logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τιμά την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. 75 χρόνια μετά εμπνεόμαστε από τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, αλλά και στα μετόπισθεν, παλεύοντας ενάντια στην ξένη κατοχή, για την απελευθέρωση, αλλά και για την απαλλαγή από τη βαρβαρότητα κάθε ιμπεριαλιστικού πολέμου, 

Τιμάμε τη δράση  όλων αυτών που πολέμησαν στα πεδία των μαχών,  στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες, όλων αυτών που τους στήριξαν και που δε δείλιασαν να δράσουν σε συνθήκες κατοχής. Αυτή η μέρα φωτίζει το παράδειγμα των αποφασισμένων και ανυποχώρητων μαχητών και μαχητριών που πάλεψαν για τα συμφέροντα των λαών μη υπολογίζοντας τους κινδύνους. 

Συνεχίζουμε σ’ αυτό το δρόμο του αγώνα γιατί έχει σημασία για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα των λίγων, τα συμφέροντα τους ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Όλοι αυτοί όταν δεν τα βρίσκουν με συμφωνίες, τα μοιράζουν αφού έχει χυθεί το αίμα του λαού. Γι’ αυτό ξεσηκωνόμαστε ενάντια στους επικίνδυνους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επεμβάσεις, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ  έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Γι’ αυτό απαιτούμε να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας από τις στρατιωτικές αποστολές όπου γης.

Συνεχίζουμε σ’ αυτό το δρόμο του αγώνα για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο. Γι’ αυτό δε μείναμε σιωπηλές στην πανδημία. Ενώσαμε τις φωνές μας με τους υγιεινομικούς, με τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, στον Επισιτισμό, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, του λαού.

Τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με τη συμμετοχή μας στη συμβολική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, μαζί με σωματεία, Ομοσπονδίες εργατών και υπαλλήλων, αυταπασχολουμένων.

Στείλαμε μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι “o πιο θανάσιμος ιός είναι η εκμετάλλευση και καταπίεση. Θα τον εξολοθρεύσει ο αγώνας για τα δικαιώματά μας”. Δε θα αφήσουμε το φόβο και την απομόνωση να ριζώσει. Με τη συλλογική αγωνιστική δράση και την αλληλεγγύη αντιπαλεύουμε τα μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων  μας. 

Ξέρουμε ότι οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι (νεοφιλελεύθεροι ή σοσιαλδημοκράτες) φοβούνται τη φλόγα της αγωνιστικής διεκδίκησης. Γι αυτό παραχαράσσουν την Ιστορία, επιχειρούν το ξαναγράψιμό της. Όχι τυχαία θέλει η ΕΕ να σβήσει από τη μνήμη μας ότι η 9η Μάη είναι Μέρα της Νίκης των Λαών, καθιερώνοντάς την ως “Μέρα της Ευρώπης”, εξωραΐζοντας έτσι και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της.  Η Ευρώπη όμως ούτε ήταν ούτε είναι ενιαία. Γι’ αυτό κράτη της ξεκίνησαν και τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης Η ΕΕ δεν είναι φρούριο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της γυναίκας στη δουλειά και στην οικογένεια, όπως μας παρουσιάζουν. Το κυνήγι του κέρδους και ο ανταγωνισμός είναι το θεμέλιό της, η μόνιμη πηγή μικρότερων ή μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και επιθέσεων.

Διδασκόμαστε από την ιστορία και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Το μήνυμα της  Νίκης αυτής 75 χρόνια μετά φωτίζει την πίστη στη δύναμη του λαού που μπορεί όταν το αποφασίσει να πάρει την τύχη του στα χέρια του και μαχητικά να μπει στο προσκήνιο. Εμπνεόμαστε από το μήνυμα αυτό και δυναμώνουμε τη συλλογική μας δράση μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους γυναικών. Κηρύττουμε το δικό μας πόλεμο ενάντια σ’ αυτούς που σπέρνουν τους πολέμους και την προσφυγιά, τη γενικευμένη ανασφάλεια, την εκμετάλλευση και καταπίεση.

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

                                                                                                        Αθήνα, 8.5.2020

                                                                                          Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ