logo


Χτες Τρίτη 26/5 το πρωί, στην Οικονομική Επιτροπή ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης είχε εκφράσει την εκτίμηση- και την ευχή- ότι τέσσερις ώρες, και εφόσον η διαδικασία είναι “σφιχτή”, θα αποδειχθούν αρκετές για τη συζήτηση, το ίδιο βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο των 20 θεμάτων, με τα μισά από αυτά να είναι πρωτόκολλα, που θεωρούνται “εύκολα” θέματα.

Ούτε η εκτίμησή του επαληθεύθηκε ούτε η ευχή του πραγματοποιήθηκε: Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ξεκίνησε για δεύτερη φορά με τηλεδιάσκεψη και για δεύτερη φορά στις 8 το βράδυ, διεκόπη υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες χθες τα μεσάνυχτα για σήμερα Τετάρτη 27 Μαϊου στις 6 το βράδυ (σ.σ. παρά το γεγονός πως η αρχική χθεσινή ανακοίνωση μιλούσε για τις 4 μ.μ.), και για τη συζήτηση των υπολοίπων εννέα θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.

Σ’ αυτές τις 4 ώρες, στην εκτός Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία αφιερώθηκαν 40 και πλέον λεπτά, ο διπλάσιος τουλάχιστον χρόνος από αυτόν που προβλέπει ο Κανονισμός  Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. αν το Δημοτικό Συμβούλιο διαχρονικά καταστρατηγεί συστηματικά αυτή την πρόβλεψη με την ανοχή όλων ανεξαιρέτως, τότε σημαίνει πως ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτός ο Κανονισμός).

Η συνεδρίαση:

*Χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη δυσκολία στη σύνδεση μέσω των υπολογιστών, μια που στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου, και στο Δημαρχείο, έπεσε λόγω των καιρικών συνθηκών το δίκτυο, με αποτέλεσμα τον εκνευρισμό, τις δυο αναγκαστικές διακοπές και την αδυναμία κάποιων δημοτικών συμβούλων να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση από ένα σημείο και μετά.

*Διανθίστηκε από την οξεία επίθεση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη προς το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη, τον οποίο κατηγόρησε για καθεστωτικές συμπεριφορές προς υπάλληλο του Δήμου. Ακολούθησαν οι άλλες τρεις παρατάξεις, καταδικάζοντας αυτές τις συμπεριφορές, με τον κ. Μιχιώτη, να διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά με δημόσια δήλωσή του τις εις βάρος του εγκλήσεις.

*Διανθίστηκε ακόμη από τους προσφιλείς χαρακτηρισμούς του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προς στελέχη της Διοίκησης, με τη μερίδα του λέοντος να την κρατάει για το Γενικό Γραμματέα, και, χτες, και για τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη.

*Χαρακτηρίστηκε, επίσης, από την απαξίωση και καταστρατήγηση της διαδικασίας εκ μέρους έμπειρων μάλιστα δημοτικών συμβούλων, με πολλά αυτοδιοικητικά χρόνια στην πλάτη τους, κυρίως από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, που χτες έμοιαζαν να προσπαθούν να “τεντώσουν” τη συνεδρίαση και να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα.

*Χαρακτηρίστηκε τέλος από την αδυναμία, για μια ακόμη φορά της Προέδρου Σ. Κατσίγιαννη, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διευθύνει τη συνεδρίαση, προλαβαίνοντας τις οξύνσεις ή έστω αντιμετωπίζοντάς τις- από όπου και αν προέρχονταν- άτεγκτα και με πλήρη γνώση του Δημοτικού Κώδικα.

Η κ. Κατσίγιαννη χτες δεν φάνηκε να γνωρίζει το στοιχειώδες, δηλαδή πως οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν επιτρέπεται να δηλώνουν την ψήφο τους για επόμενα θέματα, να σηκώνονται να φεύγουν από τη συνεδρίαση και οι ψήφοι τους εν συνεχεία να λαμβάνονται υπόψη.  

Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή φορά δυναμίτισε για ακατανόητους λόγους και με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής την ομαλή εξέλιξη της συνεδρίασης, αποφασίζοντας τη συνέχισή της και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και επικαλούμενη τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων που βοηθούν στη διεκπεραίωση. Ξεσήκωσε- όπως ήταν αναμενόμενο- θύελλα αντιδράσεων, από όλους που θυμήθηκαν πως πριν από 20 περίπου ημέρες, στις 29 Απριλίου, είχε διακόψει άνευ ετέρου αντίστοιχη συνεδρίαση μόλις είχαν φτάσει τα μεσάνυχτα. Χτες παρά τις εντονότατες αντιδράσεις, συνέχισε τη διαδικασία πέραν των 12 και επί τουλάχιστον δέκα λεπτά, θέτοντας εν αμφιβόλω την εγκυρότητα της συνεδρίασης αλλά και τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να αναζητήσει ψήγματα έστω συναίνεσης.

Αυτό το τελευταίο, η συναίνεση δηλαδή, αποδεικνύεται πλέον όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Και μάλιστα σε μια εποχή που ο Δήμος την έχει- και, όπως όλα δείχνουν, θα την έχει-  όσο ποτέ ανάγκη.