερμόμετρα ακριβείας και άλλα μέσα ατομικής προστασία!!!

Ο Σύλλογός μας, με προγενέστερες ανακοινώσεις (με την έναρξη των εγγραφών στην Α’ Δημοτικού και ενόψει της επικείμενης επαναλειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας) αλλά και σε συσκέψεις με τις Ενώσεις και Συλλόγους γονέων των τριών Δήμων, κατήγγειλε την απουσία του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας αφού, με απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, όλο το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει διατεθεί και εργάζεται στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας όλων των Δήμων της χώρας, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης των σχολικών μονάδων Λυκείων και Γυμνασίων.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών εργάζεται με συμβάσεις έργου, υπογραμμίσαμε σε όλους τους τόνους την επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί, με προσλήψεις, αυξημένος αριθμός προσωπικού καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια ημερήσιας λειτουργίας των σχολείων, όπως απαιτείται στις παρούσες συνθήκες.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις Κυβέρνησης και Υπουργείου, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής των εντυπώσεων, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι εντυπωσιακή η ολιγωρία τους αναφορικά με τα μέτρα που έπρεπε ήδη να έχουν πάρει για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Ολιγωρία βέβαια που σηματοδοτεί τη διάθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει όλα τα βάρη στην «ατομική ευθύνη» εκπαιδευτικών, γονιών, μικρών μαθητών και των υποχρηματοδοτούμενων σχολικών επιτροπών, για να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αντιμετωπίζονται ως κόστος για τον κρατικό κορβανά.

Επίσης, δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι Δημοτικές Αρχές, αφού όφειλαν ήδη να έχουν κινητοποιηθεί, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για την προστασία των δημοτών τους!!! Η όποια έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων, από τα χρήματα των σχολικών επιτροπών,  διακυβεύει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια και του επόμενου σχολικού έτους.

Συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, είμαστε «στο παρά πέντε» και τα αυτονόητα δεν έχουν δρομολογηθεί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων… έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά και μαθητές μας να μην επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση για την εξασφάλισή των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων για την προστασία της υγείας όλων μας.

Καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς την Παρασκευή 29 Μαΐου σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 13.00 στους Δήμους Αχαρνών και Διονύσου (Δημαρχεία) για να απαιτήσουμε να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών (στο δήμο Ωρωπού θα γίνει τηλεφωνική παρέμβαση).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     H  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                      ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ