logo


Να μην τολμήσει να προχωρήσει σε εκχώρηση της καθαριότητας των σχολείων σε ιδιώτη εργολάβο αλλά να απευθυνθεί στους άνεργους της τοπικής κοινωνίας, προειδοποιεί η Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου τη Δημοτική Αρχή, με σημερινό αίτημά της που απευθύνεται στους συναρμόδιους του Δήμου. Η παράταξη της μειοψηφίας επισημαίνει επιπλέον τη δυνατότητα για πρόσληψη καθαριστών με τετράμηνη σύμβαση, δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα με Κοινή Υπουργική Απόφαση:

Άγιος Στέφανος 28/05/2020

Προς:

1.- Το Δήμαρχο Διονύσου

κ. Ιωάννη Καλαφατέλη

2.- Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού,

Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής

κ. Νικόλαο Καρυστινό

3.- Σχολικές Επιτροπές Δήμου

4.- Πρόεδρο ΝΠΔΔ «ΕΣΤΙΑ»

Θέμα: «Ενέργειες και λήψη μέτρων ενόψει του ανοίγματος και των Δημοτικών Σχολείων αλλά και των παιδικών Σταθμών από την Δευτέρα 01.06.2020»

Κύριε Δήμαρχε,

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 26-05-2020 ως παράταξη και εκτός ΗΔ και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 3ου θέματος θέσαμε με τον πιο σαφή τρόπο την σημαντική ευθύνη και την σοβαρότητα με την οποία χρειάζεται να διαχειριστεί ο Δήμος την επανέναρξη της λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών ειδικά για την διασφάλιση της καθαριότητας, σύμφωνα με τα αντίστοιχο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, χωρίς όμως να πάρουμε καμία απάντηση.

Επισημάναμε για μια ακόμα φορά, όπως κάναμε και με το αριθ. πρωτ: 10118/05-05-2020 έγγραφό μας, την ανάγκη άμεσης πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας, όπου απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις λόγω της πανδημίας και φυσικά των δυσκολιών που προκύπτουν εξ αιτίας του προσεκτικού χειρισμού και των μικρών μαθητών λόγω της ηλικίας  τους.

Η έκδοση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή της Κ.Υ.Α: Κ1/63267/26-05-2020 περί «Έγκρισης πρόσθετης χρηματοδότησης για το έργο των σχολικών καθαριστών-τριών κατά το σχολικό έτος 2019-2020, λόγω αυξημένων αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος, οι οποίες προκύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων και τα ληφθέντα μέτρα τήρησης κοινωνικών αποστάσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει επιχείρημα να προβείτε στην εκχώρηση και του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτες. Και τούτο γιατί:

1. Έχετε σαφή υποχρέωση, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, πρώτα να αναζητήσετε με δημόσια πρόσκληση προσωπικό από το Δήμο μας και εφόσον δεν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι/ες τότε να προβείτε σε επιλογή άλλης πρόσφορης λύσης.

2. Είναι αναγκαίο να στηριχτούν οι δημότες μας που έχουν ανάγκη για εργασία ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την δύσκολη έτσι κι αλλιώς καθημερινότητά τους και να μην οδηγηθούν για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην ευαισθησία και την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.

3. Γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ο ιδιώτης/εργολάβος δεν πρόκειται να δείξει την επιμέλεια και να διαθέσεις το προσωπικό, που απαιτούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας κατά την διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος και αφορούν κυρίως:

3.1. Να γίνεται απολύμανση όλων των αιθουσών, των εποπτικών μέσων και του εξοπλισμού πριν την έναρξη του προγράμματος, αλλά και κατά τη διάρκεια, όπως προβλέπεται.

3.2. Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους ανεξάρτητα από το αν είναι υποχρεωτικό ή συστήνεται από τον ΕΟΔΥ.

3.3. Να επιμελείται τον συνεχή αερισμό των αιθουσών, τον καθαρισμό των χώρων υγιεινής σχεδόν μετά από κάθε διάλειμμα και φυσικά νιπτήρες, βρύσες και αύλειους χώρους.

3.4. Να φροντίζει την διατήρηση του κανόνα του 1,5 μέτρου των θρανίων των αιθουσών και βεβαίως την σχολαστική καθαριότητα μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος.

4. Γνωρίζετε επίσης ότι και η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση δεν είναι επαρκής με βάση τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ ώστε ο ιδιώτης/εργολάβος να έχει το κέρδος που θέλει.

Κατόπιν όλων των παραπάνω σας καλούμε:

1. Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσετε άμεσα στις προσλήψεις, που απαιτούνται, πλήρους απασχόλησης και διάρκειας τουλάχιστον 4 μηνών, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων (κυρίως σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος και οι οποίες προκύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων και τα ληφθέντα μέτρα τήρησης κοινωνικών αποστάσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

2. Να μην τολμήσετε να προβείτε στην εκχώρηση του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη/εργολάβο με το επιχείρημα είτε της πίεσης του χρόνου είτε της συνήθους διαπίστωσης περί «αδυναμίας του Δήμου να εκτελέσει το έργο με ίδια μέσα…» γιατί θα βρείτε απέναντι σας τους ίδιους τους δημότες.

3. Να στηρίξετε με την ευκαιρία που δίνετε εργασιακά τους άνεργους ή και μακροχρόνια άνεργους του Δήμου και κατ’ επέκταση την τοπική αγορά καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιβιώσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και όχι μόνο. 

4. Να δείτε αυτή τη φορά το δάσος και όχι το δέντρο δίνοντας την δυνατότητα στους δημότες να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα τους αλώβητη, για να μην αισθανθούν, ούτε μια στιγμή, ότι είναι τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού», που ζουν με την ελεημοσύνη των κοινωνικών δομών και των γειτόνων τους.

Τέλος έχετε την απόλυτη ευθύνη να εξασφαλίσετε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να επαναλειτουργήσουν αλλά και να ανοίξουν το φθινόπωρο τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους και να σταματήσετε να αναπαράγετε τα «περί ατομικής ευθύνης» της Κεντρικής Κυβέρνησης της ΝΔ, ως υπάκουα παιδιά.

Καμία έκπτωση, καμία άλλη ολιγωρία δε χωράει πλέον καθώς οι ανάγκες των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος