logo


Η διαβούλευση ανάμεσα στους τοπικούς συμβούλους, αλλά και με τοπικούς φορείς, έφερε αποτέλεσμα και η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου για τις ενέργειες και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την πυροπροστασία της περιοχής, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η αντιπυρική περίοδος, ήταν ομόφωνη. Η απόφαση, που ελήφθη στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Τοπικού στις 29 Απριλίου, περιλαμβάνει 25 σημεία και εμπλέκει Δήμο, Δασαρχείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία, ΣΠΑΠ, ΤΥΠΕΤ, Περιφέρεια, ΔΕΗ, εταιρείες security, μαζικούς φορείς, και πολίτες, ενώ προτείνει τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας όπως το σύστημα άμεσης ενημέρωσης Gi-Polis αλλά και τα drones για την ανίχνευση πυρκαγιάς. Αναλυτικά η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου:

1. Άμεση επαναφορά οχήματος (δωρεάς Amstel) στο Διόνυσο με έναν οδηγό της περιοχής μας (έχει πέντε έξι που μένουν εδώ) το οποίο να βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεση της Κοινότητας.

2. Άμεσες ενέργειες καθαρισμού των δικτύων ΔΕΗ με απομάκρυνση των κλαδιών και χόρτων κάτω από τα δίκτυα. Πολλά περιστατικά αποδεικνύουν την αναγκαιότητα (βραχυκυκλώματα από επαφή λόγω του αέρα, λόγω πουλιών, λόγω του φαινομένου της υπερπήδησης, λόγω κακής συνδεσμολογίας

κ.λπ.). Επίσης απαιτείται τοποθέτηση χαλικιών κάτω από τους μεγάλους πυλώνες της ΔΕΗ περιμετρικά, σε απόσταση 5 τουλάχιστων μέτρων, ώστε να μην προκληθεί πυρκαγιά σε περίπτωση που πεταχτούν σπίθες. Αποστολή επιστολής από την Πολιτική Προστασία (εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.κ. Α. Κρητικός – Χ. Πέππας) προς την ΔΕΗ.

3. Αυστηρή τήρηση του νόμου σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και το κλάδεμα των πεύκων.

4. Απομάκρυνση κλαδιών από τους δρόμους και επαναφορά του κλαδοφάγου σε κοντινότερο σημείο, γιατί κερδίζουμε χρόνο, καύσιμα, εργατοώρες κ.λπ., να βρεθεί χώρος ή ακόμα και επί τόπου χρήση.

5. Καθαρισμός του περιαστικού δάσους. Επίσης καθαρισμός του δάσους πού εφάπτεται των οδών Κωνσταντινουπόλεως, Προύσσης και Μαγνησίας (μετά την συμβολή της με την Στρατή Καρρά).

6. Συντήρηση και καθαρισμός δασικών δρόμων.

Για τις περιπτώσεις 5,6 αποστολή επιστολών από τους εντεταλμένους συμβούλους ΠΠ κ. Κρητικό και κ. Πέππα στο Δασαρχείο.

7. Απομάκρυνση των μπάζων και διαφόρων οικιακών συσκευών από απόμερους δρόμους του Δήμου (είσοδος παλαιών λατομείων Διομήδη -υπήρχε σχετικό χρηματικό ποσό από πέρσι και δεν υλοποιήθηκε).

8. Πληροφόρηση των κατοίκων για τις μέρες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, με κάθε τρόπο επικοινωνίας, επαναλειτουργία φωτεινών πινάκων, email, ενημερώσεις και παρότρυνση να βοηθήσουν με βάρδιες και περιπολίες.

9. Καταγραφή όσων το επιθυμούν για το τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση συμβάντος.

10. Συμμετοχή των εταιρειών security στην πυρασφάλεια.

11. Πυροσβεστικοί κρουνοί, καταγραφή, συντήρηση, σήμανση (Δήμος-και ενημέρωση Τοπικού -εθελοντών για την κατάστασή τους ).

12. Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με άτομα και ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, για εκπαίδευση και επάνδρωση οχημάτων.

13. Παροχή καυσίμων και τελών κυκλοφορίας για το όχημα των εθελοντών και τον αντίστοιχο εξοπλισμό από το Δήμο. Παρέμβαση των εντεταλμένων συμβούλων ΠΠ για το θέμα στην Οικονομική επιτροπή.

14. Η ΠΠ με επιστολή της προς την ΠΥ να ζητήσει πυροσβεστικό όχημα να υπάρχει σταθμευμένο στην περιοχή μόνιμα για την επίμαχη περίοδο.

15. Επίσης και ένα όχημα του Δήμου να βρίσκεται μόνιμα στην περιοχή για την ίδια επίμαχη περίοδο.

16. Επιστολή στον ΣΠΑΠ από την ΠΠ-εντεταλμένους συμβούλους για την παροχή α. φύλακα -ειδικά για Σ/Κ, β. Παροχή πυροσβεστικού οχήματος, γ. Επίσης να ζητηθεί από τον ΣΠΑΠ να αντικαταστήσει το Πυροφυλάκιο που υπάρχει στο Διόνυσο και είναι μεταλλικό με νέο ξύλινο. Το μεταλλικό είναι επικίνδυνο να προσελκύσει κεραυνούς σε περίπτωση νεροποντής.

17. Συνάντηση με τους Ναυτοπροσκόπους καθώς και με άλλους τοπικούς-πολιτιστικούς φορείς για την προώθηση -ενημέρωση στον εθελοντισμό

18. Να υπάρχει καθημερινά φορτηγό αποκομιδής κλαδιών (αρπάγη) στην Κοινότητα Διονύσου.

19. Να γίνει πρόταση για την τοποθέτηση ενός πρωτοποριακού συστήματος πυρασφάλειας (Gi- Polis) που έχει εγκατασταθεί ήδη στο Δήμο Πεντέλης.

20. Να ερευνηθεί η πιθανότητα να γίνεται συνεχής έλεγχος για πυρκαγιές με τη χρήση drones, τα οποία θα προμηθευτεί ο Δήμος και θα χρησιμοποιεί η Πολιτική Προτασία.

21. Να σταλεί από την Κοινότητα Διονύσου επιστολή – αίτημα προς το ΤΥΠΕΤ για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων που περιβάλλουν την περίφραξη της κατασκήνωσης, ως υπόχρεου φορέα.

22. Να σταλεί έγγραφο από την Κοινότητα Διονύσου προς την Περιφέρεια, όπως κάθε χρόνο, για τον καθαρισμό παραπλεύρως της Λεφ. Διονύσου από τα χόρτα και το κλάδεμα των θάμνων.

23. Να εκδοθεί φυλλάδιο με απλές χρηστικές οδηγίες για τους πολίτες, από το Δήμο Διονύσου και να αναρτηθεί και στο site του Δήμου, για το πως πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

24. Να ζητηθεί έγγραφη απάντηση από την Τεχν.Υπηρεσία στην από 23/01/2020 αποστολή απόφασης 2/2020 του συμβουλίου της ΚΔ με θέμα την αναζήτηση στοιχείων ιδιοκτητών των αδόμητων οικοπέδων.

25. Τέλος, να δοθεί έγγραφο χρονοδιάγραμμα από το Δήμο, για το πότε θα ολοκληρωθούν οι ανωτέρω ενέργειες.