logo


Η απ’ ευθείας ανάθεση σε εργολάβο της πόλης της επισκευής των βλαβών στην ύδρευση και της καταμέτρησης της κατανάλωσης, ύψους 110.000 ευρώ, αποτελεί το τελευταίο διάστημα σημείο αιχμής στην επιχειρηματολογία, προφορική και γραπτή, της μείζονος μειοψηφίας και αφορμή συνεχών συγκρούσεων με τη Δημοτική Αρχή, και το Δήμαρχο προσωπικά, μέσα κι έξω από τα συλλογικά όργανα του Δήμου.

Η φράση “τα παιδιά της πόλης δεν έχουν υπολογιστές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και εσείς αντί να φροντίσετε να τους εξασφαλίσετε, προτιμήσατε να δαπανήσετε χιλιάδες ευρώ για μια υπηρεσία που μέχρι τώρα την παρείχε ο Δήμος επιτυχώς με δικό του προσωπικό”, έχει και ακουστεί και γραφτεί στις σχετικές ανακοινώσεις των Ανοιχτών Οριζόντων, αλλά και σε αναρτήσεις στελεχών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατα ακούστηκε για άλλη μια φορά, στην ταραχώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη 29 Απριλίου, όταν συζητήθηκε η δεσμευτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, για την ενσωμάτωση αυτής της απ’ ευθείας ανάθεσης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μαζί με το παραπάνω επιχείρημα, η μείζων μειοψηφία με τον επικεφαλής της Δ. Ζαμάνη, επικαλείται και την εργασιακή σχέση μεταξύ του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη και του εργολάβου- που υπήρξε για λίγους μήνες, αλλά έχει πάψει να υφίσταται από το 2015- καθώς και την απουσία προσφοράς από άλλον εργολάβο.

Τόσο την Οικονομική Επιτροπή, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, απασχόλησε, επιπλέον ο χαρακτηρισμός της αναμόρφωσης ως “δεσμευτικής”, μια που μέχρι σήμερα οι αναμορφώσεις έρχονται κατά περίπτωση χαρακτηριζόμενες ως υποχρεωτικές.

Ο όρος αποδόθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μια εκ των πολλών του Υπουργείου Εσωτερικών που υποδεικνύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν την ΠΝΠ, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερός, επιτρέπεται οι Δήμοι να προβούν σε έξοδα αντιμετώπισης του κορονοϊού και- εφόσον στον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό δεν προβλέπονται- έρχεται εν συνεχεία αυτή η δεσμευτική αναμόρφωσή του για να τα εντάξει. Η έγκρισή της μάλιστα, όπως προσέθεσε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο κ. Τσουδερός, είναι υποχρεωτική, βάσει της Πράξης.

Δεσμευτικές ως προς το αντικείμενο που πρέπει να σχετίζεται με τον κορονοϊό και ως προς την υποχρέωση να έρθουν άμεσα προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ερμήνευσε τον όρο ο κ. Ζαμάνης, προσθέτοντας πως υπάρχει το περιθώριο να έρθει αντιπρόταση και το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει διαφορετικά. Πρόσχημα εξάλλου θεώρησε ο τέως δήμαρχος την επίκληση του κορονοϊού για να εκχωρηθεί σε ιδιώτη μια δημοτική υπηρεσία, που από τα πράγματα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνδρομή των εργαζομένων του Δήμου, που γνωρίζουν το δίκτυο. Μετά από τα παραπάνω ο κ. Ζαμάνης κατέθεσε “αντιπρόταση πέρα για πέρα νόμιμη”, και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει, να παραμείνουν ως έχουν οι κωδικοί στον αρχικό Προϋπολογισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα διεκδικήσω τα νόμιμα δικαιώματα.

“Ο κορονοϊός θα θεραπευθεί και η πανδημία θα περάσει, αλλά η εναλλαγή των Δημοτικών Αρχών και ο τρόπος που διοικούν το Δήμο μας εδώ και τόσα χρόνια θα μείνει αθεράπευτη και θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στους δημότες, να νοιάζεται κυρίως για τους ημέτερους, να επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα για να αναζητούν εξ ανάγκης την ελεημοσύνη των δωρεάν γευμάτων και του κοινωνικού παντοπωλείου”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Π. Πανάγος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφερόμενος και αυτός σε μερική εκχώρηση σήμερα δημοτικής υπηρεσίας, που μπορεί μεσο- ή μακροπρόθεσμα να γίνει ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση.

 (φωτό αρχείου)

“Η κρίση του κορονοϊού έδωσε την ευκαιρία να εφευρεθούν τρόποι να χαρίζουμε δεξιά και αριστερά, να ανακαλύπτουμε έκτακτες ανάγκες, όπως εν προκειμένω στο Δήμο μας όπου εκχωρείται κομμάτι της υπηρεσίας ύδρευσης σε εργολάβο. Αυτή η εκχώρηση, χωρίς μάλιστα τεκμηριωμένη αιτιολόγηση- τι μας λείπει, τι χρειαζόμαστε κ.λπ.- μάς βρίσκει αντίθετους”, δήλωσε ο επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμης.

 (φωτό αρχείου)

“Αν στη σημερινή, προσθέσουμε και μια εκχώρηση στα απορρίμματα, τότε δεν θα χειαζόμαστε ούτε Δήμαρχο ούτε Δημοτικό Συμβούλιο αλλά θα εγκρίνουμε αυτά που κάνει ο εργολάβος”, τόνισε από την πλευρά του ο Σπ. Γιαννουλάτος, εκ μέρους της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου.

“Για καραμέλα, παραμύθι και μισή αλήθεια του τέως Δημάρχου”, μίλησε αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφερόμενος στην ολιγόμηνη προ πενταετίας εργασιακή σχέση του με τον εργολάβο, τον οποίο “εσείς είχατε πάρει με απ’ ευθείας αναθέσεις στις Σχολικές Επιτροπές”, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην έλλειψη προσωπικού της Υπηρεσίας Ύδρευσης. Η καλή είδηση ήταν πως από την ημέρα της ανάθεσης στον εργολάβο, βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης δεν είχε σημειωθεί καμία: “Για το ύψος της ανάθεσης, έχουμε προϋπολογίσει μία βλάβη ανά ημέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμιά, οπότε ίσως δεν χρειαστεί να πληρωθεί ολόκληρο το ποσόν”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως η κατανάλωση είχε ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη επί των ημερών του προκατόχου του, χωρίς επιτυχία όμως, με αποτέλεσμα την υστέρηση στα έσοδα του Προϋπολογισμού.

“Εμείς δώσαμε τη λύση εν μέσω κορονοϊού. Είχαμε πει πως θα προτάξουμε τρεις τομείς- ύδρευση, καθαριότητα και κοινωνική πρόνοια. Υπήρξε ημέρα με 5-6 βλάβες και οι 13 εργάτες της ύδρευσης, από 16 που είχαμε το Σεπτέμβριο, δεν επαρκούσαν αν και υπερέβαλαν εαυτούς. Από την αρχή δεν έκρυψα τίποτα. Είχα πει πως αν για τη δουλειά του Δήμου πρέπει να πάρουμε εργολάβο, θα το κάνουμε, αφού πρώτα αξιολογήσουμε και αξιοποιήσουμε το δικό μας προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, ολοκληρώνονας τη συζήτηση.

Το θέμα τελικά υπερψηφίσθηκε με τη διπλή ψήφο της Προέδρου, μια που σημειώθηκε ισοψηφία (17) μεταξύ θετικών και αρνητικών ψήφων, χωρίς πάντως να τεθεί σε ψηφοφορία η αντιπρόταση του κ. Ζαμάνη. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η αδυναμία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη να προστατεύσει τη διαδικασία της συνεδρίασης, που κυλούσε με προβλήματα οφειλόμενα και στην πρωτόγνωρη πρακτική της τηλεδιάσκεψης. Αν σ’αυτά προσθέσουμε έντονους διαλόγους επί του προσωπικού και με προσωπικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και την αδόκιμη- όπως ήδη έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου- διακοπή άνευ ετέρου της συνεδρίασης, η κ. Κατσίγιαννη δεν άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων, να επιτελέσει δηλαδή το ρόλο της ως Προέδρου του Σώματος. Σ’ αυτόν περιλαμβάνεται και η ανάκληση στην τάξη όσων παρεκτρέπονται φραστικά, ασχέτως παράταξης. Πρέπει, πάντως, να προστεθεί εδώ πως για τη διακοπή η Πρόεδρος ανέλαβε την επόμενη ημέρα, οπότε και συνεχίστηκε η συνεδρίαση, την ευθύνη, μια που σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης εν μέσω πανδημίας ήταν απαραίτητη ιατρική εξέταση με ραντεβού, που εξασφαλίσθηκε δύσκολα και την τελευταία στιγμή.