logo


Μικρή μέχρι στιγμής είναι η ανταπόκριση των ιδιοκτητών στην πρόσκληση του Δήμου Διονύσου να δηλώσουν τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά της ιδιοκτησίας τους, και έτσι να απαλλαγούν από τα σχετικά πρόστιμα, δήλωσαν σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Τσουδερός, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (4/5). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 1000 αιτήσεις, ηλεκτρονικές και γραπτές, ιδιοκτητών με ακίνητα εντός των ορίων του Δήμου Διονύσου, που αντιστοιχούν σε αύξηση των τετραγωνικών κατά 70.000, ανέφερε ο κ. Τσουδερός.

Μπροστά στα 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα φορολογητέας ύλης, που έχουμε συνολικά στο Δήμο Διονύσου, η αύξηση αυτή είναι ελάχιστη, μηδαμινή, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος. Και οι δυο πάντως εξέφρασαν την πεποίθηση πως τα μεγέθη θα αλλάξουν, μια που για τις σχετικές δηλώσεις έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε υπάρχει ακόμη μεγάλο χρονικό περιθώριο για τους ιδιοκτήτες.

Στην ίδια συνεδρίαση, εξάλλου, συζητήθηκαν οι περιπτώσεις τριών συμπολιτών που ζητούσαν αποζημίωση λόγω ζημιάς στα αυτοκίνητό τους με υπαιτιότητα του Δήμου. Μια πρόχειρη έρευνα της Οδού Διονύσου έχει δείξει ότι  αυτές οι αποζημιώσεις, που έρχονται στην Οικονομική Επιτροπή συνοδευόμενες από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, οφείλονται κυρίως σε λακούβες ή επικίνδυνα φρεάτια και σε βάθος χρόνου φθάνουν τις χιλιάδες ευρώ. Και βάζουν προφανώς το ζήτημα της κατάστασης του- προβληματικού εδώ και χρόνια- οδικού δικτύου της πόλης. Η παραπάνω διαπίστωση τέθηκε υπόψη της Οικονομικής Επιτροπής από την Οδό Διονύσου και αποτέλεσε την αφορμή για μια ακόμη ανακοίνωση εκ μέρους του Δημάρχου, όσον αφορά στον τομέα της οδοποιίας. Βασική προϋπόθεση για την ανακατασκευή των δρόμων αποτελεί, αναντίρρητα, η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, με πρώτο αυτό της αποχέτευσης, ώστε να μην σκάβονται και ξανασκάβονται οι δρόμοι: “Για το διάστημα των επόμενων 5-7 χρόνων πράγματι ο Δήμος θα σκάβεται. Δυστυχώς υπολειπόμαστε σε έργα υποδομών- σε έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων που σιγά σιγά προχωρούν, καθώς και σε έργα ύδρευσης, όπου το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο. Έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια μελέτη οδοποιίας της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που εκκρεμεί γιατί δεν έχει ακόμη συζητηθεί η 1η αναμόρφωση του Τεχνικού της Προγράμματος. Παράλληλα μέσα στο Μάιο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για να προκηρυχθεί η μελέτη οδοποιίας ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια τα δυο αυτά έργα- εφόσον χρηματοδοτηθούμε από την Περιφέρεια για το πρώτο- δεν αναμένουμε να ξεκινήσουν πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, λόγω της χρονοβόρας, πολύμηνης, διαδικασίας”, ανακοίνωσε ο κ. Καλαφατέλης.

Αποσύρθηκε, τέλος, για περαιτέρω διευκρινίσεις το θέμα της φύλαξης των δημόσιων χώρων της πόλης. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω θέμα, λόγω του ύψους της δαπάνης σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα του μέτρου για το οποίο ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί απολογιστικά στοιχεία, αποτέλεσε μια από τις σημαίες στην προεκλογική εκστρατεία της Δύναμης Ευθύνης για το Διόνυσο. Ως Διοίκηση πλέον, τον Οκτώβριο του 2019, προχώρησε σε ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, εντούτοις ο προσωρινός ανάδοχος προσέφυγε στην αρμόδια Αρχή, δικαιώθηκε και έτσι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις μαζί του, με στόχο τη μείωση του συμβατικού αντικειμένου με ταυτόχρονη μείωση της δαπάνης.