logo


Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα ανακοινώσει η Δημοτική Αρχή μια σειρά ενεργειών, στο πλαίσιο της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της έναρξης μια νέας καθημερινότητας. Αυτό απάντησε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, με αφορμή μια σειρά ερωτήσεων της Οδού Διονύσου πριν να ξεκινήσει η σημερινή, Δευτέρα 4 Μαϊου, συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλαφατέλης ανακοίνωσε πως σήμερα κιόλας θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, ώστε να δρομολογηθεί η επανέναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας, η οποία είχε ανασταλεί από τις 12 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σημείο που προβληματίζει τη Δημοτική Αρχή, όπως είπε ο κ. Καλαφατέλης, είναι η επάρκεια των οδηγών, μια που πολλοί έχουν απορροφηθεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας, ώστε να πραγματοποιείται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων, όπου επίσης παρουσιάζεται πρόβλημα λόγω των αδειών ειδικού σκοπού ή των αδειών που πρόκειται να δοθούν στα πληρώματα των οχημάτων μετά από αδιάκοπη εργασία πολλών ημερών. Η ανάγκη επαναλειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας γίνεται πιο επιτακτική με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ’ Λυκείου που τη χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολεία της πόλης.

Η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στο σχολείο συνδέεται, επίσης, άρρηκτα με την καθαριότητα των σχολικών χώρων, στην οποία οι Δήμοι μπορούν να διαθέτουν προσωπικό τους, σύμφωνα με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (σ.σ. στην οποία, πάντως, αντιδρά έντονα το Συνδικάτο των δημοτικών Υπαλλήλων ΠΟΕ-ΟΤΑ). Αίτημα για τη σχολαστική καθαριότητα των σχολείων υπέβαλε εξάλλου μόλις χτες και η Ένωση Γονέων Διονύσου. «Ήδη γίνεται αυτό, μια που από την αρχή της πανδημίας οι δημοτικοί χώροι καθαρίζονται από το προσωπικό της ΕΣΤΙΑΣ, που ενισχύει το προσωπικό καθαριότητας», απάντησε ο Δήμαρχος. Ο ίδιος ενημέρωσε πως Κυριακή βράδυ, 3 Μαϊου, έγινε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους για την ομαλή επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, σε πρώτη φάση της Γ’ Λυκείου, εν συνεχεία των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, καθώς και του Γυμνασίου, και τέλος, του Δημοτικού αν υπάρξει τέτοια κεντρική απόφαση. “Ο καθαρισμός των σχολείων γινόταν κανονικά μέχρι τώρα από τους καθαριστές που προσλαμβάνονται από τις Σχολικές Επιτροπές, ενώ από τα μέσα της εβδομάδας θα ενισχυθεί με προσωπικό από την ΕΣΤΙΑ. Το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας θα γίνουν απολυμάνσεις στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των σχολείων, ενώ έχουμε προβλέψει να τοποθετηθούν αντισηπτικά σε όλους τους ορόφους και σε όλες τις αίθουσες, οπότε πιστεύω πως μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα είναι όλα έτοιμα”, σημείωσε ο Δήμαρχος. Επιπλέον ο Δήμος ετοιμάζει μελέτη προμήθειας για την απολύμανση των σχολείων, καθώς και προμήθειας αντισηπτικών, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε περίπτωση που ανοίξουν και τα Δημοτικά.

Εξετάζεται, άλλωστε, ο προγραμματισμός του Δήμου για την καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών του Δημοτικού, το γνωστό summer camp, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός τα τελευταία 5 χρόνια, από τη Διοίκηση Ζαμάνη. «Μελέτη υπάρχει, είναι έτοιμη, ενδεχομένως τη φέρουμε προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή στο προσεχέςδιάστημα ώστε να είμαστε έτοιμοι να την υλοποιήσουμε, εφόσον βέβαια δοθούν και οι σχετικές οδηγίες και άδειες από την κυβέρνηση», απάντησε στην ερώτηση της Οδού Διονύσου ο κ. Καλαφατέλης.

Όσον αφορά, τέλος, στον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν σημειωθεί στο Δήμο Διονύσου, τούτος δεν είναι ευρύτερα γνωστός, μια που εμπίπτει στην Οδηγία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ενώ εκτιμάται πως τα στατιστικά στοιχεία του δημοσιεύματος με τους 15 πιο χτυπημένους από τον κορονοϊό Δήμους, που εμφανίστηκε χτες, προέρχονται κατ’ ευθείαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.