logo


Στην έγκριση του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, προχώρησε στη χθεσινή (26/5) συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόντος και του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου Κ. Παπασταθόπουλου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γ. Τσουδερού, όπως είχε συζητηθεί το ίδιο πρωί και στην Οικονομική Επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (σ.σ. μειοψήφησε η Λαϊκή Συσπείρωση):

*Την απαλλαγή των επαγγελματιών από Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού (Δημοτικά Τέλη) για  τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω Covid-19, για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές. Για την ενεργοποίηση της διαδικασίας, οι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν σχετική αίτηση και να προσκομίσουν βεβαίωση από την «ΕΡΓΑΝΗ», από την οποία θα προκύπτει το χρονικό διάστημα διακοπής λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης. Αναφορικά με τα μισθωμένα ακίνητα, θα πρέπει να προσκομίσουν το μισθωτήριο εκτυπωμένο από το TAXIS. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής θα διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

*Την έκδοση Αδειών Κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων με απαλλαγή των αντιστοίχων τελών για το έτος 2020, κατόπιν ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας, του κανονισμού Κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων (ΑΔΣ 250/17), της απόφασης περί «Παραχώρησης χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων» (ΑΔΣ 384/18) και της οριοθέτησής του από την αρμόδια υπηρεσία.

*Και την απαλλαγή του προστίμου 2% εκπρόθεσμης καταβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων (0,5%) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του τέλους παρεπιδημούντων (0,5%), εφόσον η εξόφληση του αναλογούντος τέλους πραγματοποιηθεί έως 31/08/2020 και θα αφορά το Φ.Π.Α. μηνών: Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου 2020 καθώς και το Φ.Π.Α. Α’ και Β’ τριμήνου 2020.

Τα παραπάνω, υπογράμμισε εξαρχής ο κ. Τσουδερός, αποτελούν την πρώτη δέσμη μέτρων, τα οποία θα δούμε και πάλι στην πορεία απολογιστικά και ανάλογα με το ποιες και πόσες  αιτήσεις θα λάβουμε και πάντα σε στενή συνεργσία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Ειδικά για την παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών στις επιχειρήσεις εστίασης για “τραπεζάκια έξω”, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μη διασαλευθεί η κυκλοφορία πεζών, ΑΜΕΑ κ.λπ, παράλληλα με την τήρηση των μέτρων προφύλαξης λόγω κορονοϊού, θέματα που απαιτούν τη στενή συνεργασία Δήμου και επιχειρηματιών. Την παραχώρηση αυτή θα ελέγχει Ομάδα Εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες της Δημοτικής Αστυνομίας, των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Εσόδων.

Παρόλο, πάντως, που εξαρχής οι παρατάξεις συμφώνησαν γενικά για την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς, εντούτοις υπήρξαν και άλλες προτάσεις ή προβληματισμοί:

Την επέκταση της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις, και όχι μόνο της εστίασης, τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, θεωρώντας πως τα παραπάνω μέτρα αποτελούν τη minimum στήριξη, όπως την προβλέπουν οι πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ζήτησε επιπλέον την ανεκτικότητα όλων στην κατάληψη των Κοινόχρηστων Χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- “ό, τι μπορεί να δοθεί, ας δοθεί” , είπε χαρακτηριστικά- καθώς και την ολική παραγραφή των προστίμων που προέρχονται από τέλη ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων, όποτε και αν δημιουργήθηκε η κύρια οφειλή.

Τον προβληματισμό του για την κατάληψη των Κοινόχρηστων Χώρων και πώς αυτή μπορεί να ελεγχθεί από το Δήμο, χωρίς να δημιουργηθούν είτε προστριβές και αντιπαραθέσεις είτε υπόνοιες για συναλλαγές με τους επαγγελματίες της πόλης, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμης. Ζήτησε επιπλέον ο κ. Κλήμης τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όσο και των Κοινοτήτων στο θέμα αυτό, ενώ παρατήρησε πως η ανεκτικότητα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη έννοια, αν δεν συνοδεύεται από την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων. Τόσο ο ίδιος όσο και η Λ. Φέρμελη από την ίδια παράταξη στάθηκαν στο θέμα με λευκή ψήφο.

Τελείως διαφορετική, εντούτοις ήταν η προσέγγιση, της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, όχι μόνο των εμπόρων αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, μια που οι κάτοικοι και οι δημότες είναι οι πελάτες των καταστημάτων. Στη βαθειά ύφεση της οικονομίας που έρχεται, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Π. Πανάγος, στο Δήμο πρέπει να βρουν οι κάτοικοι ουσιαστική στήριξη, και όχι στα συσσίτια. Εκτίμησε επιπλέον πως ενόψει μιας β’ φάσης της πανδημίας, που όπως όλα δείχνουν, θα προκύψει στο κοντινό μέλλον, αλλά και της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί με καταγραφή της πραγματικής κατάστασης και συγκέντρωση χρήσιμων και κρίσιμων πληροφοριών, αναφορικά με τους παραγωγικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, αλλά και τις δυνατότητες για διαδημοτικές συνεργασίες. Κύριοι στόχοι, είπε ο κ. Πανάγος, πρέπει να είναι η μηδενική ανεργία, και η ποιότητα ζωής για όλους με επίκεντρο του Δήμου τον πολίτη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η παράταξη της μειοψηφίας πολύ νωρίς, στις 12 Μαρτίου, είχε καταθέσει δέσμη μέτρων που περιελάμβαναν τα παραπάνω, καθώς και προτάσεις για την διεκδίκηση πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας από το Δήμο. Θεωρώντας, συνεπώς, την εισήγηση της Διοίκησης “ελλιπή, μονομερή, και εφαρμοστική ενός νόμου της Κεντρικής Κυβέρνησης και δείχνει την αδυναμία της διοίκησης του Δήμου να στηρίξει ουσιαστικά την τοπική κοινωνία και κυρίως αυτούς που τελικά είναι οι «πελάτες» των επιχειρήσεων”, η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν και η μόνη παράταξη που την καταψήφισε.

 

Τις ευχαριστίες του, τέλος, προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη προς τους επιχειρηματίες της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Παπασταθόπουλος, που τόνισε πως σήμερα καμιά επιχείρηση στην περιοχή δεν είναι βιώσιμη, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων “και ούτε προσδοκούμε κάτι διαφορετικό για το καλοκαίρι”. Ο κ. Παπασταθόπουλος απηύθυνε έκκληση προς όλους να στηρίξουν τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της πόλης “γιατί αυτό που ζούμε είναι ανεπανάληπτο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα ακολουθήσει και νεότερο υπόμνημα του Συλλόγου προς τη Δημοτική Αρχή.