logo


Στο ύψος των 246.636 ευρώ, για ένα χρόνο ή μέχρις εξαντλήσεως του φυσικού αντικειμένου, ανέρχεται ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του Δήμου Διονύσου που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του στις 6 Μαϊου  για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Το αρχικό ποσόν ανέρχεται στις 153.000 ευρώ, αλλά με το ΦΠΑ 24 % καθώς και δικαίωμα προαίρεσης, δηλαδή επέκτασης της σύμβασης, 30%, διαμορφώνεται στο τελικό των 246.000 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο χωρίζεται σε 4 ομάδες- κτηνιατρικές εργασίες, περισυλλογή και επανένταξη, εκπαίδευση και ειδική μεταφορά αν πρόκειται για επιθετικό ή φοβικό ζώο.

Εντωμεταξύ, κατά πλειοψηφία ελήφθη η απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, στην πρόσφατη (29/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση και τις διευκρινίσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερού, το Δημοτικό Κτηνιατρείο θα αποτελέσει το κέντρο της διαδικασίας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο, θα περιθάλπει αδέσποτα, και στο μέλλον και δεσποζόμενα ζώα ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, ενώ στόχος είναι να περιορισθεί το κόστος των κτηνιατρικών υπηρεσιών, να γίνει λεπτομερής καταγραφή του πληθυσμού των αδέσποτων και να παρέχονται κίνητρα για την υιοθεσία τους με τη δημιουργία δικτύου και την αξιοποίηση των εθελοντών φιλόζωων της πόλης. Διευκρινίστηκε, πάντως, πως θα “τρέχει” παράλληλη σύμβαση με κτηνίατρο για έκτακτα περιστατικά, εκτός ωραρίου, ή περιστατικά που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το Δημοτικό Κτηνιατρείο, όπως τραυματισμοί.

Τα παραπάνω, που αποτελούσαν τη σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών ενός νέου δημοτικού φορέα, δεν συνοδεύονταν εντούτοις από μελέτη σκοπιμότητας, που να δείχνει τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του εγχειρήματος, και να αποδεικνύει την αναγκαιότητα υιοθέτησής του. Αυτή η έλλειψη, καθώς και η επιλογή της χρονικής συγκυρίας για να συζητηθεί το θέμα, βρήκε αντίθετη τη Λαϊκή Συσπείρωση, με τον Π. Πανάγο να τονίζει: “Είναι απορίας άξιο εν μέσω πανδημίας με απρόβλεπτη εξέλιξη για την δυνατότητα η ζωή των πολιτών να επανέλθει στην κανονικότητα και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, να μην έχουμε δώσει λύση για την παροχή κρατικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας να μην έχουμε προσλάβει το προσωπικό που χρειάζεται ο Δήμος αλλά να μας απασχολεί η ίδρυση και λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείουΕπίσης είναι απορίας άξιο χωρίς καμιά μελέτη σκοπιμότητας να επιδιώκεται σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες να υποκαταστήσει ο Δήμος το Κράτος και σε αυτό τον τομέα. Και μάλιστα όταν δεν μπορεί να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό να εκχωρεί υπηρεσίες σε ιδιώτες υπό το πρίσμα της «διαπίστωσης αδυναμίας» να προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια με απώτερο προφανώς στόχο να την εκχώρηση και αυτή στους ιδιώτες”.

Ο κ. Πανάγος έθιξε επιπλέον και το πρόβλημα που έχει προκύψει σε σχέση με την ίδρυση Δημοτικών Κτηνιατρείων με την εισροή κτηνιάτρων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ΜΚΟ, στους οποίους χορηγείται προσωρινή άδεια άσκησης επαγγέλματος για να στειρώνουν αδέσποτα.

Θετικός στο διαγωνισμό- παρόλο που έχει “αρκετά προσαυξημένο προϋπολογισμό”- για την περίθαλψη των αδέσποτων, αντιλαμβανόμενος πλήρως την αναγκαιότητα, αλλά αντίθετος με την ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, που τόνισε: “Η περίθαλψη των αδέσποτων είναι μια ουσιαστική αρμοδιότητα των Δήμων. Όλοι που έχουμε ασκήσει Διοίκηση, έχουμε ταλαιπωρηθεί από μηνύσεις και γνωρίζουμε καλά το πρόβλημα, που έχει μάλιστα οξυνθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Όμως σήμερα, με το Δημοτικό Κτηνιατρείο, αντί ο Δήμος να αναζητήσει κάποιον καταρτισμένο για τις υπηρεσίες προς τα αδέσποτα, μπαίνει στο ρόλο του επιχειρηματία, στερώντας μάλιστα δουλειά από ντόπιους που δραστηριοποιούνται στο χώρο”. Οι τελευταίοι, πάντως, δεν έχουν ενδιαφερθεί ιδιαιτέρως να ανταποκριθούν στους διαγωνισμούς που προκηρύσσει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Ισχυρές αντιρρήσεις εξέφρασε και η τέως Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Α. Πέππα, που κατηγόρησε τη Διοίκηση για διαχείριση δημοτικού χρήματος “ελαφρά τη καρδία”, και επανέφερε την ανάγκη για tablets στους μαθητές υπό τις σημερινές συνθήκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, έναντι της ίδρυσης ενός κοστοβόρου, όπως το χαρακτήρισε, Δημοτικού Κτηνιατρείου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων πρότεινε την απόσυρση του θέματος, ώστε να συζητηθεί ευρύτερα, με τη συμμετοχή και των εθελοντικών φιλοζωικών οργανώσεων της πόλης, διαφορετικά θα το καταψήφιζε, όπως και έγινε (σ.σ. πλην της Κ. Μαϊχόσογλου που έδωσε λευκή ψήφο).

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως υπήρξε διαβούλευση με τις ντόπιες φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες και ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, ενώ εκκρεμεί η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, που θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκτός από τη μείζονα μειοψηφία, με αρνητική ψήφο στάθηκε και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ οι «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» και «Η πόλη μας, Το σπίτι μας» υπερψήφισαν την εισήγηση. Το θέμα συζητήθηκε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, που είχε διακοπεί στις 29 Απριλίου λόγω του προχωρημένου της ώρας και συνεχίστηκε την επομένη, με την καθολική απουσία όμως της παράταξης «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου».